Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bireysel Emeklilik 'Banka kredisiyle büyüme olmaz' - Bireysel Emeklilik Haberleri

        Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal, düşük öz kaynakla kalıcı büyüme sağlamanın, sadece banka kredilerine güvenerek uzun süreli büyüme sağlamanın mümkün olmadığını ifade ederek, ''Dolayısıyla halka arzın sağladığı en büyük avantaj, öz kaynağınızı güçlendirmek ve büyüme potansiyelinizi artırmaktır'' dedi.

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve TSPAKB tarafından yürütülen ''halka arz seferberliği'' çalışmaları kapsamında düzenlenen tanıtım toplantısı, Kayseri Sanayi Odası'nda yapıldı.

        Atilla Köksal, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki en büyük bin sanayi tesisinden sadece 150'sinin halka açık olduğunu belirtti.

        Halka arz seferberliğinin amacının bu sayıyı yukarılara çekmek olduğunu ifade eden Köksal, ''Biliyorsunuz, 2023 yılında bin şirketin halka açık olmasını hedefliyoruz. Ayrıca, halka açıklık miktarının, dolaşımdaki hisse senedi tutarının gayri safi milli hasılamızın büyüklüğüne ulaşmasını hedefliyoruz. Yani bu günden 2023 yılına kadar bu piyasanın 3-4'e katlanması demek'' dedi.

        Köksal, Türkiye'de sermaye piyasasının, kuruluşunun ilk 20 yılındaki yüksek enflasyon ortamı nedeniyle gelişemediğini kaydeden Köksal, şunları söyledi:

        ''Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş, yüzde 50-80 oranlarında ve 20 yıl süren bir enflasyon döneminden bu büyüklükte çıkmış olmamız bile mucizedir. Bu, Türkiye ekonomisinin gücünü göstermektedir. Son 7 yılda yaşadığımız gelişmeler, enflasyonun düşüşü, ekonomi ve politik istikrarın sağlanmış olması, Türkiye'nin tüm dünya ekonomileri arasından ayrışıyor olması, daha güçlü bir ekonomi görünümü vermesi, önümüzdeki dönemi çok daha cazip hale getiriyor. Dolayısıyla ivmenin artarak gideceğini görüyoruz.''

        HİSSE SENEDİ İHRACI EN PAHALI KAYNAK

        ''Hisse senedi piyasasından sıfır maliyetli kaynak yaratmak mümkündür ya da halka arz bedava kaynaktır'' diye yanlış bir algılama olduğuna dikkati çeken Köksal, şunları kaydetti:

        ''Bunu halka arzı anlatırken bizim arkadaşlarımız da söylüyorlar. Aslında hisse senedi ihracı en pahalı kaynaktır. Büyüyen şirketinizi sattığınız, yeni ortaklar aldığınızda elde ettiğiniz kaynak en pahalı kaynaktır. Fakat bizim ülkemizde öz kaynak sıkıntısı çekiyoruz. Hepimiz, mümkün olduğunca düşük öz kaynakla işlem yapmaya çalışıyoruz, düşük öz kaynakla büyümeye çalışıyoruz. Maalesef düşük öz kaynakla kalıcı büyüme sağlamak, sadece banka kredilerine güvenerek uzun süreli büyüme sağlamak mümkün değil. Dolayısıyla halka arzın sağladığı en büyük avantaj, öz kaynağınızı güçlendirmek ve büyüme potansiyelinizi artırmaktır. Bedelinin yüksek olması önemli değildir, çünkü siz elinizde kalan hisseleri katlayarak büyüttüğünüz zaman çok daha fazla getiriye ulaşacaksınız. Dolayısıyla halka arz en ucuz kaynak değildir ama özellikle öz kaynak ihtiyacı çeken ülkemizde çok önemli bir kaynaktır.''

        Köksal, küçük ölçekli şirketlerin de borsadan kaynak sağlayabildiklerini belirterek, asıl hedeflerinin büyük şirketlerin büyük oranlarda borsaya açılmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

        Son yıllarda SPK ve İMKB'nin piyasaya karşı son derece sıcak bir yaklaşım içinde olduğunu vurgulayan Köksal, halka arzın bürokrasi yönünün son derece kolaylaştırıldığını sözlerine ekledi.

        Kayseri Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak da bir ülkede sermaye piyasası enstrümanlarının kullanılabiliyor olmasının, ekonominin büyümesine katkı sağladığını söyledi.

        Halka arzın Türkiye gibi ülkelerde gelişmekte olan sektörlerin ve firmaların büyümesine fırsat sunduğunu ifade eden Boydak, şöyle devam etti:

        ''İMKB'deki firmalara baktığımızda, bunların daha kurumsal yönetildiğini, nesilden nesile geçişlerin daha kolay olduğunu, finansal imkanları daha hızlı bir şekilde sağlayabildiklerini görüyoruz. Şunu biliyoruz ki, bunun biraz daha tabana yayılması gerekiyor. İbrahim Turhan benim Merkaz Bankası'ndan beri tanıdığım birisi. Onun vizyonu ile İMKB'nin tabana yayılarak daha da büyüyeceğine inanıyorum.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ