Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İklim zirvesinde gözler Erdoğan ve Putin'de

        BM Uluslararası İklim Konferansı, terör saldırıları nedeniyle olağanüstü hal uygulanan Fransa’nın başkenti Paris’te yarın başlıyor. 147 devlet ve hükümet başkanının katılacağı 15 günlük zirvede, küresel ısınmanın ‘geri dönülemez noktaya gelmesini’ engelleyecek yeni bir uluslararası iklim anlaşmasının imzalanması hedefleniyor.

        Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası İklim Konferansı, yarın Fransa’nın başkenti Paris’te başlıyor. Fransa’nın bugüne dek yaptığı en geniş kapsamlı ve en üst düzeyde katılımlı organizyon, Bourget Askeri Havaalanı’na yakın bir alanda, Paris dışında gerçekleştirilecek.

        • Konferansa 195 ülkeden 10 bin temsilci, 14 bin sivil toplum örgütü temsilci ve 3 bin gazetecinin katılması bekleniyor.

        Dünyanın geleceğini ilgilendiren 15 gün sürecek zirvenin, Paris’i sarsan 13 Kasım terör saldırıları sonrası gerçekleşmesi nedeniyle, 147 dünya liderinin Paris’te buluşması için güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Zirvenin güvenliğini sağlamak için 10 bin 800 polis, jandarma ve asker görev yapacak. Liderlerin tümü uçakla, konferansın yakınındaki Bourget Askeri Havaalanı’na inecek ve burada ev sahibi François Hollande ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından karşılanacak. Zirve boyunca Paris ulaşımında sıkı güvenlik önlemleri alındı.

        İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Parislilerden otomobil değil toplu taşım araçlarını kullanmalarını istedi. Paris’ten konferansın yapılacağı yere delegasyonların kortejleri için güvenli yol koridoru oluşturuldu.

        AKTIVISTLERE EV HAPSI

        • Konferansın Fransa’ya maliyetinin 196 milyon Euro’ya mal olması bekleniyor.

        1995’ten beri her yıl düzenlenen iklim konferanslarında çevreci aktivistlerin şiddetin de karıştığı eylemler düzenlemesi üzerine, Fransa güvenlik güçleri ek tedbirler aldı. BM Uluslararası İklim Konferansları’nın geleneği olan ve bugün Paris sokaklarında yapılması beklenen “İklim Yürüyüşü” terör alarmı gerekçesiyle iptal edilmişti. Cazeneuve, daha önce şiddet olaylarına karıştığı belirlenen 24 iklim aktivistinin, 13 Kasım saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, 15 gün boyunca ev hapsine alındığını bildirdi.

        HEDEF 2 DERECENİN ALTI

        Uluslararası İklim Konferansı’nın kıran kırana pazarlıklara sahne olması bekleniyor. İklim uzmanları, küresel sıcaklık artışının yıllık 2 dereceyi aşması durumunda buzulların eriyeceğini, kıyı yerleşimlerinin ve değerli tarım alanlarının sular altında kalacağını, küresel çapta iklim değişikliğine bağlı afetlerin sıkça yaşanacağını vurguluyor ve önlem alınması gerektiğini savunuyor.

        • 15 günlük konferansta, 21 bin ton sera gazı emisyonu oluşacağı hesaplanıyor. Bu miktar, 4 bin 420 otomobilin 1 yıllık emisyonuna eşit.

        Atılması gereken adımların başında, sera gazı salımlarının sınırlandırılması, mevcut fosil yakıt rezervlerinin üçte ikisinin yeraltında bırakılması ve yenilenebilir enerjilere geçişin hızlandırılması geliyor. Bu adımların bütün ülkeler tarafından atılması için konferansın sona ereceği 11 Aralık’a kadar bağlayıcı bir uluslararası anlaşma imzalanması, Paris konferansının en önemli amacı.

        Liderler, 2020’den itibaren tüm dünya ülkeleri için geçerli olacak bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya çalışıyor. 1997’de imzalanan Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek yeni bir anlaşmanın sağlanması için son 5 yılda gerçekleştirilen iklim zirvelerinde sonuç alınamadı.

        ERDOĞAN VE PUTİN AYRI SALONLARDA

        Uluslararası İklim Konferası için Bourget Askeri Havaalanı yakınlarında oluşturulan 18 hektarlık konferans merkezi, adeta bir kasabayı andırıyor. Merkezde çok sayıda kapalı salon ve açık hava sergi alanları yer alıyor.

        Zirveye katılacak 147 devlet ve hükümet başkanı için ise ayrı 2 salon hazırlandı. Yarın açılış töreninde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve BM Genel sekreteri Ban Ki-mun birer konuşma yapacak, ardından liderler aile fotoğrafı için bir araya gelecek. Ancak daha sonra liderler 2 gruba ayrılacak ve 2 salonda görüşmeler yürütecek.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ayrı salonlarda olacak. Putin, ABD Başkanı Barack Obama’yla aynı salonda yer alacak. Liderler, birlikte öğle yemeği de yiyecek. Erdoğan ve Putin’in burada da yan yana olması öngörülmüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ