Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa’ya rakiplerden 2 kat daha pahalı jean satılıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Avrupa’ya rakiplerden 2 kat daha pahalı jean satıldığını ancak kârlılığın her geçen gün eridiğini söyledi. Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere’nin yaptığı jean ithalatında rakip ülkelere göre ortalama 2 kat daha pahalı ürün sattıklarını belirten Negrin, “Bizden istenen yüksek katma değerli ürün ihracatında üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra karlılığımızı sürekli eriten maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak adımların atılmasında” dedi.

        İNGİLTERE DÜNYADAN 6, BİZDEN 15 EURO’YA ALIYOR

        Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri’nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi’nin ağustos raporunun sonuçlarını paylaşan Negrin, denim jean başta olmak üzere yüksek katma değerli ürün ihracatında rakip ülkelere fark attıklarını söyledi. Negrin, bu ayki raporda özellikle jean ihracatını masaya yatırdıklarını belirterek, Cotton Council International’den alınan verilerin ortaya çarpıcı rakamlar çıkardığını söyledi.

        Fransa’ya erkek denim pantolon ortalama 8 euroya satılırken, bu ürünü Türkiye'nin 13 euroya pazarladığını belirten Negrin, "Aynı ürünü İspanya dünyadan 8 euroya bizden 12 euroya alıyor. İngiltere ise 6 euroya 15 euro gibi neredeyse 3 katlık yüksek bir fark ödüyor. En büyük hazır giyim pazarımız olan Almanya’da bu rakam 8’e 16 euro gibi tam 2 kat farka ulaşıyor. Modanın kalbinin attığı İtalya’da da durum çok farklı değil. Dünya genelinde erkek pantolona 12 Euro ödeyen İtalyanlar Türk firmalarından ise 19 Euro’dan alım yapıyorlar. Kadın ve çocuk giyiminde de paralel rakamlar görüyoruz" dedi.

        Aşırı yükselen maliyetler nedeniyle yarı fiyatına ürün satan ülkelerin karlılığını yakalayamadıklarını belirten Negrin, "2008 Aralık ayında 100 birim olan karlılığımız 2011 Ağustos’unda 79, bu yıl Ağustos ayında ise 73 birime düştü. Yüksek katma değer konusunda biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra maliyetlerimizin düşürülmesi için adım atması gereken kurum ve yöneticilerde” dedi.

        BİZDE MALİYET 100’KEN BANGLADEŞ’TE 51 BİRİM

        Hazır giyim üretim maliyetleri endeksinde Türkiye 100 dolarken, Fas’ın 85, Çin’in 73, Mısır’ın 69, Hindistan’ın 64, Vietnam’ın 57, Bangladeş’in ise 51 dolar olduğuna dikkat çeken Negrin, böylesine önemli uçurumların olduğu bir pazarda bu baskıyı sonsuza kadar taşımalarının beklenmemesi gerektiğini dile getirdi.

        Negrin, Avrupa’nın önemli ülkelerinin hazır giyim ticaretine ilişkin de bilgi verirken, Euro bölgesinin önemli tedarikçilerinden Çin, Pakistan ve Bangladeş’te son bir yılda büyük kapasite düşüşü yaşandığını söyledi.

        6. BÖLGE YÜZDE 15-20 AVANTAJ SAĞLAR

        İspanya’nın kriz nedeniyle fiyat odaklı alıma yöneldiğini bildiren Negrin, “Çin’in sattığı aynı üründe Almanya alımlarını yüzde 50 düşürürken İspanya’da ise artış görüyoruz. Biz 6.Bölgedeki teşviklerle bir imalat bölgesi yaratabilirsek, en azından İspanya gibi fiyattan dolayı kaçmayı tercih eden ülkeleri yakalayabiliriz. 6. Bölgenin sağlayacağı avantajlar ile örneğin aramızda ortalama yüzde 15-20’lik fiyat farkı bulunan Fas gibi rakiplerimizin pazarlarına da girebileceğiz” dedi.

        Negrin, ihracat sigortası konusunda sektörün uyanmaya başladığına da dikkat çekerek, düşük karlılık ortamında Coface gibi firmalarla çalışarak bu riskin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ