Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da, İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi'nin (İSKEP) bilgilendirme toplantısı yapıldı.

        İSKEP takım lideri ve eski Portekiz Çalışma Bakanı Paulo Pedroso, bir otelin toplantı salonunda düzenlenen programda, projenin iki çıkış noktasının olduğunu, bunlardan bir tanesinin dezavantajlı bireylere önem verilmesi, diğerinin de bu bireylere destek sağlanması amacıyla kamu, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek işbirliği yapması olduğunu söyledi.

        Dünya nüfusunun şu anda yüzde 80'inin kentlerde yaşadığını belirten Pedroso, "Bu noktada yoksul, ihtiyaç sahibi bireylere öncelik verilmesi ve onlara yönelik koordinasyonun sağlanması iki temel husus olarak önümüze çıkıyor. Yine Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı'nda (BM-HABITAT) da kentlerde yaşam konusu görüşülecek konular arasında yer alacak." dedi.

        Türkiye Belediyeler Birliğinin İSKEP projesini gelecek hafta Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenecek Avrupa Konseyi toplantısında iyi bir örnek olarak sunacağını kaydeden Pedroso, Türkiye'den 12 belediyenin yer aldığı projenin tanıtılmayı ve sunulmayı hak eden bir çalışma olduğunu vurguladı.

        Türkiye'ye gelen yüz binlerce sığınmacı öngörülmeden hazırlanan projenin, buna rağmen başarılı olduğunu ifade eden Pedroso, şöyle devam etti:

        "İhtiyaç sahibi bireylerin kapılarını mültecilere açması yaklaşımının çok güzel, örnek bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin bireyleri entegre etme çabası tüm dünya ve Avrupa için çok güzel bir örnek. Bu projenin karşılıkla bir süreç olduğunu düşünüyorum. Yani projelerde Türkiye sadece bir şeyler öğrenmiyor aynı zamanda Avrupa'ya bir şeyler öğretiyor. Uyguladığımız bu projede başka ülkelerden de bir şeyler öğrenmek son derece önemliydi. Yine diğer ülkelerin de Türkiye'den bir şeyler öğrenmesi de bir o kadar kıymetliydi."

        Pedroso, İSKEP'in 3 Kasım'da düzenlenecek bir programla sona ereceğini ancak Türkiye Belediyeler Birliğinin alacağı kararla İSKEP 2 olarak devam edebilme ihtimalinin de bulunduğunu dile getirdi.

        Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı da projenin hedef kitlesinin dezavantajlı bireyler, madde bağımlıları, eski hükümlüler, şiddet gören kadınlar, sokakta çalışan çocuklar ve engelliler olduğunu belirtti.

        Proje kapsamında bir ofis kurduklarını ve bu ofiste 14 personelle hizmet verdiklerini kaydeden Kırıkçı, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi vererek "Şehir içi otobüs sürücülerine engelli bireylerin otobüse inmesi, binmesi, engellilere nasıl davranacağı konusunda eğitimler verildi. 25 dezavantajlı bireye girişimcilik eğitimi verildi, 5 girişimci kendi iş yerini kurdu. 187 bireye de iş hayatına yönelik oryantasyon eğitimi verildi. Bin 55 bireye de bireysel rehberlik eğitimi verildi. Proje sayesinde şu ana kadar 118 bireyin istihdamı sağlanmış oldu." diye konuştu.

        İSKEP, Avrupa Birliği ile Türkiye mali işbirliği kapsamında yürütülen İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’nın (İKGOP) "Sosyal İçerme" önceliği çerçevesinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından hazırlandı.

        Projeyle Bursa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Trabzon ve Van, Kars, Ankara-Altındağ ve Keçiören, Bursa-Yıldırımlar, Mersin-Toroslar belediyeleri sınırlarında yaşayan dezavantajlı kişilerin iş gücüne erişimini engelleyen sorunların belirlenmesine ve giderilmesine, dezavantajlı kişi ve grupların kayıt altına alınmasına, söz konusu kişiler için sağlanan istihdam ve sosyal koruma hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülmesi planlandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Şanlıurfa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Şanlıurfa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler