Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Uzakdoğulu mutfaktan çıkıyor! - Makro Ekonomi Haberleri

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, seramik sektörü için haksız rekabet yaratan Uzakdoğu kökenli kalitesiz ürünleri piyasadan temizlemek için harekete geçiyor. Bakanlık tarafından hazırlanarak yarın yapılacak EKK'ya sunulacak seramik stratejisine göre, seramik sektörü de piyasa denetim ve gözetimi kapsamına girecek. Stratejiyle bu alanda lider olan İspanya ve İtalya'daki kriz de fırsata çevrilerek, bu ülkelerin pazarlarına girilecek.

        Gerekirse bu ülkelerden şirket alımları da gündeme gelecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı, Bakan Nihat Ergün tarafından yarın yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sunulacak. Toplantıda son halini alması beklenen strateji, ardından yayınlanacak. Türk seramik sanayinin imajını yükseltmek ve küresel pazar payını artırmak vizyonu ile oluşturulan strateji, sektörün iç ve dış pazarda sağlıklı büyümesini sağlamayı ve rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

        TSE standartları sadece porselen ürünleri için uygulanırken, teknik seramik malzemelerinin standartları da oluşturulacak. Sektörde gözetim ve denetim faaliyetleri etkinleştirilecek. Türkiye'de yapı malzemeleri alanında uygulanan denetim faaliyetleri kapsamına seramik malzeme grupları da eklenecek. Böylece, güvensiz ürünlerin piyasaya girmesi engellenecek. Kaliteli üretim yapan firmalar korunacak. Sektörün ithalattan zarar görmesi halinde, ithalat koruma önlemleri gündeme gelecek. Yerli firmaların korunması amacıyla, ithalatta yabancı firmalardan da TSE istenmesi için çalışma yapılacak.

        SERAMİK USTALARI YAŞATILACAK

        Stratejiye göre, sektörde usta eğitim programları düzenlenecek. Ustalık gerektiren bir meslek olan seramik uygulamalarında, daha kalifiye usta yetiştirilmesi sağlanacak. Bu amaca uygun eğitim verilmesi için kurslar açılacak. Sektörün ileride ham madde sıkıntısı çekmemesi için Türkiye hammadde strateji planı oluşturulacak. Stratejik planda, sektör için kritik önemdeki hammadde türleri, Türkiye'de mevcut olan ham maddeler, cevherlerin lokasyon bilgileri ve potansiyel rezerv büyüklükleri belirlenmeli rezervlerin analiz çalışmaları yapılacak.

        İTALYA VE İSPANYA'DAN ŞİRKET ALINACAK

        2002'de 393 milyon dolar olan seramik sektörün ihracatı, 2010'da 787 milyon dolara ulaştı. Strateji belgesinin uygulanmasıyla, bu sektörde dünya ticaretinden daha fazla pay alınması bekleniyor. Stratejiyle sektörde uygulanacak teşviklerle, tasarım, ar-ge ve inovasyona önem verilmesi sağlanacak. İspanya ve İtalya gibi ülkelerde yaşanan ekonomik sıkıntılar, değerlendirilerek Türk firmaları için fırsatlar yaratılacak. Bu ülkelerin pazarlarına girilmeye çalışılacak ve gerekirse bu ülkelerden şirket alımları da gündeme gelecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ