Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Dünya konsolosluk baskınına sert tepki gösterdi

        Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na IŞİD terör örgütü mensuplarınca düzenlenen baskın ABD, İngiltere, Yunanistan, Çin, İran, Almanya, İtalya, BM ve AGİT tarafından sert dille kınandı.

        Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü mensuplarınca düzenlenen baskın ABD, İngiltere, Yunanistan, İsviçre, Almanya Çin ve İran gibi ülkelerin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sert dille kınandı.

        IŞİD mensuplarının dün Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na yaptıkları baskında başkonsolos dahil 49 konsolosluk personeli ve personelin bazı aile fertlerini rehin almasına dünyanın birçok ülkesinden tepki yağdı.

        ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ PSAKİ
        ABD yönetimi, baskını "en güçlü" şekilde eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinden bahsederek, iki bakanın ''Musul’da bozulmakta olan güvenlik durumuna ve IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskına yönelik ortak kaygılarını'' belirtti.

        Psaki, konsolosluk çalışanlarının alıkonulmasına yönelik kaygılarını da dile getirerek, "Türkiye'nin kaçırılan diplomatik personelinin bir an önce serbest bırakılması noktasında Türkiye ve uluslararası toplumun çağrılarına katılıyoruz" ifadelerini kullandı.

        BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ EARNEST
        Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise "başkonsolosluğa düzenlenen alçak saldırıyı" kınadı. IŞİD tarafından rehin alınan başkonsolosluk mensupları ve güvenlik personelinin acil biçimde serbest bırakılması çağrısı yapan Earnest, “Türkiye ve Irak hükümetleriyle temas halindeyiz ve herhangi bir uygun yardımı da sağlamaya hazırız” diye konuştu.

        AB DÖNEM BAŞKANI VE YUNANİSTAN BAŞBAKAN YARDIMCISI VENİZELOS
        AB Dönem Başkanı Yunanistan’ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınadığını belirterek, alıkonulan personelin bir an önce serbest bırakılması dileğinde bulundu.

        Irak’taki şiddet olaylarından endişe duyduğunu belirten Venizelos, "Dost ülke Irak’ı yaralayan şiddet dalgası ve istikrarsızlık büyük endişeye neden olmaktadır. Musul’daki Türk konsolosluğunun işgal edilmesini kesin bir şekilde kınıyoruz. Rehinelerin en kısa zamanda serbest bırakılmalarını ve Irak halkının güvenliğini, istikrarını ve refahını sabote etmeyi amaçlayan tüm şiddet olaylarının sona erdirilmesini diliyoruz'' dedi.

        İNGİLTERE

        İngiltere, baskınla ilgili derin endişe duyduğunu bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak'ta devam eden durumdan ve Türk vatandaşları ile Türk Başkonsolosluğu çalışanlarının alıkonulmasından derin endişe duyuyoruz" ifadesi yer aldı.

        ALMANYA
        Almanya, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü mensuplarınca düzenlenen baskını sert bir dille kınadı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AA muhabirinin sorusuna verdiği yanıtta, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in, rehinelerin durumunu büyük bir endişeyle takip ettiğini belirterek “Sayın Bakan, kaçırma olayını en güçlü ifadelerle kınamakta, tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapmaktadır. İhtilaf ve çatışma bölgelerinde de olsa, konsoloslukların ve diplomatik temsilciliklerin dokunulmazlığına saygı gösterilmesi şarttır” dedi.

        Dışişleri Bakanı Steinmeier, Bild gazetesine verdiği demeçte ise Suriye’deki iç savaşın etkileriyle Irak’ın iç problemlerinin tehlikeli bir şekilde birbirine karıştığını, bölgede durumun endişe verici olduğunu, gelişmelerin bölgeyi şiddet ve kaos ortamına sürüklemesinden endişe ettiklerini kaydetti.

        ÇİN
        Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying da Irak'ta kötüye giden durumdan endişe duyduklarını belirterek, "Yabancı diplomatik kurum ve kişilere karşı terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" dedi. Hau, ilgili tarafın rehineleri koşulsuz ve derhal salıvermesi gerektiği çağrısında bulundu.

        İRAN
        İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, yaptığı yazılı açıklamada, Irak’ta yaşanan son terör eylemlerini, özellikle de Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu’nun işgal edilerek konsolosluk çalışanlarının rehin alınması olayını kınadıklarını bildirdi. Olayın son derece kaygı verici olduğunu belirten Afham, diplomatik misyonların ve çalışanların haklarına saygı gösterilerek korunmasını istedi.


        İTALYA

        İtalya hükümeti, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından düzenlenen baskını kınadı. İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''İtalya hükümeti, Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ve diğer konsolosluk çalışanlarının kaçırılmasını kınamaktadır'' denildi. Türkiye'nin dost ve müttefik bir ülke olduğu vurgulanan açıklamada, İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini'nin dün yaptığı istikrar ve güvenliğin sağlanması için yerel hükümetlerin desteklenmesi konusundaki uluslararası çağrısı da hatırlatıldı.

        İSVİÇRE
        İsviçre, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu'na Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından düzenlenen baskını kınadı.


        İsviçre Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Irak'taki uluslararası hukuk ihlalleri ve şiddet eylemlerinin kınandığı ve krizin siyasi ve insani sonuçlarından kaygı duyulduğu ifade edildi.


        Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, özellikle Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği saldırıyı ve başkonsolosluk personeli ve ailelerini kaçırmasını kınamaktadır" denildi.

        RUSYA
        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak'taki gelişmelerden endişe duyduklarını söyledi.
        Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Lavrov, "Irak'ta yaşananlardan ciddi endişe duyuyoruz, Amerikalı ve İngilizlerin Irak'ta başladığı maceranın iyi bitmeyeceği konusunda çok önce uyarıda bulunmuştuk" dedi.

        Lavrov, "11 yıl önce ABD Başkanı Irak'ta demokrasinin zaferini ilan etmişti. O zamandan bu yana durum katlanarak kötüleşmeye devam ediyor. Irak'ın bütünlüğü soru işaretine dönüştü" ifadelerini kullandı.


        KANADA

        Kanada, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü mensuplarınca düzenlenen baskında rehin alınanların derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.
        Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, yaptığı yazılı açıklamada, "IŞİD’in bölgenin barış ve güvenliğini tehdit eden vahşi bir terörist grubu olduğunu" ifade etti. Baird, “Suriye’deki vahşetin sorumlusu IŞİD, dünya üzerindeki en hassas sınır noktasındaki ince düzeni yerle bir etti” değerlendirmesinde bulundu.

        IŞİD’in uluslararası barış ve güvenliğe karşı ciddi bir tehlike oluşturduğunu ve saldırıların Iraklıların refah ve çoğulcu bir federal devlet yolunda attığı adımları hiçe saydığına işaret eden Bakan Baird, şunları belirtti:


        “Kanada Musul'dan kaçan binlerce kişi için endişe içindedir ve gerektiği zaman istenen yardımı yapmaya hazır olacaktır. Musul’da İŞİD tarafından kaçırılan Türk Konsolosluğu görevlileri derhal serbest bırakılmalıdır. Bu süreçte NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanında olmaya devam edeceğiz.”
        Pakistan, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından düzenlenen baskını kınadı.

        PAKİSTAN

        Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tasnim Aslam, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu’nın basılması ve çalışanların rehin alınması olayını kınadıklarını bildirdi.
        Başkonsolosluk çalışanlarının diplomatik dokunulmazlıklarının ihlal edilmesi ve rehin alınmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Aslam, Pakistan halkının Türk halkı ile dayanışma içerisinde olduğunu aktardı.

        Aslam, Başkonsolosluk çalışanlarının bir an önce güvenli bir şekilde serbest bırakılmaları için çağrıda bulundu.

        AGİT MUSUL'DAKİ REHİNELERİN DERHAL VE ŞARTSIZ SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ
        Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na düzenlenen saldırıda rehin alınanların acil ve şartsız bir şekilde serbest bırakılması çağrısında bulundu.

        Burkhalter, yaptığı yazılı açıklamada, konsolosluk personeli ve aile bireylerinin rehin alındığı Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlenen saldırıyı kınadığını bildirdi. AGİT üyesi Türkiye ile dayanışma içeresinde olduklarını ifade eden Burkhalter, "Alıkonulan Konsolos ve diğer bütün rehinelerin derhal ve şartsız serbest bırakılması" çağrısını yaptı.

        BM'DEN SERT KINAMA

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Türk diplomatların IŞİD tarafından kaçırılmasını sert bir dille kınayarak, "Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu, kesinlikle kabul edilemez" dedi.
        Ban, Irak hükümeti, bölge ülkeleri ve uluslararası topluma diplomatların ve aile fertlerinin bir an önce güvenli biçimde serbest bırakılması, suçluların adalet karşısına çıkarılması için birlikte çalışarak mümkün olan her şeyi yapmaları çağrısında bulundu. Ban, "BM Genel Sekreteri olarak diplomatlara yönelik bu tür terör saldırılarını en sert biçimde kınıyorum. Diplomatları ve sivilleri hedef alan bu saldırılar hiçbir şekilde haklı görülemez. Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu kesinlikle kabul edilemez" dedi.

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de baskını kınayarak, personelin güvenli bir şekilde bırakılmasını istedi. BMGK açıklamasında, IŞİD'in eylemlerinden duyulan kaygı vurgulandı ve Irak'ta düzenlenen, bu ülke ve bölgede istikrarsızlığa neden olan terörist saldırılar kınandı. Sivil halkın saldırılar nedeniyle göç etmek zorunda kalmasından duyulan endişenin belirtildiği açıklamada, Irak hükümetinin terörizmle mücadele etmek için birlik çağrısı yapmasından duyulan memnuniyete yer verildi.

        Açıklamada, tüm BM üyesi ülkelerden IŞİD terör örgütüne yönelik alınan 1267 ile 1989 sayılı BMGK yaptırım kararlarını uygulamaları ve bu örgüte yönelik varlık dondurma, seyahat yasağı ve silah satış ambargosuna bağlı kalmaları istendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ