Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Şahinler Holding iflas erteletti! - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye ve Avrupa’nın dev tekstil gruplarından Şahinler Holding, iflas erteleme kararı aldırdı. Para Dergisi'nden İdriz Çokal'ın haberine göre, Bakırköy 3. Asliye Mahkemesi, 24 Ekim’de oybirliğiyle, Şahinler Holding’in 11 şirketi için iflas erteleme kararı verdi...Reel sektördeki sıkıntı, özellikle tekstil sektöründe kendini hissediyor. Şirketler birbiri ardına zora giriyor. “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde yer alan şirketler bile zorlanmaya başladı. Birçok şirketin iflas erteleme talebinde bulunduğunu daha önceki sayılarımızda duyurmuştuk. Şimdi kötü haber, sadece Türkiye değil dünya devi Şahinler Holding’den geldi...

        Evet, uzun süredir dedikodu şeklinde konuşulan haber gerçeğe dönüştü ve 1.5 milyar dolar yıllık ciroya sahip, 12 bin kişinin istihdam edildiği Şahinler Holding zora girdi. Yaklaşık 80 milyon YTL’si bankalara olmak üzere 150 milyon YTL civarında borcu olduğu tahmin edilen Şahinler Holding iflas ertelemesi talebinde bulundu.

        22 Ağustos 2008 tarihinde Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 2008/811 esas sayılı dosya ile iflas erteleme talebinde bulunan Şahinler Holding’in bu talebi kabul edildi. Mahkeme, 24 Ekim 2008’de Şahinler Holding’in Bilkont İnşaat hariç 11 şirketi için iflasın ertelenmesi talebini oybirliğiyle kabul etti. Mahkeme aldığı bu kararla birlikte, söz konusu şirketlere yeminli mali müşavir Mehmet Eser, iktisatçı Prof. Haluk Sümer ve hukukçu Metin İşsever’i kayyum olarak atadı. Mahkeme ayrıca, her kayyum için 5’er bin YTL ücret belirledi. Bu ücretlerin de ilgili şirketler tarafından ödeneceğine hükmetti.

        İşte Şahinler Holding’in iflas erteleme kararı aldırdığı 11 şirket: Şahinler Holding, Teyvaş Toplu Yemek Hizmetleri, Şahinler Mensucat, Belteks Tekstil, San-Tur Turizm, Koton Klub Konfeksiyon, Modavizyon Tekstil, Santeks Moda Tekstil, Şahinler Enerji Üretim, Konteks Konfeksiyon, Bilkont Dış Ticaret.

        HOLDİNG AÇIKLAMA YAPTI

        Şahinler Holding’den yapılan açıklamada, "Amacımız, müşterilerimizi kaybetmemek, faaliyetlerin durmasını önlemek, ihracat programımıza devam edip, çalışan ve tedarikçilerimizi koruyarak yola devam edebilmek" denildi. Şahinler Grubu’nun, verimlilik ve kaynak artırımına yönelik çalışmalarla nakit yapısını güçlendirerek en kısa sürede iflas erteleme sürecinden çıkıp, normal faaliyetlerine devam edeceği vurgulandı.

        ALACAKLARIMIZ GECİKTİ

        Şahinlerden yapılan açıklamada, tekstil sektöründeki birçok firma gibi nakit darboğazına girildiği belirtilerek, şu görüşe yer verildi: "Yıllardır düşük kur politikasının etkisiyle sıkıntı yaşayan tekstil sektörü, bu son krizle artık sancılı bir döneme girmiştir. Mal varlıklarımız mevcut borçlarımızın 4-5 katı olmasına rağmen, piyasadaki nakit darboğazı ve buna ek olarak, tahsilatların gecikmesi, bazı kuruluşların çeklerimizi vadesinden önce yazdırarak tahsil etmesi, tekstil sektöründe faaliyet gösteren birçok firmada olduğu gibi Şahinler Holding’i de nakit darboğazına itmiştir."

        TAM KAPASİTE ÇALIŞMAYA DEVAM

        "Fabrikalarımız tam kapasite ile çalışıyor ve ihracatlarına devam ediyor" denilen açıklamada, "Grubumuzun, tekstille bağlantılı olmayan Türkiye’deki şirketleri ve yurt dışında bulunan tüm şirketleri söz konusu süreç kapsamı dışında olup normal faaliyetlerine devam ediyor" görüşüne yer verildi.Şahinler Holding, 22 Ağustos 2008 tarihinde Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne iflas erteleme talebiyle başvurdu. Mahkeme, 24 Ekim 2008’de Şahinler Holding’in Bilkont İnşaat hariç 11 şirketi için istediği iflas erteleme talebini kabul etti. Halen yurtiçi ve yurtdışında 27 şirketle faaliyet gösteren Kararın ardından mahkeme, sözkonusu 11 şirkete kayyum atadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ