Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler BDDK Başkanı'ndan itiraf gibi açıklama! - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE / AHMET KIVANÇ

        Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tivnikli'nin ortağı olduğu Dicle Elektrik'e kredi kullandırması ile ilgili BDDK Başkanı Öztekin'den şok açıklama geldi.

        Öztekin, "Tivnikli ortağı olduğu Kuveyt Türk'ten daha önce de kredi kullandı, o zaman kimse bir şey demedi" ifadesi ile dikkat çekti.

        Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli'nin yüzde 30'dan fazla ortağı olduğu Dicle Elektrik'e kredi kullandırmasıyla ilgili tartışma devam ederken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin'den itiraf gibi bir açıklama geldi.

        Mukim Öztekin, Abdullah Tivnikli'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu Kuveyt Türk'ten Dicle Elektrik için kullandırılan kredinin yasaya aykırı olmadığı görüşünü savundu ardından da Tivnikli'nin 25 yıldır yönetim kurulu üyesi olduğu Kuveyt Türk'ten daha önce de kredi kullandığını açıkladı. Öztekin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir grup gazeteciye sohbetinde, bir soru üzerine, benzeri durumların daha önce de yaşandığını belirtti.

        Abdullah Tivnikli'nin Kuveyt Türk'ün 25 yıldır yönetim kurulu üyesi olduğunu ve kredi kullandığını kaydeden Öztekin, "O zaman kimse bir şey dememiş. Dicle Elektrik'ten önce kullandığı krediler de var" dedi.

        "SAKATLIK VAR MI DİYE İNCELETTİM"

        Bankacılıkta hortumu tek bir maddenin değil, BDDK düzenlemelerinin, BDDK'nın denetiminin önlendiğini savunan Öztekin, yasanın banka yöneticileri için doğrudan krediyi önlediğini ama 'doğrudan veya dolaylı' ibaresinin yer almadığını belirtti.

        Kuveyt Türk'ün kredi kullandırdığı haberleri üzerine "Burada bir sakatlık var mı" diye konuyu incelettiğini belirten Öztekin konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

        "KREDİYİ CEBİNE Mİ ATMIŞ?"

        "Murakıplar hukukçular inceledi, 'Herhangi bir problem yoktur' diye geldi bana. Ben de herhangi bir problem yoktur görüşümü belirttim. Bize göre engel yok diyoruz. Bir kitapta dolaylı krediler de yasak kapsamına girer diye bir hukukçunun görüşünü bulamazsınız. Yanlışsa, kanun koruyucu buraya 'dolaylı' ifadesini de koyardı. Tivnikli krediyi almış cebine mi atmış. Üstelik bir de teminat mektubu vermiş. Biz, bu adam kredibil mi değil mi ona bakmalıyız. Hak ediyor mu etmiyor mu? Geçmişinde ödememişliği var mı yok mu? Ona bakmalıyız."

        "KANUN MÜSAADE EDİYORSA BEN NE YAPAYIM?"

        Öztekin, yazılı açıklamada gönderme yaptıkları Prof. Dr. Ünal Tekinalp'in makalesinden sadece yasadaki yasağın artırılamayacağı bölümünü aldıklarını belirterek, "Kanında var mı yasak, yok. Bu kadar. Ama dolaylıya müsaade ediyorsun deniliyor. Kanun ediyorsa ben ne yapayım" dedi.

        "HORTUMUN NEDENİ LİMİT OLMAMASIYDI"

        Öztekin, kanunun 54. maddesinde 'banka grubu' diye bir tabir bulunduğunu, banka ortağının bile kredi kullanmasına müsaade edildiğini ancak limitle sınırlandırıldığını kaydetti. Eskiden hortumun sebebinin limit olmaması olduğunu ifade eden Öztekin, yeni kanunda ise banka ortaklarının kullanacağı toplam kredilerin, özkaynakların yüzde 50'siyle sınırlandırıldığını belirtti. Limitin aşılması durumunda ise önce altı ay süre verildiğini kaydeden Öztekin, bu sürede yerine getirilmezse mevzuata aykırı kredinin özkaynaktan düşüldüğünü ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ