Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Araplar Yardımlaşma Derneği (ARAP-DER) Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, Tel Abyad ilçesinde terör örgütü PYD/PKK'nın, ABD bayrağı asmasına ilişkin, "Tel Abyad halkının büyük bölümü Arap ve Türkmenlerden oluştuğundan ve bölgeyi koruyacak asker ve halkın olmayışı yüzünden, PYD çareyi ABD bayraklarını asmakta bulmuştur. Bu bayrakla ABD ve Batıya, 'Biz bu bölgeyi sizin yardımınızla aldık, ama bu bölgeyi koruyacak ne halkımız ne de askerimiz var' mesajı verilmek istenmiştir." dedi.

        Kırboğa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından Özgür Suriye Ordusu'nun hızla bölgeyi kontrol etmeye başladığını ancak Suriye denklemine yeni aktörlerin katılmasıyla bu durumun ilk günkü şekilde ilerleyemediğini söyledi.

        Çeşitli uluslararası güçlerin yaşanan gelişmelere dahil olmasıyla Esad'a karşı haklı muhalefetin sıkıntı yaşamaya başladığını belirten Kırboğa, Suriye'deki savaşın bu nedenle bu kadar uzadığını vurguladı.

        Şükrü Kırboğa, Batı'nın DAEŞ ve PYD gibi terör örgütleri üzerinden çeşitli oyunlar oynadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

        "Günümüzde yaşanan bu gelişmeler, tarih tarafından da teyit edilmektedir. Bir başka ifadeyle tarih, aynı güç odaklarının bu ve benzeri müdahaleleriyle doludur. Yine tarih, aynı güç merkezlerinin ideolojik ve manipülatif çabalarıyla doludur. Gerek Batı'nın fikir imalathanelerinde gerekse de basın-yayın alanında karşımıza çıkan alternatif plan ve modeller bugün de söz konusudur. Günümüze etki eden bu modellerin başında "Oded Yinon Planı" gelir. Uluslararası sistemin dönüşüme uğramaya başladığı 80'li yıllarda geliştirilen bu planın, 2006 yılında Ralph Peters "Kanlı Sınırlar" başlıklı son makalesinin yayınlanmasıyla gündeme taşındığını görmekteyiz. Irak'ta toplumsal fay hatlarını harekete geçirerek toplumsal ayrışma sürecini hızlandıran tüm uğraşlar bu plan uyarınca gerçekleştirilmiştir. Irak'ta olduğu gibi, Irak El Kaidesi üzerinden bölgeye müdahil olan Batı, günümüzde DAEŞ ve PYD gibi terör örgütleri üzerinden türev oyunu oynamaktadır."

        DAEŞ'in büyük bir çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Ayn el Arap (Kobani) şehrine saldırısı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin bu konunun dışında oluştuğunu vurgulayan Kırboğa, Suriye'de oynanan oyunun herkes tarafından bilindiğini dile getirdi.

        - "PYD'nin etekleri tutuştu"

        ARAP-DER Genel Başkanı Kırboğa, ABD'nin bölgedeki grupları kullanarak hepsinden farklı şekilde yararlanmaya çalıştığını aktararak, şunları kaydetti:

        "Küresel düzeydeki hegemonyasını tesis etmek için Ortadoğu'nun bölge altı düzleminde farklı politik aktörlerle hemhal olan Batı dünyası, benzeri bir girişimi Türkiye üzerinde de yoklamıştır. Darbe girişimi, böylesi bir gerçeğin tescili olarak okunmalıdır. Sonuçta ABD, bölgede her grubu kullanarak aralarındaki düşmanlığı suistimal ederek hepsinden istifade etmeyi bilmiştir. Birine Kürt devleti, diğerine İslam, diğerine Dürzi devleti, bir diğerine ise Alevi devleti gibi vaatlerle, aralarındaki husumetleri çoğaltmayı başarmıştır.

        Türkiye'nin terör koridorunu bitirmek üzere Cerablus'tan sonra Tel Abyad için böylesi bir müdahale konusu kamuoyunda konuşulmaya başlanınca, Tel Abyad'ı işgal eden terör örgütü PYD'nin etekleri tutuşmaya başlamıştır. Tel Abyad halkının büyük bölümü Arap ve Türkmenlerden oluştuğundan ve bölgeyi koruyacak asker ve halkın olmayışı yüzünden, PYD çareyi ABD bayraklarını asmakta bulmuştur. Bu bayrakla ABD ve Batıya, 'Biz bu bölgeyi sizin yardımınızla aldık, ama bu bölgeyi koruyacak ne halkımız ne de askerimiz var' mesajı verilmek istenmiştir. Fırat Kalkanı Harekatı, ABD'nin Suriye'deki çabalarının bir oyun olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Bu algıyı yok etmek ve Türkiye'nin bu başarısını sekteye uğratmak için içeride ve dışarıda her türlü kirli ittifaklar yapılacaktır."

        Kırboğa, Türkiye'nin Rakka'ya müdahale konusunda ise temkinli davranması gerektiğini sözlerine ekledi.

        - "PYD ile ABD bayrağını da kesinlikle topraklarımızda istemiyoruz"

        Suriye'de yaşanan gelişmeler ve terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin baskılarından kaçarak geçen yılın haziran ayında, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine sığınan Tel Abyadlılar da ABD bayrağının asılmasına tepki gösterdi.

        Ülkelerindeki gelişmeleri sınıra yakın bölgeye gelerek kaygıyla takip eden Suriyelilerden Sellum Hadi, 1,5 yıl önce PYD'nin zoruyla Tel Abyad'ı terk etmek zorunda kaldıklarını ve komşu ilçe Akçakale'ye yerleştiklerini söyledi.

        Vatanlarında ne PYD'yi ne de ABD bayrağı görmek istemediklerini belirten Hadi, "Bu nasıl demokrasi anlayışıdır. Güya bunlar bizi kurtaracak, ama bizim oradan geliş sebebimiz PYD'dir. Biz Suriye halkı olarak PYD ile ABD bayrağını da kesinlikle topraklarımızda istemiyoruz. Burası bizim dedemizden bizlere kalan topraklarımızdır." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Şanlıurfa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Şanlıurfa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler