Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Madencilik İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Özer, 2014 hedeflerini açıkladı - Enerji Haberleri

        İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Özer, "2013 yılı içerisinde gerek ülkemizde gerekse dünya genelinde küresel ekonomiyi doğrudan etkileyecek pek çok sıcak gelişme yaşandı. Bu gelişmeler maalesef birçok sektör için olumsuzlukları da beraberinde getirdi ancak sektör olarak ihracatta yakaladığımız yükseliş ivmesini 2013 yılında da koruduk" dedi.

        Özer, 2013 yılı için ihracat hedeflerinin 4,5 milyar dolar olarak belirlediklerini ancak yıl sonunda bu ihracat rakamını aştıklarını söyledi. Yılın son ayında yaptıkları değerlendirmeye göre, 5 milyar 43 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Özer, şöyle konuştu: "Dünya ekonomileri için zorlu geçen bir yılı hedeflerimizin üzerinde ihracat yaparak tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2013 yılı içerisinde gerek ülkemizde gerekse dünya genelinde küresel ekonomiyi doğrudan etkileyecek pek çok sıcak gelişme yaşandı. Bu gelişmeler maalesef birçok sektör için olumsuzlukları da beraberinde getirdi ancak sektör olarak ihracatta yakaladığımız yükseliş ivmesini 2013 yılında da koruduk. Türkiye maden ihracatında emin adımlarla ilerliyor."

        Özer, 2014 yılı ihracat hedefine kilitlendiklerini, geçen yıl Türkiye ekonomisine önemli oranda katkı sağlayan sektör temsilcilerinin yeni yıl için şimdiden kolları sıvadığını ifade etti. "2014 yılı ihracat hedefimizi 5 milyar 600 milyon dolar olarak belirledik" diyen Özer, hedeflerine ulaşmak için önceki yıllarda olduğu gibi gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini vurguladı.

        "TÜRKİYE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ MADENCİLİK"

        Özer, madenciliğin Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu, ihracat yapılan ilk beş ülke arasında Çin, Amerika, Irak, Belçika ve İtalya'nın yer aldığını söyledi.

        Madencilik sektörünün, gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağladığını aktaran Özer, şöyle devam etti: "2013'te Türkiye'nin maden ihracatı, değer bazında geçen yıla oranla yüzde 20,67 artışla 5 milyar 43 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 9,18 artışla 22 milyon 326 bin ton olarak gerçekleşti. Türk madencilik sektörü yılın son ayında da ihracattaki artış trendini korudu. Aralık ayında 425 milyon 832 bin dolarlık ihracat yapan sektör, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 7,20 oranında artırdı. Sektörün en büyük pazarı Çin, 2013'te de konumunu korudu. Çin'e yapılan ihracat, 2012 yılına göre yüzde 35,69 oranında artışla 2 milyar 467 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde Çin'e en çok ihraç edilen madenler doğal taşlar, krom cevherleri, bakır cevherleri, kıymetli metal cevherleri ve kurşun cevherleridir. Geçen yıl sektörün Bulgaristan, Güney Kore Cumhuriyeti, Hollanda, Libya ve Azerbaycan-Nahçıvan'a yaptığı ihracat da arttı."

        "EN ÇOK DOĞAL TAŞ İHRAÇ EDİLDİ"

        Özer, maden sektörü ihracatında, 2013 yılında ürün grupları bazında 1 milyar 141 milyon dolarla ilk sırada blok doğal taşların geldiğini söyledi.

        Madenciliğin her alanda emin adımlar attığını ifade eden Özer, şöyle devam etti: "1 milyar 83 milyon dolarla ikinci sırada yer alan işlenmiş doğal taşları ise 508 milyon 749 bin dolarla bakır cevherleri, 450 milyon 366 bin dolarla krom cevherleri, 235 milyon 913 bin dolarla tabii boratlar ve konsantreleri, 202 milyon 208 bin dolarla çinko cevherleri izledi. Doğal taş ihracatı yüzde 17 arttı. Madencilik sektörünün önemli alt bileşenlerinden doğal taş sektörü ihracatı 2012 yılına oranla yüzde 17 oranında artarak 2 milyar 225 milyon dolar olarak gerçekleşti. Doğal taş ihracatında ilk 5 ülke ise sırasıyla Çin, ABD, Irak, Suudi Arabistan ve Hindistan oldu. Ayrıca bu dönemde Azerbaycan-Nahçıvan, Rusya, Libya, Türkmenistan ve Katar'a yapılan doğal taş ihracatındaki artış da dikkat çekti."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ