Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ustalar öğretti, çıraklar yaptı

        - Beyoğlu'nda 'Zanaat Yeniden' sergisi açıldı

        Harun Basat

        İSTANBUL (İHA) - Kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri ustalarından öğrenen gençler, Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde hayata geçirilen 'Zanaat Yeniden' sergisiyle eserlerini görücüye çıkardı.

        Beyoğlu'nda gün geçtikçe azalan zanaat mesleklerini yeniden canlandırmak için hayata geçirilen "Usta işi Beyoğlu" Projesi kapsamında 8 gence sekiz ayrı iş kolunda eğitim verildi. Ve bu 8 genç yeni bir iş imkanına kavuştu. Beyoğlu Belediyesi Sergi Salonu'nda açılan 'Zanaat Yeniden' sergisini Başkan Ahmet Misbah Demircan da gezdi.

        "Gençler mutfağa inip hocasının yanında yetişmeli"

        Sergideki eserleri inceleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Türkiye'de artık gündemimizde en çok fark yaratacak marka olacak inovasyon değeri yüksek ürünler ve bu yaklaşımı gösterecek insanlara ihtiyacımız var. Bu çerçevede çocuklarımıza öğretimin yanında eğitimin de altını çizecek organizasyonlara yönlendirmek ve farkındalık yaratmak için bu projemizi gerçekleştirdik. Biz diyoruz ki çocuklar asla dört duvar arasında öğrendikleri bilgilerle yetinmemeli. Mutfağa inip hocasının yanında yetişmeli ve bu çıraklıkla ürün üretmenin ne olduğunu anlamalı. Üretimin içerisinde yeniliklerini ortaya koymayı başarmalı. Gençlerin mutfakta işin merkezinde işi kavrayıp geliştirmesi gerekiyor. Dolayısıyla bunun eksiklik olduğunun farkındayız" ifadelerini kullandı.

        Serginin amacı usta-çırak eğitimini yeniden gündeme getirmek

        Proje koordinatörü Aslı Kıyak İngin, "Aslında bölüm bölüm yaptık sergiyi. Her bir atölyeye bir köşe verdik. Çırakların işleriyle ustaların işlerini bir arada sergiledik. Aynı zamanda da yaratıcı atölyelerimiz vardı tasarım öğrencileriyle yaptığımız. Yurt dışından hocalarımızın da katıldığı bir takım etkinlikler oldu. Biz aslında şunu demeye çalıştık: Zanaati, usta çırak eğitimini yeniden gündeme getirebilir miyiz. Güncel eğitim sisteminin bir parçası olabilir mi. elle yapmak, bir şey üretmek, hayatın içinde olmak bir şeyler yaratmak aslında günümüzün, geleceğin yeniden gündemine girmiş bir konu" şeklinde konuştu.

        Cama hayat veren eller

        Neon Ustası Muzaffer Uğurluol, çırağı olarak oğlunu yetiştirdiğini söyleyerek şunları ekledi:

        "Ben bu işi 12 yaşımdan beri yapıyorum. Bu meslekten aynı zaman büyük bir zevk alıyorum. Nedeni ise cama bir hayat veriyorsunuz, renk veriyorsunuz, desen veriyorsunuz. Kafanızdaki her şeyi uygulayabiliyorsunuz, bunun bir sınırı yok. Bittiği zaman da dünyalar sizin oluyor. Çünkü ortaya bir eser çıkıyor. Tabi bunu herkes anlayamıyor. Bazı müşterilerimiz ciddiye bile almıyor. Aslında öyle değil, çok ince bir sanat".

        (ÖK-ÖK-Y)

        26.08.2016 09:08:02 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler