Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para EXPO 2020 İzmir Cahit Kıraç - Makro Ekonomi Haberleri

        İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, İzmir'in EXPO yarışının en tecrübeli takımı olduğunu ve galip gelmek için sahaya çıktığını belirtti.

        ''Güneş ve İnsan'' figürünün yer aldığı logonun tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşan Vali Kıraç, ekibin oluştuğunu, genel sekreterlik görevini İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can'ın üstleneceğini, İzmir Ticaret Odası'nın sağladığı ofis binasının 1 aya kadar tamamlanacağını, İzmir Ticaret Borsası'nın sağladığı ikinci ofiste çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

        Vali Kıraç, Dışişleri ve Sağlık bakanlıklarından birer temsilcinin de Yürütme Komitesi içinde yer alması için kuruluş yasasında değişiklik yapılması konusunda Başbakanlığa talepte bulunduklarını belirtti.

        Bakanlıklarla yaptıkları görüşmelerde uluslararası toplantıların bir ayağının İzmir'de düzenlenmesini istediklerini anlatan Kıraç, bu kapsamda 2012'de BM organizasyonuyla yapılacak Somali Konferansı'na bağlı bir etkinliğin İzmir'de gerçekleşmesi için çalışıldığını söyledi.

        Kıraç, Sağlık Bakanlığı'nın da Dünya Sağlık Örgütü düzeyinde girişimde bulunacağını, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı'nın yaptığı yatırımlar hakkında da bilgi alacaklarını bildirdi.

        TOBB'un bir Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi toplantısını İzmir'de yapmasının gündemde olduğunu dile getiren Kıraç, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın da İzmir'de bir toplantı organize edeceğini ifade etti.

        Vali kıraç, Dışişleri Bakanlığının da 2012 yılında Büyükelçiler Konferansını İzmir'de yapacağını dile getirdi.

        Sürece destek vermek isteyen tüm kurum ve kişileri davet ettiklerini, yaptıkları çalışmalar konusunda rakiplerin yakın takibinin söz konusu olduğunu anlatan Kıraç, ''bu nedenle medyanın yapacağı haberleri rakipler tarafından bilinerek tedbir alınacak boyuta getirmemesi'' gerektiğini kaydetti.

        Kıraç, 4 rakibin bulunduğu, İzmir'in şansını nasıl değerlendirdiği yönündeki soru üzerine, ''Biz kendimize bakacağız. Bu yarışmanın en tecrübeli takımıyız, bu takım galip gelmek için sahaya çıkıyor. İzmir'de gencinden, yaşlısına, çocuğundan kadınına herkes bu işe sahip çıkıyor. Bu duygumuzu pekiştirerek ilgili kesimleri hareket ettirecek şekilde kamuoyu baskısını artırmamız lazım'' diye konuştu.

        Vali Kıraç, belirlenen 50 milyon liralık bütçenin yeterli olup olmayacağı konusundaki soru üzerine farklı bütçe kalemlerinin de devreye girebileceğini belirterek, ''Bütçede sorun olmayacak bunu herkes bilsin. Kimse, 'kaynak sıkıntısından bu işi yapamıyoruz' diyemeyecek'' dedi.

        "BUGÜNDEN PROJELENDİRMELİYİZ"

        Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir'in 2020 yılı stratejik planının hazırlanması gerektiğine dikkat çekerek, bu hazırlanırken kendilerinin, bakanlıkların ve diğer kurumların yapacağı yatırımların stratejisinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

        Kocaoğlu, şöyle konuştu:

        ''Kenti nereye götürmemiz gerektiğini, hangi yatırımları yapmamız gerektiğini bugünden projelendirmeliyiz. İşin bu tarafı beni çok ilgilendiriyor. Çevre açısından İzmir'i belli bir yere taşımayı amaçlıyoruz. Yüzülebilir bir körfez, kordonun, kıyıların ve terasların tasarlanması, kent dönüşüm alanları, yeni yolların, metronun, tramvayın yapılması, çöp dönüşüm tesisi ve çamur kurutma tesislerinin yapılması gerekiyor. Bugün bizim kent dönüşümü gibi Bakanlar Kurulu'nda bekleyen işlerimiz var. Konak tramvayı, Karşıyaka tramvayı gibi DLH ve DPT'de bekleyen projelerimiz var. 2020'ye kadar bunlar bitecek ancak 2013 sürecinde oylamaya giderken belli bir kısmını gerçekleştirebilirsek delegeler geldiğinde gösterebilir, İzmir'in ne kadar mesafe aldığını gösterebiliriz. Belli izinlerin alınması konusunda herkesin çaba göstermesi gerekiyor.''

        Kocaoğlu, İzmir'in tecrübesiyle EXPO'yu almayı başaracağını, bunun İzmir'in hakkı olduğuna inanan vatandaşlara, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yerel idarecilere sahip olduğunu belirterek, ''Bundan büyük güç de olmaz'' dedi.

        EXPO 2020 Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ise EXPO ile ilgili kurul olarak ilk toplantıyı yaptıklarını, iletişim stratejisi doğrultusunda ilk adımda, vali, belediye başkanı ve komite üyelerinin görüşleriyle bir logo meydana getirildiğini söyledi. Özgener, dünyaya Türkiye'nin pozitif gücünü, iyimserliğini ve konukseverliğini anlatacak bir logo oluşturduklarını belirtti.

        Özgener, ''İzmir'i ve İzmir'in gençliğini tüm dünyaya tanıtmak zorundayız. Gelecekte EXPO 2020'yi sahiplenecek çocukların ve gençlerin İzmirli olmaktan duyduğu gururu en üst düzeye çıkarmak durumundayız'' diye konuştu.

        Danışmanlık yapacak şirketlerin belirlenmesi için ihale hazırlığının devam ettiğini, şirketlerin belirlenmesi sonrası lobi faaliyetlerine başlayacaklarını kaydeden Özgener, toplumun tüm kesimlerinde EXPO heyecanının bulunmasının önemli bir avantaj olduğunu ifade etti.

        Özgener, kentteki üniversitelerin rektörleriyle 30 Ocak'ta bir toplantı yapacaklarını, EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı ile ilgili sorunun da çözüleceğini söyledi.

        Mahmut Özgener, ''Bu konuda Başkan Kocaoğlu bugün görüşlerini valimize takdim etti. Özel bir kanun çıkararak kısa bir sürede çözme gayreti içindeyiz. Bakanlarımızın da bu konuda desteği var. Bu Bakanlar Kurulunun takdiridir'' dedi.

        BIE ZİYARETİ

        EXPO 2020 için İstanbul ve Ankara'da tanıtma ofisleri kuracaklarını, konsoloslar düzeyinde etkili bir çalışma yürüteceklerini belirten Özgener, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreterini 3 Şubatta ziyaret edeceklerini, daha sonra gruplar kurup kişilere belli ülkeleri zimmetleyerek lobi faaliyetlerine devam edeceklerini bildirdi.

        Özgener, İZTO'nun lobi konusundaki deneyimlerinden faydalanacaklarını, destek vermek isteyen tüm kurumları beklediklerini, EXPO sürecinde polemiklerden uzak olacaklarını kaydetti.

        Toplantıda tanıtımı yapılan logonun, hava alanları, ofisler ve İzmir yazışmalarında kullanılacağı, ayrıca bakanlıkların yapacağı uluslararası yazışmalarda da değerlendirilmesi için girişimde bulunulacağı ifade edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ