Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Endişeler artıyor! Euro çökecek mi? - Makro Ekonomi Haberleri

        Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Fu Ying, Euro Bölgesi üyelerinin borç krizini çözmek için birlikte çalışmaması halinde bölgenin dağılabileceğini, ancak Almanya ve Fransa'nın bu riski ortadan kaldırmak için işbirliği yaptığını görmekten memnun olduklarını söyledi.

        Çin Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesindeki açıklamaya göre, Fu bir Alman dergisine verdiği demeçte, Euro Bölgesinin sorunlarının mevkidaşları arasında tartışma konusu olduğunu belirterek, ''Batı güçlükler konusunda deneyimli, Avrupa ve ABD geçmişte birçok zorluğun üstesinden zaferle çıktı'' dedi.

        Batılı ülkelerin ekonomisinin toparlanmasının Çin üzerinde etkileri olacağına işaret eden Fu, ''Birbirimize bağlılığımızın seviyesi çok yüksek ve Batı'nın zarar görmesi Çin'in kazancı anlamına gelmiyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Batı'nın ekonomik güçlükleri konusunda kesinlikle kaygılıyız'' diye konuştu.

        Çin'in Avrupa ile ilişkilerinden sorumlu olan Fu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Euro Bölgesi'nin borç krizinin çözümü için geçen hafta açıkladıkları planın memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

        Son zamanlarda mevkidaşlarıyla Avrupa Birliğinin (AB) geleceğini tartıştıklarını belirten Fu, ''Herkesin temel bakış açısı şu; Avrupa ülkeleri el ele sorunları çözebilirse AB ilerlemeye ve daha fazla bütünleşmeye devam edecek, aksi takdirde Euro Bölgesi çökebilir'' ifadesini kullandı.

        AB istatistiklerine göre, Çin'in en büyük ticari ortağı AB ile karşılıklı ticareti 2010 yılında önceki yıla göre yüzde 13,9 artışla 395 milyar Euro'ya ulaştı.

        Çin'in AB'ye ihracatı 2009 yılına göre yüzde 18,9 artarak geçen yıl 281,9 milyar doları buldu.

        GREENSPAN: EURO ÇÖKÜYOR

        Fed'in eski başkanı Alan Greenspan, euronun çökmekte olduğunu söyledi ve Euro Bölgesi bankalarınca tutulan bazı teminatların kuşkulu olduğunu belirtti.

        Greenspan, Washington'da Innovation Nation Forum'un soru-cevap bölümünde, "Euro çöküyor ve euronun çökme süreci Avrupa bankacılık sisteminde önemli zorluklar yaratıyor" dedi.

        Greenspan, Avrupa'daki daralmanın karlılığa ve Amerikan şirketlerinin hisse değerlerine zarar vereceğini, zira Avrupa'nın, ABD ihracatının yüzde 20'sinin hedef piyasası olduğunu ve yurtdışı şirket karlarının yüzde 20'sinin bu bögeden geldiğini söyledi.

        1987 ile 2006 yılları arasında Fed Başkanlığı görevini yürüten 85 yaşındaki Greenspan, "Resesyondan kaynaklanan en büyük tepki, ABD'de hisse senedi fiyatlarındaki alırı yükselitir" yorumunda bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ