Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HT GAZETE

        Mayıs sonrası dönemi “Türkiye yolda bir taşa takıldı, hıçkırık mı diyeyim öksürük mü” şeklinde niteleyen Koç, “İç çekişmeyi bırakıp herkesin işine bakması lazım. Sonunda ne paylaşılamıyor anlayabilmiş değilim” dedi.

        Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Gezi olayları sonrasında hükümetin tepkisi ve yaşananlarla ilgili ilk kez konuştu: "Büyük oyunlar oynandığı, bizim de sanki bu oyunların bir parçası olduğumuz vb iddialar ortaya atılıyor. İç huzurun, ekonomik ve sosyal istikrarın ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu, ülkemizin geleceği için, selameti için tabii endirekt de iş dünyası bakımından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Hal böyleyken Türkiye'de istikrarı bozacak bir hareketin içinde topluluğumuzun yakıştırılmasına müsaade etmeyiz. İç çekişmeleri bırakıp herkesin işine bakması lazım. Sonunda ne paylaşılamıyor anlayabilmiş değilim. Beni en çok kutuplaşma endişelendiriyor. Bertaraf edilmesi lazım."

        ‘BU DÖNEMDE ENSEYİ KARARTMAMALIYIZ’

        Yılda en az bir kez gerçekleştirdiği ekonomi gazetecileriyle olan buluşmasında Koç, bu süreçten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmediğine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

        "Yok olmadı. Zaten kendisi çok yoğundu. Kuzey Afrika'ya gitti. O dönemde çok sayıda iddia ortaya atıldı. Mesela ben kendi ağzımdan fabrikaları kapatacağımızı iddia eden bir haber okudum."

        Peki Mustafa Koç, Gezi sürecini nasıl yorumluyor: "Mayısın ortasına kadar baktığınızda Türkiye'de her şey hakikaten gıpta edilecek durumdaydı. Hâlâ da öyle. Sonra FED'in açıklamaları geldi. Rakamlara baktığımız zaman bizim kırılganlık oranımız diğerlerine nazaran çok daha fazla oldu. Bunu iyi idare etmek gerekiyor. Ben Türkiye'nin potansiyeline inanıyorum. Hıçkırık mı diyeyim artık; yolda bir taşa mı takıldık, öyle değerlendirmek gerekiyor. Hıçkırık veya öksürük tuttu. Enseyi karartmamak lazım. Ardından hiç beklenmedik şekilde bu Gezi olayları patlak verdi. Maalesef Koç Holding olarak hiç istemediğimiz bir şekilde kendimizi olayların ortasında bulduk. Divan Otelimiz, gayet insani bir yaklaşım sergilerken hadise başka mecralar tarafından çok çarpıtıldı. Korkunç bir bilgi kirliliği, bir dezenformasyon ve illegal örgütlere yardım ediyormuşuz gibi bir hava estirildi. Bizler bundan fevkalade üzüntü duyduk. İleri demokrasilerde nasıl gösteri hakkı her yerde mevcutsa, Türkiye de öyle bir dünyanın parçası olacaksa ki ona oynadığımızı düşünüyorum. Şiddet olmadığı müddetçe gösteri hakkının çok doğal olduğunu düşünüyorum. Ben 18 yaşındaki genci de 70 yaşındaki teyzeyi de orada yürürken gördüm. 70’lik teyze mi polise zarar verecek? Gösteri hakkını kullanan kişilerin tümünü bir arada aynı sınıfa koymak doğru değil. Ellerinde molotofkokteylli olan kişileri dışarıda tutmak gerekir. Gösterilerden vazife çıkaran tabii ki bazı insanlar, gruplar olmuştur."

        İHALE İPTALLERİ

        '10 defa aynı şey olursa düşünürüz'

        RMK'nın aldığı yerli savaş gemisi projesi ihalesinin iptal iddiasına ilişkin Koç "Orada bir firma itiraz etmiş ihaleye. Üzüldük. Bu öyle bir iş ki bundan sonraki 10 senesini etkiliyor hemen her tersanenin" derken Ülker Grubu ile aldıkları ve iptal olan Karayolları İhalesi'ne dönük ise "Piyasaya bakınca Ankara endirekt de olsa iyilik yaptı. Sanırım Murat Bey'in (Ülker) de benzer bir demeci olmuş" dedi. Koç iptallerin yatırım iştahlarını kaçırıp kaçırmadığına yönelik bir soru üzerine ise şöyle konuştu: "Bir iki tamam ama 10 defa aynı şey olursa düşünürüz tabii." Kalamış Marina’nın özelleştirilmesi ile ilgili de "Orada kozlarımızı paylaşacağız. Bu kadar senedir oradayız. Manevi olarak çok önemli bir yer bizim için” dedi. Tüpraş'taki vergi incelemeleriyle ilgili soruları ise Koç Grubu CEO'su Turgay Durak şöyle yanıtladı: "Vergi incelemesini yürütecek ekip bildiğim kadırıyla daha yeni belirlendi. Diğer açıdan EPDK'nın denetiminde, TÜBİTAK'a test ettirildi, içinde olması gereken marker'ların olduğu yönünde gazete haberleri çıktı. Biz zaten olduğundan eminiz. Göreceğiz."

        BARIŞ SÜRECİ

        'Halka bunu iyi anlatmak gerekir'

        Cizre'de gerçekleştirilen TÜSİAD toplantısı sonrasında bölgeye yatırım ve barış sürecine yönelik görüşünü aldığımız Koç, "Halk tarafında orada çok büyük bir ümit var. Kesinlikle bir şey yapmak lazım. Biz Divan’la ilgili Cizre'de bir planlama yapıyoruz. (Koç burada espriyle karışık bir sitemde de bulundu: 'Gerçi orada da Divan'la PKK'ya yataklık yapıyor' derler birileri) O dönem Başkan’a da söylemiştim birkaç grup bir araya gelerek hareket de edebiliriz. Biz bazı Akil Adamlar ile de görüştük. Kesinlikle bir yerden başlamak gerekliydi. Biz barış sürecini ve barış için atılacak her türlü yapıcı adımı desteklediğimizi daha önce de beyan ettik. Ancak tabii süreci kamuoyu ve halka çok iyi anlatmak gerekiyor" dedi.

        DOLAR KURU

        '2’yi geçince döndürmek zor olur'

        "Önümüzdeki 2 senede Suriye düğümü çözülürse, Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler sonra genel seçimler enteresan bir devreye giriyoruz" diyen Koç, şöyle konuştu: "Bence toparlanmayacak bir durumumuz yok. Doların 2’yi aşmış olması iyi değil. Şu bakımdan iyi değil; tekrar geri döndürmek çok zor. Ne kadar orada kalacak. FED süreci önemli. Para daha iyi bir getiriyi nerede elde ederse oraya gelir. O bakımdan Türkiye için istikrar çok önemli." Koç, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yıl sonu için ifade ettiği 1.92’lik dolar kuru hedefinin ise iddialı olduğunu belirtirken “Merkez’e baskı yapmamak gerekir. Durmuş Bey (Yılmaz) çok sert duruyordu. Konjonktür önemli. Ama faiz artırımını zorla yapıyorsunuz bir yerden sonra” dedi.

        SURİYE VAKASI

        'Batı ile ortak hareket etmeliyiz'

        Suriye'deki gelişmelerle ilgili Koç, "Buraya parasını getirip iş kurmaya çalışan müteşebbisler var. Diğer yandan resmi mülteci olarak gelenler var. Bir de hiçbir kaydı olmadan içeri giren insanlar var. El Kaide mi ne belli değil. Bunları iyice ayırmak lazım. Eminim ki devletimiz ve hükümetimiz çok yakından bu konuyu inceliyordur. Bize bu konuda bir talep gelmedi. (Suriyelilere sosyal proje ya da geçici istihdam sağlamak ile ilgili) Tabii böyle bir talep gelirse çok ciddi bir şekilde değerlendiririz. Bizim ister istemez Suriye bir iç melesemiz haline geliyor. Ama diğer taraftan da eğer Batı’nın bir parçası olarak kendimizi görüyorsak uluslararası kamuoyu ile de birlikte hareket etmek durumundayız" şeklinde konuştu.

        ‘GRUP BİR ŞEHİR BÜYÜKLÜĞÜNDE’

        Mustafa Koç, çalkantılı dönemin yatırımları kesmediğini ifade ederken "Biz yüzde 4.5 büyüme hedefimizi tutturursak, Türkiye de yüzde 3.9 büyür. Yılbaşından bu yana 4.754 kişiyi daha Koç bünyesine katarak istihdam ettiğimiz toplam çalışan sayımızı 86.070’e yükseltmiş olduk. Aileleri ile birlikte düşündüğümüzde topluluğumuz bir şehir büyüklüğüne sahip diyebilirim" dedi. Turgay Durak da 6.8 milyarlık yatırıma ara vermeden devam ettiklerini ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ