Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Harvard'a Türk işadamı damgası, Yıldız Holding'den Harvard'a 24 milyon dolar bağış - İş-Yaşam Haberleri

        YAVUZ BARLAS/HT GAZETE BOSTON

        Yıldız Holding, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Merkezi'ne 24 milyon dolar bağış yaptı. Bugüne kadar Türkiye'den dünya çapında bir bilim kurumuna yapılan bu en büyük bağışla birlikte Genetik ve Komplek Hastalıklar Laboratuvarı 10 yıl boyunca Sabri Ülker Merkezi olarak anılacak.

        Yıldız Holding'in, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi'ne (Harvard School of Public Health - HSPH) yaptığı 24 milyon dolarlık ciddi bağış için bir gazeteci grubuyla ABD'nin Boston kentindeyiz. Fakültenin şu anda aktif şekilde çalışan Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuvarı, 10 yıl boyunca Sabri Ülker Merkezi (Sabri Ülker Center) olarak anılacak. Dünyanın en köklü ve saygın bilim akademilerine ev sahipliği yapan bu kentte toplum sağlığına yönelik çalışmalar için bir Türk şirketinin verdiği destek çok anlamlı. Çünkü kronik hastalıkların oluşmasını önlemek için çalışan bu merkez aldığı destekle dünyanın birçok bölgesinden bilim adamlarıyla birlikte Türkiye'den bilimadamlarının çalışmalarına da parayla ölçülemeyecek değerde bir akademik ortam sunacak.

        BAŞINDA TÜRK BİLİM ADAMI VAR

        Halen başkanlığını dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in yürüttüğü merkez, Sabri Ülker Center adıyla Harvard Üniversitesi'nde geniş bir katılımla açıldı. Törende Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk ve Sabri Ülker Merkezi Başkanı Gökhan Hotamışlıgil'in yanı sıra, bilim, akademi ve iş dünyasından çok sayıda isim yer aldı. Ali Ülker, açılışta bugüne kadar Türkiye'den dünya çapında bir bilim kurumuna yapılan en büyük bağışı gerçekleştirdiklerini söylüyor. Ülker'in, "Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi, 'kamu sağlığı' kavramını ilk kez bir branş olarak eğitim sistemine alan köklü bir geleneğin temsilcisi, dünyaca saygı duyulan bir bilim kurumu. Bu kurumda ana dilimizi konuştuğumuz saygın bir bilim insanıyla yolumuzun kesişmiş olması bizler için bir ayrıcalık" Ifadesi bu kurumun geçmişine bakınca gerçekten karşılığını buluyor.

        ÇOCUK FELCİ AŞISI BU MERKEZDEN

        Çünkü halk sağlığı kavramının bir branş olarak okutulmaya başlandığı ilk kurum olan, MIT'den ayrılarak, 1946'dan bu yana Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak çalışan fakültenin bilim dünyasına katkıları arasında HIV 2 virüsünün keşfi, çocuk felci aşısının bulunuşu, yapay akciğer üretimi, SARS hastalığının önlenmesi için geliştirilen yöntemler de dikkat çekiyor. Toplantıya katılan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk de "Kronik metabolik bozuklukların tüm dünyada toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bir dönemde, böylesine büyük bir bağış almış olmaktan bilim ve gıda endüstrisinin geleceği adına çok mutluyuz" diyerek söz konusu bağışın kendileri için ne denli önemli olduğunun altını çiziyor. Sabri Ülker Merkezi etkinlikleri arasında İstanbul-Boston dönüşümlü "Bilimsel Bienal" projesi de yer alıyor. Bilimsel Bienal, farklı coğrafyalardan bilim insanlarının araştırma yerlerini değiştirerek, farklı perspektif ve imkanlarla çalışmasını sağlayacak.

        BESLENMEYLE METOBOLİZMA ARASINDAKİ İLİŞKİ İNCELENECEK

        Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil de bağışla hem kişisel hem de mesleki bir rüyanın gerçekleştiğine vurgu yapıyor. Hotamışlıgil, "Bu bağış ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapmayı hayal ettiğimiz çalışmaların kesintisiz olarak sürdürülmesi ve bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye'den de bir çok bilim insanının yetiştirilmesi mümkün olacak. Kronik kompleks hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yolunda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum" diyor. Hotamışlıgil, merkezde yapılacak çalışmalarla insanların uzun ve sağlıklı yaşamalarını destekleyeceklerini de söylüyor.

        HONG KONG'LU YATIRIMCIDAN 350 MİLYON $'LIK REKOR BAĞIŞ

        Harvard Üniversitesi bağışları ile de ünlü. Son olarak geçtiğimiz günlerde eski öğrencilerinden Hong Kong doğumlu işadamı Gerald Chan, üniversitenin Halk Sağlığı Fakültesi'ne 350 milyon dolarlık karşılıksız yardımda bulunarak, 378 yıllık okul tarihinin en büyük bağışını gerçekleştirmişti. Chan, 1970'lerde Harvard Üniversitesinde Halk Sağlığı Fakültesi radyoloji fiziği ve radyobiyoloji bölümünde lisansüstü eğitimi görmüştü.

        GEÇEN YIL 33.8 MİLYAR BAĞIŞ YAPILDI

        ABD'de üniversitelere 2013'te toplam 33.8 milyar dolar bağış yapıldı. Harvard ise aynı yıl 792 milyon dolar bağış topladı. 2004'e kadar ABD'nin en fazla bağış yapılan üniversitesi ünvanına sahip olan Harvard, o yıldan sonra konumunu Stanford'a kaptırdı.

        SABRİ ÜLKER MERKEZİ

        Çalışan sayısı 27

        Görev alan Türk üye sayısı 7

        Laboratuvar tarihinde görev alan sayısı 84

        Laboratuvar tarihinde görev alan Türk 19

        Fakültenin kilometre taşları

        -Sinir bulundurmayan bir dokuda çocuk felci virüsü üreterek aşının bulunmasına ön ayak oldular. Bu buluş onlara Nobel Ödülü'nü getirdi.

        - Sigarada pasif içiciliğin sağlığı tehdit ettiğini kanıtladılar ve dumansız iş ve kamu alnalrının oluşmasını sağladılar.

        - HIV'nin kan yoluyla bulaşabildiğini keşfettiler.

        - Lyme hastalığını buluşturan keneyi buldular.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ