Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhuriyet coşkusu fener alayıyla ilçeleri sardı

        (Fotoğraflı)

        İsa Atagöz - Nilüfer Öztürk Silay - Servet Vural

        İZMİR (İHA) - Tüm Türkiye'yi saran cumhuriyet coşkusu İzmir'in ilçelerinde akşam da fener alayı ve yürüyüşlerle devam etti. Cumhuriyet konserlerinin de düzenlediği ilçelerde İzmirliler cumhuriyet için sokaklara akın etti.

        İzmir'in hemen hemen bütün ilçelerinde Cumhuriyet'in kuruluşunun 93. yılı düzenlenen törenlerle kutlanırken, akşam da düzenlenen etkinliklerle cumhuriyet coşkusu her yeri sardı.

        Selçuklular cumhuriyet için sokaklardaydı

        29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Selçuklular akşam Atatürk Anıtı Önü'nde buluştu. Fener Alayı için ellerinde bayraklarla meydanı dolduran Selçuklular cumhuriyet coşkusunu sokaklara taşıdı. Fener Alayı'nın ardından Selçuklular İstasyon Meydanı'nda TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Erdal Güral'ın seslendirdiği türkülerle eğlendi. Ellerine bayraklarını alan Selçuklular'ın Fener Alayı yürüyüşü Kubilay Caddesi üzerinden başladı. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Tören Alanı'ndan, Abuhayat Caddesi'nden devam eden yürüyüş İstasyon Meydanı'nda sona erdi. Konser alanını dolduran ve Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılarak birlik ve beraberlik örneği gösteren Selçuklular'a yürekten teşekkür ettiğini belirten Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, "93 yıl önce cumhuriyetimizin kurulduğu ve güçlü temellerinin atıldığı dönemdir. Ülkemizin her köşesinde ve yine dünyada Türk vatandaşlarının yaşadığı her yerde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu kutlanmakta, cumhuriyet coşkusu yaşanmaktadır. Cumhuriyet demokrasiye, insan haklarına bağlılıktır. Çünkü yönetimlerin en erdemlisi cumhuriyettir, demokrasidir" dedi.

        Urla'da bayrağını alan meydanlara indi

        Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük bayramı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Urla'da da binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Mustafa Kemal Paşa Caddesi Urla 12 Eylül İlköğretim Okulu önünden başlayan ve Urla'yı aydınlatan Fener Alaylı yürüyüş, Urla Cumhuriyet Meydanında son buldu. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve eşi Günay Uyar, CHP İlçe Başkanı Bahri Yalaz, Belediye Meclis Üyeleri, Urla Kent Konseyi Prof. Dr. Canan Balkır ve Cumhuriyet sevdalısı Urlalıların katılımıyla başlayan yürüyüşte binlerce insan, ellerinde Türk ve Atatürk Bayraklarıyla tek ağızdan marşlar söyleyip, "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz, Türkiye Laiktir Laik Kalacak" sloganları attılar. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanına gelen kalabalık hep bir ağızdan coşkuyla İstiklal Marşı'nı söyledikten sonra ellerindeki karanfilleri Atatürk anıtına bıraktılar. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; "Cumhuriyet bayramı en büyük bayramımızdır. Bugün Urla sokaklarını doldurduk. Urlalılar bir kez daha Cumhuriyete sahip çıktıklarını gösterdiler. Mustafa Kemal Atatürk'ün aydınlattığı yoldan yürümeye devam edeceğiz. Hepimiz Cumhuriyetin bekçileriyiz"diye konuştu.

        Yediden yetmişe Cumhuriyet Bayramını coşkuyla kutlayan Urlalılar, coşkulu kutlamaya Tamirhane Binasında verilen konser ve kokteyl ile devam etti.

        Çeşme'de coşku insan seline dönüştü

        Çeşme Belediyesi'nin, Cumhuriyet'in kuruluşunun 93. yılı nedeniyle düzenlediği meşaleli yürüyüşte, bin 500'e yakın vatandaşın katılımıyla, Çeşme sokaklarından insan seli aktı. "Cumhuriyetçiler Yürüyor" adı verilen meşaleli yürüyüş, CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam ve Ali Yiğit'in, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran ve STK temslcilerinin katılımıyla, Musalla Mahallesi'ndeki 16 Eylül Parkı'ndan başladı. 10. Yıl Marşı, İzmir Marşı gibi marşların eşliğinde yapılan yürüyüşe, evlerinde oturan vatandaşların pencerelerini açıp bayraklarını sallamaları, esnafın ve çarşıda dolaşan vatandaşların da alkışlarıyla destek vermeleri ile coşku seline dönüştü. İnönü Mahallesi, Uzun Sokak ve Çeşme çarşısının ardından, Çeşme sahilinde devam eden yürüyüş sırasında, sahildeki restoranlarda yemek yiyen vatandaşlar da yemeklerini bırakıp ayağa kalkarak alkışlarla Cumhuriyet coşkusuna ortak oldular. 16 Eylül Mahallesi'ni dolaşan kortej, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyerek meşaleli yürüyüşü tamamladı. Cumhuriyet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme'nin Cumhuriyet sevincini doya doya yaşadığını vurgulayarak, " Bütün Çeşme tek yürek oldu. Cumhuriyet'in kazanımlarının öneminin farkında olan Çeşme halkı, Cumhuriyet'in coşkusunu, gerçekten içinde hissederek Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor. Bundan daha büyük bir bayramımız yok" dedi.

        Konak'ta Cumhuriyete en renkli kutlama

        Konak Belediyesi'nin bir haftaya yayılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları İzmir Roman Kültürü Derneği işbirliğinde Agora Semti'nde düzenlenen, 'Romanlar Cumhuriyet'i kutluyor' etkinliğiyle son buldu. İzmir'in en yoğun Roman nüfusuna sahip ilçesi olan Konak'ta bu yıl ilk kez düzenlenen programa Roman vatandaşların yanı sıra semtte yaşayan Suriyeli göçmenler de büyük ilgi gösterdi. Müziğin, dansın ve eğlencenin hiç eksilmediği kutlama etkinliği oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Romanların sevilen seslerinin sahne aldığı kutlamada Cumhuriyet coşkusu doyasıya yaşandı.

        Özellikle çocukların yoğun katılım gösterdiği kutlama programı Kara Mahsun'un şovlarıyla başladı. Ardından yine Romanların sevilen sesi Yasin Tezveren'in seslendirdiği Türk Sanat Müziği eserleriyle devam etti. Fantezi müzik sanatçısı Kürşat Sönmez ise şarkılarıyla alanı dolduran vatandaşları coşturdu. 7'den 70'e tüm Agoralıların çalınan müziklerle bol bol dans ettiği etkinlikte Şıkıdım Böcük ve Roman müziğinin önemli isimlerinden Çılgın Cemal coşkuyu ve eğlenceyi doruğa çıkarttı. Çılgın Cemal bir de sürpriz yaparak izleyenlere Cumhuriyet Bayramı hediyesi olarak kendi bestelediği 'Barış' isimli şarkısını ilk kez Agora'da seslendirdi. Barış şarkısı dinleyenlerin büyük beğenisini topladı. Etkinlik sonunda en büyük alkışı ise tüm sanatçılara enstrümanları ile eşlik eden Rakkas Ritim Grubu aldı. Şarkılar, danslar ve eğlenceyle Agoralılara unutulmaz bir Cumhuriyet Bayram'ı kutlaması yaşatan etkinlik, Atatürk ve Cumhuriyet sevgilerinin dile getirilmesiyle son buldu.

        Foça'da bayram coşkusu yürekleri ısıttı

        '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı' programı kapsamında Foça'da gerçekleştirilen Fener Alayı ve Cumhuriyet Konseri' büyük ilgi gördü.Ellerindeki meşaleler ve bayraklar bulunan binlerce vatandaş, Fener Alayı sırasında coşkulu marşlar söyleyerek Demokrasi Meydanı'na ulaştı. Cumhuriyet Konserinde sahne alan 'Positive Live Project' isimli müzik grubu, büyük bayramın coşkusuna yaraşır bir performans sahneledi. Demokrasi Meydanı'nda yakılan Cumhuriyet Meşalesi, geceye ayrı bir güzellik kattı. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, meydanı dolduran vatandaşların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. 'Positive Live Project' üyelerine teşekkür çiçeği sundu.Gecenin finalinde binlerce vatandaş, 10.Yıl Marşı'nı iki kez üst üste büyük coşkuyla söyledi.

        (MD-Y)

        30.10.2016 12:15:52 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler