Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Antalya'nın cami ve okullarının bakım onarımına 'hükümlü' desteği

        - Antalya Valiliği ile Antalya Başsavcılığı arasında "denetimli serbestlik" protokolü imzalandı

        - 2016 yılında 23 okul ve 127 camin bakımı hükümlüler tarafından yapıldı

        (Fotoğraflı)

        Adem Akalan

        ANTALYA (İHA) - Antalya Valiliği ile Antalya Başsavcılığı arasında Denetimli Serbestlik kapsamında kamu yararına çalıştırma yükümlülüğüne tabi tutulan hükümlülerin çalıştırılmalarını esas alan işbirliği protokolü Antalya Polisevi'nde imzalandı. Hükümlülerin topluma olan borçlarını kamu hizmetinde çalışarak ödemelerini esas alan yükümlülük ilimizde bireysel ve toplu çalışma kapsamında 2016 yılında 23 okul ile 127 caminin temizlik, bakım ve onarımı ile 700 okul sırasının boyama işinin hükümlüler tarafından yapıldığı bildirildi.

        Antalya Polisevi'nde imzalanan protokolü Antalya valisi Münir Karaloğlu ve Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz imzaladı. İmza öncesi Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol, denetimli serbestlik konusunda bilgiler verdi. Demirkol, "Hükümlülerin topluma olan borçlarını kamu hizmetinde çalışarak ödemelerini esas alan yükümlülük ilimizde bireysel ve toplu çalışma şeklinde yaygın olarak yerine getirilmektedir. Bu kapsamda; Muratpaşa, Kepez, Kemer, Aksu, Döşemealtı, Korkuteli ve Konyaaltı Kaymakamlıklarında yükümlüler temizlik ve büro işlerinde çalıştırılmıştır. Bu kapsamda 2015 yılında 80 yükümlü, 2016 yılında ise 50 yükümlü temizlik ve büro işlerinde çalıştırılmıştır. Antalya İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı büro ve karakollarda yükümlüler araç yıkama, otopark hizmetleri, temizlik ve büro işlerinde çalıştırılmıştır. 2015 yılında 100 yükümlü, 2016 yılında ise 142 yükümlü çalıştırılmıştır" dedi.

        "Denetimli serbestliler okulları boyadı"

        İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların temizlik, iç ve dış cephenin boyanması, okul sıralarının ve dersliklerin bakım ve onarımlarının yapılması işlerinin de yapıldığını belirten Şefik Demirkol, "2015 yılında 16 yükümlü temizlik ve büro işlerinde, aynı zamanda grup halinde çalıştırılan yükümlüler tarafından Kepez Bölgesindeki 6 okul ve Muratpaşa bölgesindeki 61 okul olmak üzere toplam 67 okulun temizlik işleri yapılmış, 7 okulun boya ve tamirat işleri yapılmış ve okullarda bin 184 sıranın boya ve vernik işleri yapılmıştır. 2016 yılında ise 41 yükümlü temizlik ve büro işlerinde çalıştırılmıştır. Aynı zamanda grup halinde çalıştırılan yükümlüler tarafından 13 okulun temizlik işleri yapılmış, 10 okulun boya ve tamirat işleri yapılmış ve okullarda 700 sıranın boya ve vernik işlerinin yanı sıra İl Müftülüğüne bağlı camilerin boya, temizlik, bakım ve onarım işlerini de yapmışlardır. Gruplar halinde çalıştırılan yükümlüler tarafından Antalya genelinde 118 caminin iç ve dış temizlik işleri periyodik olarak yapılmış, 3 caminin dış boyası ve 6 caminin masa ve sandalyeleri boyanmıştır" diye konuştu.

        Başsavcı Solmaz: "2017 yılında da bunu belli alanlarda uygulayacağız"

        Protokolün imzalanmasının öncesinde Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Valiliğe bağlı kurum ve kuruluşlarındaki hizmet alanlarınıda dezavantajlı olan bir takım mahkumların kamuya yararlı bir işte çalışma ve kamu kaynaklarının tasarruflu kullanılması anlamında protokol imzalandığını söyledi. 2015-2016 yıllarında Milli Eğitim Müdürlüğü'yle çalışmaları olduğunu hatrılatan Başsavcı Solmaz; " Özellikle okullarımızın boyanması, sırların onarılması ya da okul bahçelerindeki onarım ihtiyacı olan yerlerin yapılası alanlarında. Burada protokolle kamu kurum ve kuruluşlarda sayın valimizle birlikte protokol imzaladık. Bunun dışında büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle, Akdeniz Üniversitesi'yle protokollerimiz olacak. Burada projenin anlatılmasıyla ilgili olarak 2005 yılında değişen ceza kanunlarıyla beraber cezalarının alternatif olarak cezaevinde değil de kamu yararında çalışarak ödenmesi şeklinde. Belli suçlar için düzenlenmiş yasal düzenleme uygulama örneğini burada göreceğiz. 2017 yılında da bunu belli alanlarda uygulayacağız. Antalya'nın hizmetine, güzelleşmesi ve gelişmesi için çalışmalarımız devam edecek. Valiliğimizin de desteğiyle bu çalışmalarımızı en iyi şekilde yürüteceğiz" dedi.

        Vali Karaloğlu: "Dünyada da uygulanan bir metot"

        Türkiye'nin ceza infaz sistemine son günlerde giren uygulamanın protokolünü imzaladıklarını söyleyen Antalya Valisi Münir Karaloğlu, uygulamanın son derece insancıl olduğunu belirtti. Vali Karaloğlu, mahkemelerin mahkumlara vermiş olduğu kamu da çalışma, kamu hizmetinde bulunma yükümlülüğünü başsavcılığıkla yapılan protokol çerçevesinde denetimli serbestlik müdürlüğü üzerinden yürütüleceğini kaydetti. Vali Karaloğlu; " Mahkeme bir karar veriyor. Diyor ki sana kamu da şu kadar gün, şu kadar çalışma cezası veriyorum. Bu aslında topluma olan borçlarının kamuya çalışarak ödenmesidir. Bugüne kadar güzel işler olmuş. Okulların temizliği, parklar bahçeler düzenlenmiş, bahçe duvarları yapılmış, camiler temizlenmiş, şadırvanlar yapılmış. Demek ki insanlar topluma olan borçlarını yine kamuya çalışarak da cezalarını ödeyebiliyorlar. Bu dünyada da uygulanan bir metot. Bu 100 sene önce daha ağır ödeniyordu belki ama şimdi daha insancıl olarak ödenebiliyor. Hem insanlar ceza evinde kalarak özgürlüklerinden mahrum olmamış oluyorlar hem de topluma karşı olan borçlarını yine topluma karşı hizmet ederek ödemiş oluyorlar. Son derece çağdaş bir infaz şekli. Protokol dolayısıyla başsavcımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

        (AA-

        12.12.2016 14:13:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler