Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Akşamcıya kötü haber! - Makro Ekonomi Haberleri

        MELTEM ERSOY/HABERTÜRK

        Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanıp dün yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zamlarından alkollü içkiler de nasibini aldı. Maktu vergilere yüzde 16-17 zam yapıldı. Buna göre, maktu vergiler rakıda 66 TL’den 77 TL’ye, birada 0.53 TL’den 0.62 TL’ye, votka ve cinde 69.3 TL’den 81.3 TL’ye, şarapta ise 2.94 TL’den 3.44 TL’ye çıkarıldı. Viskide ise Avrupa Birliği (AB) ile uyum sürecinde rakı ile vergilerinin eşitlenmesi ilkesi gereği herhangi bir değişiklik yapılmadı.

        FİYAT HENÜZ YANSIMADI

        Maktu vergilerdeki bu artış henüz yeni fiyat listelerine yansımadı, ancak yarın yeni fiyatların uygulamaya geçmesi bekleniyor. Vergi artışlarının bire bir fiyatlara yansıtılması halinde, 70 cl’lik rakının satış fiyatı 45 TL’den 49.1 TL’ye çıkacak. Bira fiyatının 3.30 TL’den 3.66 TL’ye çıkması beklenirken, votkanın fiyatının ise 44 TL’den 48 TL’ye yükselmesi gerekiyor. 20 TL’lik bir şarabın fiyatının da 41 kuruşluk zamla 20.41 TL’ye çıkması bekleniyor.

        ENFLASYON YÜZDE 7'YE REVİZE EDİLDİ

        ÖTV artışı üzerine enflasyon tahminleri de revize ediliyor. Garanti Yatırım eylül ayı enflasyon beklentisini yüzde 0.8’den yüzde 1.4’e, 2012 sonu beklentisini de yüzde 6.5’ten yüzde 7’ye revize etti. Yapılan açıklamada, “Son artışın enflasyona etkisi alkollü içeceklerdeki 0.044 puan, benzindeki zam 0.43 puan, motorlu taşıtlardaki zam ise 0.15 civarında yansıyacak. Toplam etki 0.62 puan’’ denildi.

        ÖTV'DE İKİNCİYİ ÜÇE KATLADIK

        Dün gerçekleşen vergi zamlarıyla birlikte ağır alkollü içkilerde alım gücüne göre ÖTV’de Türkiye birinciliğini pekiştirerek, ikinci Letonya ile arasındaki farkı 3 katına çıkardı. Satın alma gücüne göre düzeltilmiş ÖTV tutarlarına göre Türkiye litre başına 33.50 Euro ödüyor. İkinci Letonya’nın ödediği tutar ise 11 Euro. 10 Euro’nun üzerinde ÖTV ödeyen diğer iki ülke Litvanya ve İsveç iken diğer ülkeler ise 10 Euro’nun altında ÖTV ödüyor. Nominal olarak bakıldığında ise, Türkiye’de viski, votka ve rakıdan alınan ÖTV İsveç ve Finlandiya hariç diğer ülkeleri geride bırakıyor.

        Viski hariç her kategoriye zam!

        Ötv'de alım gücüne göre lideriz

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ