Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerikan kelebeği mercek altında

        (Fotoğraflı)

        Tuncay Türkgülü

        DÜZCE (İHA) - Akçakoca İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ilçede "Fındık Zararlılarıyla Mücadele" adlı konferans düzenlendi.

        Akçakoca'da çiftçiler bilgilendirildi. Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Kaymakam Yasin Öztürk, İlçe Tarım Müdürü Cemil Uzun Düzce Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz katıldı.

        Öztemiz konferansta, Amerikan Kelebeği olarak bilinen zararlı türü ile mücadelede, diğer önlemlerle beraber özellikle biyolojik ve mekanik önlemlerin arttırılması gerektiğine vurgu yaparken Çin Halk Cumhuriyetinin Amerikan kelebeğine karşı yaptığı mücadelede yüzde 70 başarı elde ettiğini söyledi. Konuşmasında avcı böcekler ile özel kuş türlerinin mücadelede önem arz ettiğini söyleyen Öztemiz bilinçsiz avcılığın kuş türlerini azalttığını, Amerikan Kelebeğinin ekonomik zararlarının artmasında kuş sayısının azalmasının da rol oynadığını bildirdi.

        Öztemiz, fındık bahçelerindeki yumurta sayının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini, bunun için en etkili yöntemin 10 Ocak yöntemi olduğunu ifade ederek "10 adet ocakta toplam 50 adet kelebek tespit edilmişse mutlaka mücadeleye başlanılması gerekir. Kelebekler yaprakların uç kısmında çoğalır buna çok dikkat edin, biz Üniversite olarak işbirliğine hazırız" diyerek üreticileri uyardı.

        Karışık tip türlerin ekilmesinin de Amerikan Kelebeğini arttırdığını belirten Öztemiz; Işık tuzaklarının mücadelede önemli bir yer oynadığını bunun için her köye 1 adet ışık tuzağı gönderdiğini aktardı. Düzce Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz yıllardır bölgemizde var olan Amerikan Kelebeğinin özellikle son 2 yılda olağanüstü artmasını küresel ısınma ve insan faktörüne bağladı.

        (TT-AY)

        14.11.2017 15:48:58 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Düzce haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Düzce Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler