Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DENİZLİ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesine ilişkin adım atmaya hazır olduklarını belirterek, "Türk vatandaşlığı kıstaslarını taşıyabilme özellikleri olan her kim varsa onlarla böyle bir adım atmaya her daim hazırız. Bu, Türkiye'ye dinamizm kazandıracaktır. Türkiye büyük bir ülkedir ve bize katılmak isteyen, gelmek isteyen kardeşlerimize de kapımız açıktır." dedi.

        Zeybekci, Ramazan Bayramı'nı karşıladığı Denizli'nin Tavas ilçesinde vatandaşlarla bayramlaştı. Bir süre vatandaşlarla sohbet eden Bakan Zeybekci, çocuklara bayram harçlığı verdi.

        Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Zeybekci, tüm vatandaşların bayramını kutlayarak, "Yüce Rabbim'den bütün İslam aleminde akan göz yaşları, akan kanlar, kardeş kanları bir an önce dursun, zulümler bitsin inşallah diyoruz. Bu masum katliamı bitsin inşallah diyoruz. Tüm vatandaşlarımıza da başbakanımızın sözüyle, 'yolların kralı değil, yolların kuralı vardır', yollarda giderken seyahatlerinizde tedbirli olun diyorum." ifadesini kullandı.

        - Ekonomik Müjdeler Paketi

        Bakan Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı, "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne değinirken, Eximbank, Kalkınma Bankası, yatırım ve ihracat teşvikleriyle ilgili konularda atılan yeni adımları, önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

        Yatırım teşviklerinde bir dönüm noktası yaşanacağını belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

        "Artık bölgesel teşviklerin iyileştirilerek devamının yanında, ülkemizin geleceğiyle ilgili stratejik anlamdaki sektörlerde, stratejik bölgelerde Başbakanımızın başkanlığında, herhangi bir sınırlama olmaksızın gereği ne ise sonuna kadar yapılarak teşvikler dönemine geçiyoruz. İhracat teşvikleriyle ilgili de gerek sektörel ürün bazında, gerek bölgesel rekabet etmek istediğimiz bölgelerde, bu anlamda çok önemli teşvikler... Eximbank'ta ise sigortalama kabiliyetleri, Eximbank'ın kredilerinin zaten 16 milyar dolardan 20-25-30... 100 milyar doları inşallah telaffuz edeceğiz. Ama bu arada tabi ki, Eximbank kredileri yüzde yüz teminat mektubu karşılığı veriliyor. Bu da piyasalarda gerek nakdi gerek gayri nakdi firmaların kredi limitleri, kredibiliteleriyle ilgili kısıtlamalar getiriyor, yani onları daraltıyor. Bunu yüzde 50 oranında rahatlatacağız. Yani oran olarak bu bütün sektörlere yansıyacak şekilde. Bir de KOBİ'lerin Eximbank kredilerinden yararlanması için çok kısa sürede yaklaşık olarak 2 milyar dolar kadar ulaşacak, hedefimiz öyle. Kredi garanti fonu ile ilgili bir kurulum inşallah gerçekleşecek. Geniş kapsamlı açıklamayı kamuoyuyla paylaşacağız."

        - Suriyeli sığınmacılara Türk vatandaşlığı verilmesi

        Bakan Zeybekci, Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına geçmelerine ilişkin taleplerin olması durumunda kolaylıkların getirileceğini de ifade ederek, şunları kaydetti:

        "Türkiye'ye yatırım yapan, Türkiye'ye gelip de kendi geleceğini Türkiye'de arayan, Türkiye'nin geleceğine ortak olmak isteyen, her kim gelirse gelsin gerek 'Turkuaz kart', gerek süresiz oturma gerekse talepleri halinde Türk vatandaşlığına geçmeleri için önemli düzenlemeler geliyor. Yani gerektiğinde binlerce, on binlerce insanı vatandaşlığa geçirebilecek hamlelerin yanında, seçtiğimiz yatırımcı anlamında, beyin göçünü Türkiye'ye sağlama anlamında, Bakanlar Kurulu kararlarıyla önemli adımlar da atılacak. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi, 'her kim ki, Türk vatandaşlığına geçmek istiyor, başımızın üzerinde yeri var.' Tabi ki bununla ilgili belirli kıstaslarımız var. Dünyada terörle ilgili herhangi bir bulaşıklığı olmayan, ahlaki anlamında ülkemizin, memleketimizin yani Türk vatandaşlığı kıstaslarını taşıyabilme özellikleri olan her kim varsa, onlarla böyle bir adım atmaya her daim hazırız. Bu, Türkiye'ye dinamizm kazandıracaktır, Türkiye büyük bir ülkedir ve bize katılmak isteyen, gelmek isteyen kardeşlerimize de kapımız açıktır."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Denizli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Denizli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler