Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde yapılan bir araştırma kapsamında, Tunceli ve Trabzon'dan alınan toprak örneklerinde "petrol tüketen bakteriler" tespit edildi.

        AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bölüm öğrencilerinin Türkiye'nin 61 ilinden ayak değmemiş, temiz alanlardan getirdiği topraklar, incelenmek üzere önce kurutuldu.

        Topraktaki "Bacillus" türü bakteriler, ortaya çıkarılmasının ardından gelişebilecekleri özel besi yerlerine alındı. Petri kaplarında 37 derecede 14 gün bekletilen "Bacillus" türlerinin Trabzon ve Tunceli topraklarından izole edilenleri, "petrolü parçalayabilen bakteri" olarak değerlendirildi.

        UÜ Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Demirkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğadaki ağır zehirli atıkların giderilmesinin çok büyük önem taşıdığını söyledi.

        Bu atıkların ayrıştırılması ve yok edilmesinin zor olduğunu belirten Demirkan, "Atıkların temizlenmesi için kimyasal maddeler kullanılıyor. Bu da doğada yeni bir kimyasal madde kalmasına yol açıyor. Dolayısıyla özellikle arıtılması zor zehirli atıklar için doğaya başvurabiliriz, mikroorganizmalarla bu atıkların giderilmesini sağlayabiliriz." diye konuştu.

        - 61 ilden getirilen topraklar incelendi

        Türkiye'nin 61 ilinden getirilen toprakları incelediklerini anlatan Demirkan, "Topraklardan 800 Bacillus adı verilen bakteri izole ettik. Bacillusların 25'inin üzerinde 'benzin ve petrol tüketiyor mu?' diye kısa bir çalışma yaptık. Gayet güzel sonuçlar gördük. Özellikle Trabzon ve Tunceli toprağında, petrol tüketen bakteriler elde edince çalışmayı genişletmeye karar verdik. Elimizdeki 800 bakterinin benzin tüketip tüketmediğini de göreceğiz." ifadelerini kullandı.

        Demirkan, bu bakteriyi daha iyi şekilde geliştirmek için çalışacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

        "Öğrencilerimiz, ayak basılmamış tarla, bağ alanlarının 10 santimetre derinliğinden aldıkları temiz toprakları bir şişeye koyarak getirdi. Bunları laboratuvarda kuruttuk ve topraktaki mikroorganizmaları ortaya çıkarttık. Sadece o mikroorganizmanın gelişeceği besi ortamları hazırladık. Bu şekilde bakterileri elde ettikten sonra birtakım testler yaptık. Bu, geniş ve yorucu bir işlem. Bacillusun petrol tüketip tüketmediğini anlamak için besi ortamlarında geliştirdik. Gelişimin ardından üzerlerine yüzde 7 oranında petrol püskürttük ve yaklaşık 3 hafta sonra yüzde 7 oranında üreyen bacilluslarla karşılaştık. Bunlar, petrol tüketen mikroorganizmalar olarak ifade edildi. Petrollü ortamda canlı kalan bacillusların, petrol ve türevlerini tükettiğini tespit ettik."

        Bu çalışmanın Türkiye için önem taşıdığını aktaran Demirkan, "Türkiye, petrol boru hatları açısından çok stratejik bir bölgede. Bu tür alanlardaki petrol atıkları yabancı kaynaklı firmalar tarafından yapılıyor. Bu çalışma sonucunda, bu bölgelerdeki kirlenmeleri, artık kendimiz rahatlıkla temizleyebiliriz. Herhangi bir atık olduğunda durumu bize bildirecekler. Biz de ona uygun mikroorganizmalar üretip atıklı alana gideceğiz ve orada tatbikatımıza başlayacağız. Böylelikle zehirli alanların temizlenmesini sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

        Demirkan, bir merakla yola çıktıklarını ifade ederek, çalışmanın sonunda "petrol tüketen bakteriler koleksiyonu" yapacaklarını ve çevre mühendisliği bölümüyle ortak bir çalışmayla, biyolojik iyileştirme konusunda bir proje hazırlamayı hedeflediklerini kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler