Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - MERVE ÖZLEM ÇAKIR - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin pek çok yerinde küçükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre hemen hemen aynı düzeyde seyrettiğini, bazı bölgelerde artmasına rağmen makul düzeyde olduğunu belirterek, "Bu yönüyle bakıldığında küçükbaş hayvan kesiminin vatandaşlarımızın kesesini fazlaca zorlamayacağını söyleyebiliriz. Bazı illerde küçükbaş kurbanlık fiyatları 450 liradan başlıyor." dedi.

        Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı için piyasaya sürülecek küçükbaş hayvanların yeterli sayıda olduğunu anlatarak, Türkiye genelinde 250 bin yetiştiricinin 4 milyon civarında küçükbaş hayvanı ile vatandaşların kurbanlık talebini karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

        Türkiye'de her yıl 3 - 3,5 milyon küçükbaş hayvanın kurban edildiğine dikkati çeken Çelik, bu yıl 4 milyon civarında küçükbaş hayvan ile sayıca hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı.

        Çelik, fiyatları bilinçli artırmak isteyen spekülatörlere itibar etmemek gerektiğini anlatarak, "Her bayram öncesi maalesef bunu adet haline getirdiler. Yerli koyun ve keçi varlığımızla vatandaşlarımızın kurbanlık ihtiyacının her yıl olduğu gibi bu yıl da sorunsuz bir şekilde karşılanacağını belirtmek istiyorum. Biz küçükbaş hayvancılığı sadece kurban bayramlarında değil, ülkemiz coğrafyası da dikkate alınarak genel anlamda hayvancılığın bir sigortası gibi görüyoruz ve kamuoyundan da olaya böyle bakmalarını istiyoruz." diye konuştu.

        Çelik, "Türkiye'nin pek çok yerinde küçükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre hemen hemen aynı düzeyde seyrettiği bazı bölgelerimizde de artmasına rağmen makul düzeyde olduğunu belirledik. Bu yönüyle bakıldığında küçükbaş hayvan kesiminin vatandaşlarımızın kesesini fazlaca zorlamayacağını söyleyebiliriz. Bazı illerde küçükbaş kurbanlık fiyatları 450 liradan başlıyor." ifadelerini kullandı.

        Bu yönüyle küçükbaş hayvan kesiminin vatandaşların kesesini fazlaca zorlamayacağını belirten Çelik, "Daha da önemlisi küçükbaş hayvancılığımız daha çok meraya ve otlatmaya dayalı yapıldığı ve doğal olarak beslendikleri için sağlıklı ve kaliteli et tüketimi, kolay temin edilebilen vasfı ve geleneksel damak tadımıza uygun olması bakımından da tercih edilmelidir." görüşünü paylaştı.

        - Koyun sayısında Van, keçi sayısında Mersin birinci

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran itibarıyla Türkiye'de 44 milyon 672 bin 814 baş küçükbaş hayvan bulunuyor. Bunun yüzde 75'ini (33,8 milyon baş) koyun, 10,8 milyonunu da keçi oluşturuyor.

        İllere göre koyun sayısı dağılımına bakıldığında en çok koyun, 2 milyon 476 bin baş ile Van'da bulunuyor.

        Bu ili 1,9 milyon baş ile Konya, 1,7 milyon baş ile Şanlıurfa, 1,5 milyon baş ile Ağrı takip ediyor. Bartın ise 3 bin 160 baş koyun ile son sırada yer alıyor.

        Keçi sayısında ise 830 bin baş ile Mersin başı çekerken, bu ili 738 bin baş ile Antalya, 456 bin baş ile Siirt izliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler