Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Başıboş köpeklerin saldırdığı çocuğun durumu ağır!
        1

        Ankara'da okula giderken sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan 4'üncü sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz (10), ağır yaralandı. Tunahan Yılmaz'ın babası Halil Yılmaz, sahipsiz köpek sorununun çözülmesini istedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da olayın Mülkiye Müfettişlerince araştırılması için soruşturma açıldığını bildirdi.

        2

        Olay, saat 10.30 sıralarında Keçiören ilçesi Kafkaslar Mahallesi'nde meydana geldi. Bir ay önce ailesi ile Sakarya'dan Ankara'ya taşınan Tunahan Yılmaz, Kafkas Ortaokulu'nun yanındaki boş arazide başıboş köpeklerin saldırısına uğradı. Mahalle sakinlerince kurtarılan Tunahan, ağır yaralandı. Sağlık ekiplerince Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Tunahan, yoğun bakımda tedaviye alındı. (Fotoğraf: DHA)

        3

        Olay yerinde toplanan mahalle halkı, bölgede çok sayıda başıboş köpek olduğunu ve çocuklarını okulu korkuyla gönderdiklerini belirterek, bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi. Öte yandan boş arazide hayvanları besleyen bir kişinin olay yerine gelmesi ile kısa süreli gerginlik yaşandı. Olayın ardından bölgedeki sokak köpekleri, Keçiören Belediyesi ekiplerince toplanarak barınağa götürüldü. (Fotoğraf: DHA)

        4

        Evinin balkonundan köpeklerin saldırısını gören Mehmet Dafdaf, olayı şöyle anlattı: "Önce köpekler birbirine saldırdı zannettim. Hava da biraz pusluydu. Bir baktım ortada bir çocuk. 'Kaçarlar, kaçmazlar' derken, çocuk baya uğraştı, çantayla, elindekilerle falan vurdu. O anda çocuğu ileriye kadar getirdiler. Balkondan üstümü falan da giymedim, yalın ayak fırladım. Komşum da çocuklarını okula götürüyormuş, onların arabasına bindim. Çocuğu oraya yıktıklarını gördüğümü söyledim." (Fotoğraf: AA)

        5

        Komşusuyla olay yerine gittiklerini ifade eden Mehmet Dafdaf, şunları söyledi: "Arabaya da saldırdılar, bizi de indirmediler. Çocuk panikledi. Vatandaşın telefonundan ambulansı, polisi aradık, taşlarla, sopalarla köpekleri kovaladık ama 20 saniyenin içinde yetişemedim. Çocuğun durumu iyi değildi. Böyle bir şey olamaz. Bunlar bir hafta önce de burada bir çocuğa saldırmış. Üç, beş günde bir çocuğun ölmesi mi lazım." (Fotoğraf: AA)

        6

        Mahalle sakini Yasemin Çelen ise sahipsiz köpeklerin bir hafta önce kendi çocuğuna saldırdığını, parmağından ve bacağından yaralanan çocuğun, öğretmeninin müdahalesiyle köpeklerin saldırısından kurtulduğunu anlattı. Çelen, başka çocukların da zarar görmemesi için bölgede acilen önlem alınmasını, köpeklerin toplatılmasını istedi. (Fotoğraf: AA)

        7

        Başıboş köpekler tarafından parmağı ısırılan Caner Çelen, parmağında bulunan yarayı gösterdi. (Fotoğraf: AA)

        8

        Şaziye Ateş de 6 ay önce kızına, dershane çıkışı parkta 2-3 köpeğin saldırdığını belirterek, "Isırılmadan önce sahipsiz köpekleri şikayet etmiştim, başıma geldi. Gözümün önünde çocuğumu ısırdı. Bir ay hastanede mücadele ettim, rapor aldım. Biz çocuklarımızı gönderirken aklımız kalıyor. Buraya okul yapılıyorsa güvenliği de sağlanmalı" diyerek tepkisini dile getirdi. Ateş, kızının saldırının ardından psikolojisinin bozulduğunu, minik bir köpek bile görse paniklediğini anlattı. (Fotoğraf: AA)

        9

        Bir başka mahalle sakini Melek Aslan da okula giden iki çocuğunu, sahipsiz köpekler nedeniyle sürekli kendisinin okula götürüp getirdiğini söyledi. Aslan, "Bu köpekleri belediyeye bildirdik, küpeli oldukları için bir şey yapamayacaklarını söylediler. Bugün o çocuğun başına, yarın benim çocuğumun başına... Köpekler okulun açık kapısından içeri giriyor, tellerinden de atlıyorlar. Çok tedirginiz. Aileler olarak buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Çocuklarımızı bakkala bile gönderemiyoruz" diye konuştu. (Fotoğraf: AA)

        10

        Bölgede zaman zaman başka çocukların da saldırıya uğradığını dile getiren mahalle sakinleri, boş arazideki alanda sahipsiz 50'ye yakın köpek bulunduğunu belirtiyor. (Fotoğraf: AA)

        11

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ilkokul 4. sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz'ın Ankara'nın Keçiören ilçesinde boş arazide köpeklerin saldırısına uğraması olayının Mülkiye Müfettişlerince araştırılması için soruşturma açıldığını bildirdi.

        Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Keçiören Kafkas Mahallesi'nde dün sabah saat 08.45 sıralarında okuluna gitmek için evinden çıkan ilkokul 4. sınıf öğrencisi Yılmaz'ın başıboş köpeklerce saldırıya uğradığını ve ağır yaralandığını hatırlattı. Bakan Yerlikaya, "Olayın, Mülkiye Müfettişlerince tüm yönleri ile araştırılması için soruşturma açılmıştır. Saldırı sonrası ağır yaralanan çocuğumuza acil şifalar diliyor, ailesine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı. (Fotoğraf: AA)

        12

        Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi çocuk yoğun bakım bölümündeki çocuğunun tedavisinin tamamlanmasını bekleyen Halil Yılmaz, AA muhabirine işe gittiği sırada okul müdürünün kendisini aradığını, çocuğunun köpek saldırısı sonucu yaralandığını ve acilen hastaneye gelmesi gerektiğini söylediğini anlattı.(Fotoğraf: AA)

        13

        Hacettepe Hastanesi'ne gitmesinin ardından çocuğunun durumunu gördüğünü ifade eden Yılmaz, yetkililere seslenerek "Bir insanın canı bu kadar ucuz olmamalı. Evlat acısı bu. Benim çocuğum gitti, çocuğumun yaşama şansı yok. Ben gözlerimle gördüm. Bir hayvanın canı, insan canından daha mı önemli." dedi. (Fotoğraf: AA)

        14

        Sahipsiz köpeklere yönelik önlem alınmasını isteyen Yılmaz, çocuğunun makineye bağlı yaşadığını, bu saldırıların herkesin başına gelebileceğini belirtti. (Fotoğraf: AA)

        15

        Yetkililerden soruna çözüm bulmasını isteyen Yılmaz, şöyle devam etti: "Bugün benim evladımın yarın sizin evladınızın başına gelir. Bu durmaz. Geçenlerde sabah işe gidiyordum. Sabah 3 tane çocuğa saldırdılar. Sabah o saatte okula mı gidilir? Bana bile saldırdılar. Ürperdim. Doktorlar durumunun kritik olduğunu söylüyorlar. Benim çocuğumun yaşaması Allah'ın bir mucizesi olur. Benim çocuğumu ısırmamışlar, resmen yemişler." (Fotoğraf: AA)

        16

        Halil Yılmaz, yetkililere seslenerek, başıboş sokak köpekleri sorununa çözüm bulunmasını istedi. 5 çocuğu olduğunu söyleyen Halil Yılmaz, Tunahan'ı normalde okula ablasının götürdüğünü belirterek, "Ablasına, 'Ben kendim giderim' demiş. Benim çocuğumun köpeğe saldırması kesinlikle yok. Sakarya'da yaşarken 2 kilometre yürüyerek 150 TL harçlığıyla yavru bir köpek için mama almıştı. Benim çocuklarım o kadar hayvan canlısıdır, kesinlikle saygısızlık yapmazlar. 9 yaşındaki çocuk hayvana nasıl tekme atsın? Öyle haberler çıkıyor, insan üzülüyor. Benim canım yandı, başkasının canı yanmasın. İnşallah bundan sonra da bir çözüm bulurlar" diye konuştu. (Fotoğraf: DHA)

        17

        Tunahan'ın sağlığına ilişkin bilgi veren baba Halil Yılmaz, "Allah kimseye evlat acısı vermesin. Şu an çocuğum yoğun bakımda, makineye bağlı bir şekilde, bilinci kapalı. Sağlam yeri yok, tüm vücudu sarılı. Hacettepe Hastanesi'nde çalışan doktorlar insanüstü insanlar. Eğer çocuğum buradan sağ çıkarsa ellerinden öpeceğim" dedi. (Fotoğraf: DHA)

        18

        Tunahan Yılmaz'ın hastanede tedavisi devam ediyor. (Fotoğraf: DHA)

        Halil Yılmaz'ın arkadaşı Fatih Altun da kendisinin de daha önce köpek saldırısına uğradığını söyledi. Bu duruma çözüm bulunması gerektiğini belirten Altun, "Sürekli bu köpek sıkıntısı var. İşe giderken bana bile saldırdılar. Ben büyük olduğum için kendimi korudum. Çocuk kendini ne kadar koruyabilir? Yetkililere sesleniyoruz. Bu köpeklere bir çözüm bulunması gerekiyor." diye konuştu.

        19

        KEÇİÖREN BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

        Keçiören Belediyesinden, ilkokul 4. sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz'a boş arazide köpeklerin saldırmasına ilişkin yapılan açıklamada, "Son zamanlarda meydana gelen sokak hayvanları saldırıları ne yazık ki birçok şehrimizde çocuklarımızın ve tüm vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaşmıştır." ifadesi kullanıldı.

         

        (Fotoğraf: AA)

        20

        Keçiören Belediye Başkanlığının söz konusu saldırıya ilişkin açıklamasını, Belediye Başkanı Turgut Altınok sosyal medya hesabından paylaştı.

        Yaşanan olayın herkesi derinden üzdüğü bildirilen açıklamada, Yılmaz'ın tedavisi için her türlü imkanın seferber edildiği belirtildi.

        (Fotoğraf: AA)

        21

        Açıklamada şunlar kaydedildi:

        "Son zamanlarda meydana gelen sokak hayvanları saldırıları ne yazık ki birçok şehrimizde çocuklarımızın ve tüm vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Söz konusu olaydan hemen sonra bir süredir aralıksız bir şekilde yaptığımız gibi, bölgemize gece vakti kontrolsüz ve toplu olarak bırakılan sokak hayvanlarının tamamını ertesi gün derhal bölgeden toplamaya ve yasal uygulamalara göre rehabilitasyon merkezimizde denetim altına almaya çalışmaktayız."

        (Fotoğraf: AA)

        22

        Başıboş sokak hayvanları sorunun, sadece belediyelere ait bir konu olmayıp çok boyutlu takip gerektiren bir mesele olması sebebiyle birçok kurum ve kuruluşunun eş zamanlı ve koordineli çalışmasını gerektiği bildirilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

        "Sorun büyüktür. 5199 sayılı yasa gereğince sokak hayvanlarının toplanması, kısırlaştırılması, aşılanması, küpelenmesi yapıldıktan sonra en geç 10 gün içinde alınan bölgeye yeniden bırakılması gerekmektedir. Ve yine yasa gereği yerel yönetimler barınak ve rehabilitasyon merkezleri kurarak bölgelerindeki sokak hayvanlarını kontrol etmekle yükümlüdür. Ancak birçok belediye ne barınak ne rehabilitasyon merkezi hizmetini verebilmektedir.

        (Fotoğraf: AA)

        23

        Bu sebeple uzun bir süredir başka bölgelerden toplanan sokak hayvanları kaçak olarak açık arazilere ve özellikle söz konusu olayın gerçekleştiği bölgeye toplu olarak bırakılmaktadır. Bu mesele uzun bir zamandan beri belediyemizce ilgili bakanlıklar ve ilgili birimlere resmi yazılarla bildirilmiş ve kontrolsüz hayvan bırakılmasının önüne geçmek adına önlem alınması konusunda yazışmalar yapılmıştır. Ne yazık ki tarafımıza konuya ilişkin bir dönüt olmadığı gibi sokak hayvanı bırakma süreçleri de aralıksız olarak devam etmiştir."

        (Fotoğraf: AA)

        24

        İlçedeki bakım ve rehabilitasyonda tutulan kayıtlı sokak hayvanlarına ilişkin bugüne kadar en ufak bir sıkıntı ve saldırı yaşanmadığını belirten açıklamada, "Sınırlarımız içerisindeki tepelik bir açık arazide gece vakti kimin tarafından bırakıldığı belli olmayan ve kayıtlarımızda olmayan agresif sokak hayvanlarının, açık arazide bulunan çocuğumuza saldırması hepimizi kahretmiştir. Belediye olarak sokak hayvanlarının toplanıp aşı ve kısırlaştırma sonrası kayıtlanıp rehabilite edilmesi ve sokaklarımızın huzura kavuşması adına üzerimize düşen görevleri tam ve eksiksiz şekilde yerine getirme gayretiyle 4,5 yıldır ülkemize örnek olmuş bir belediyeyiz." ifadeleri yer aldı.

        (Fotoğraf: AA)

        25

        Belediye olarak yasanın verdiği sorumluluk gereği ilk etapta önceliklerinin vatandaşı, ardından da sokak hayvanlarını mağdur etmemek olduğu bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

        "Bu kapsamda göreve geldiğimiz ilk günden bu yana harcadığımız yoğun mesainin ve yürekten çabanın en büyük şahidi yine vatandaşımız ve hayvanseverlerimizdir. 7/24 aralıksız mesai yapan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz bünyesindeki uzman veteriner hekimlerin koordinasyonuyla tüm alt birimlerimiz sahada aralıksız olarak toplama, besleme, kısırlaştırma ve küpeleme işlemlerini yürütmektedir. Bu kapsamda bugüne dek binlerce sokak hayvanı rehabilite edilerek ülkemizde ender görülen bir çalışmaya imza atılmaktadır. Ve fakat sistemsel hiçbir tespit veya sorun, bir tek insanımıza dahi zarar veren sokak hayvanlarının kontrol edilememesine bir gerekçe olarak gösterilemez. Ve verilen hiçbir çaba da evladımızın ve ailesinin yaşadığı acıya merhem de çare de olamaz. Bu süreçte hepimize çok büyük sorumluluklar düşmektedir.

        (Fotoğraf: AA)

        26

        İlgili yasanın verdiği bu sorumlulukları el birliği ve kuvvetli bir koordinasyonla hayata geçirmek ve vatandaşımızın sokaklarda huzurla dolaşabilmesini sağlamak tekrar belirtmek isteriz ki tüm kurum ve kuruluşların ortak görevidir. Bu süreçte vatandaşlarımızdan tek ricamız sakin ve aklıselim bir duruş sergilemeleri, verilen ani tepkilerle ve kırıcı tartışmalarla karşıt taraflar oluşturmak yerine ortak akılla şehirlerimize ve insanlarımıza fayda sağlayacak ve sürece katkısı olacak öneriler ortaya koymalarıdır. 

        (Fotoğraf: AA)

        27

        Tüm bu sebeplerden ötürü belediye olarak bizler de mesaimizi sorunları çözmek adına tartışmaların içinde bulunmamaya, öneriler üretmeye, gece gündüz çalışmaya ve acılı ailemizin yanında olmaya devam etmekteyiz. Süreçle ve olayla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın başlatmış olduğu yasal sürecin bir an önce tamamlanması, konunun tüm yönleriyle aydınlatılması ve gerekli önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesini temenni etmekteyiz."

        (Fotoğraf: AA)