Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EXPO'da 'Yörük Gelini Sergisi'ne defileli açılış

        (Fotoğraflı)

        ANTALYA (İHA) - EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi fuayesinde "Duvaktaki Bereket Yörük Gelini" isimli sergi açıldı. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan yörük kıyafetlerinin sunulduğu defile ise büyük ilgi gördü. Defilede Antalya'nın tanınmış iş kadınları ve mankenler tarafından tanıtılan kıyafetler büyük beğeni topladı.

        Antalya Kadın Müzesi ve Antalya Tanıtım Vakfı himayesinde gerçekleştirilen "Duvaktaki Bereket Yörük Gelini" isimli sergi EXPO 2016 Kongre merkezi fuayesinde açıldı. Defileyi EXPO 2016 Antalya Ajansı genel Sekreteri Fırat Işık, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, serginin küratörü Nevzat Çevik'in yanı sıra çok sayıda davetli izledi.

        Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan yörük gelinlikleri tanıtıldı. Defilede, gümüş ve bakırın yanı sıra çiçeklerle süslü yörük başlıkları ve kemerlerden oluşan takılar da sergilendi. Defilede profesyonel mankenlerin yanı sıra Antalya'nın tanınmış iş kadınları da yer aldı. Kongre Merkezi'nin yürüyen merdivenlerinden inen ve halı üzerinde yürüyen mankenler daha sonra yürüyen merdivenlerden tekrar yukarı çıktı. Mankenler defilenin sonunda toplu halde seyircileri selamladı.

        Defile sonunda konuşan Küratör Nevzat Çevik, yörüklerin Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirterek sergiyle ilgili şunları söyledi;

        "Bu sergide henüz yaşamakta olan ama yarın kaybolacağı garanti olan bir konumuz var. O da tabi romak geçmişimize bağlı yörük kültürüyle ilgili bir sergi. Biz bu yörük kültürünü gelinle anlatmak istedik. Çünkü gelin hayatın özü. Düğün evlilik hayatın özü. Çocuk oradan devam ediyor. Bir de hayatın en süslü kısmı, en özel, en güzel günü. Onun için geleneksel düğün sahneleriyle bezenmiş bir duvarımız var ama karşısında da yörüğün güncel hayatını anlatan başka bir duvarımız var. Dağdaki, yayladaki, obadaki hayvanları, keçileriyle beraber olan resimleri var. Onlar hep orijinal yerinde çekilen resimler."

        Duvaktaki Bereket isimli enstalasyonuyla sergiye renk katan moda tasarımcısı Deniz Koparal ise, "Aslında enstalasyon çalışması yörük gelinlerinin günümüze gelişi, modernize edilmiş halini anlatıyor. Birazdan geçmişten detaylar var sarımsak olsun, buğday olsun ama günümüzde kullandığımız danteller de var. Bunları birbirine karıştırıp böyle bir enstalasyon ortaya çıkardık" dedi.

        Deniz Koparal'ın hazırladığı "Duvaktaki Bereket" enstalasyonun da yer aldığı "Duvaktaki Bereket Yörük Gelini Sergisi"nde 40 fotoğraf yer alıyor. Sergi, 30 Ekim'e kadar EXPO 2016 Kongre Merkezi fuayesinde ziyarete açık kalacak.

        (SM)

        22.09.2016 12:56:05 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler