Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Test Sürüşü Mercedes A 180 CDI 7G-DCT otomatik versiyonu - TEST SÜRÜŞÜ - Otomobil Haberleri

        BARIŞ ERKAYA

        HABERTURK.COM

        berkaya@haberturk.com

        Türk otomobil tutkunlarını tatmin etmek, neredeyse tüm global otomobil devlerinin dertlerinden biri. Türkiye'ye özel üretilen motorlar birbiri ardına gelirken Türk otomobilseverlerin isteklerine de her geçen gün bir yenisi eklendi.

        Özellikle İstanbul ve Ankara gibi şehir trafiğini giderek yoğunlaştığı ve manuel vitest otomobil kullanımının her geçen gün biraz daha eziyete dönüştüğü metropollerden dev otomobil firmalarına bayiler üzerinden gelen geri bildirimlerde önce artan vergiler nedeniyle 1.6 motorlar öne çıktı.

        Otomobil devlerinden birbiri ardına 1600 cc'lik motorlar geldi.

        Ardından, hızla artan benzin ve motorin fiyatları nedeniyle "bari olmuşken, bir de bunun dizeli olsa" talepleri sıralandı.

        VE 1.6 DİZEL OTOMATİK!..

        Dizel 1.6 motorların gelişinin arkasında da bu talep vardı.

        Ve haliyle metropolden gelebilecek son talep de artan trafikte seyri eziyet olmaktan çıkarabilecek yarı otomatik ve otomatik dizel 1.6 motorlardı.

        Elbette bu anlattıklarımız konunun Türk otomobilseverler için özeti. Fakat benzin fiyatlarının yüksek olduğu, trafiğin keşmekeşe dönüştüğü, otomobil vergilerinin artırıldığı dünyadaki önemli metropollerin derdi de aynı olduğu için dünyanın en büyük otomobil markaları için özellikle premium C segmenti oldukça çetin bir yarış alanı oldu.

        Mercedes de A180 modeliyle bu segmentte oldukça ses getiren adımlar attı.

        Test ettiğimiz Mercedes A 180 CDI 7G-DCT modelinin Style paketi, gerçekten bu sınıfta standartları yükseltebilecek özelliklere sahip.

        HEYBETLİ SPORTİF

        Öncelikle yüksek burunla sizi karşılayan Mercedes A180 CDI'ın sportif genel görüntüsüne heybet katan ayrıntısı ilk burada göze çarpıyor.

        Eğer otomobille ilk defa gece karşılaşıyorsanız kapıyı açınca bir diğer sürprizi daha görmemeniz imkansız. Kapı eşiğinde ışıklandırılmış Mercedez Benz yazısı, kokpite otururken bir kez daha vuruyor. Anlaşılan o ki, Mercedes mühendisleri tasarımı yaparken otomobili karşıdan gören bir müşteriye ardarda yaşatılacak sürprizleri ve çarpıcı noktaları çok iyi hesaplamış.

        Yan bölümde ise Mercedes'in tasarımındaki son inovasyonu, dalgalı görüntü diğer semgentlerin küçük kardeşi olarak A 180 CDI'ın genlerine de aktarılmış.

        Kokpit genişliği açısından söylenecek pek bir şey yok. Oldukça geniş bir kokpit hacmine ve konsol derinliğine sahip olan A 180 CDI'da arka koltuklarda oturacak yolculari içinse biraz sıkıntı ortaya çıkabilir. Örneğin ISOFIX özelliği standart olarak sunulan modelde, bebek koltuğunu sabitledikten sonra bu koltuğun yanında haliyle sadece kapı yanındaki tek koltuğa istediğiniz genişlikte oturabilirsiniz. Eğer ortada oturabiliyorsanız hiçbir sıkıntı yok. Fakat yan koltuklarda oturanlar için boy önemli. Eğer biraz Türkiye standartlarının üzerindeyseniz, ortadan itibaren yanlara doğru alçalan tavan yüksekliği biraz huzursuz edebilir.

        Fakat genel itibariyle bakıldığında A 180 CDI'ın iç hacmi oldukça geniş.

        Bagajda ise C sınıfı otomobiller açısından çok tatmin edici bir hacim sözkonusu.

        Kokpitten devam edelim. Işıklandırmanın kapı açılınca içeriyi gündüze çeviren özelliği, kokpite oturduktan sonra başka bir atmosfer yaratıyor. Özellikle koltuk kafalıklarındaki ışıklandırma, ön konsol ve kapı içi loş aydınlatmalarla birlikte gerçekten çok şık.

        Direksiyon simidi ise son dönemde C segmentinden yavaş yavaş görmeye başladığımız sportif ve deri tasarımıyla beni etkiledi. Sürücü koltuğuna oldukça iyi bir mesafede konumlandırılmış kapaklı bölmelerde ise küllük donanımı ve sürücü kol dayama bölümünün altında ise ileri geri hareket ettirdiğinizde ortaya çıkan USB girişleri mevcut.

        Ön konsolda son dönemde üretilen Mercedes modellerinin bazılarında gördüğümüz ekran dikkat çekiyor. Geri viteste geri görüş kamerasını yansıtan ekran, seyir halinde ise multimedya yöneticisi olarak kullanılıyor. Ekranın en çarpıcı özelliği ise özellikle kapalı otopark gibi karanlık olabilecek mekanlarda gündüzmüş gibi bir arka görüntü verebilmesi.

        Fakat görüş açısından bahsetmişken ön koltuk için muhteşem görünen o canım kafalıklar arka koltuktaki için biraz manzarayı bozmuyor değil.

        KİŞİYE ÖZEL PERFORMANS

        Kuşkusuz A 180 CDI için en çok merak edilen nokta, 1.5 dizel motorun otomatik versiyonunun performansı. Bu açıdan A 180 CDI'yı iki karaktere ayırmak mümkün. Bir defa test ettiğimiz aracı 7 ileri otomatik şanzıman olduğunu hatırlatalım. Bu özellik A 180 CDI'ın en can alıcı noktalardan biri yakıt tüketimi açısından oldukça başarılı sonuçlar veren bir özellik. Fakat bu özelliği etkin şekilde kullanabilmek için ECO modunu aktif tutmanız gerekiyor. Eğer ECO modda kullanırsanız Mercedes A 180 CDI size şehir içi 4.6 litre, şehir dışı 3.6 litre, karma koşullarda ise ortalama 4-4.3 litre aralığında bir yakıt tüketimi vaat ediyor. Bu tüketim verileri Türkiye koşullarında oldukça cazip rakamlar.

        Fakat ECO mod kullanımında vites geçişi düşük devirde gerçekleşiyor.

        Aynı zamanda ECO modun bir diğer özelliği, start/stop özelliğini aktif hale getirmesi. Bunu aşmak isterseniz yavaşlama anında gaz pedalına sürekli olarak hafif basınç uygulamak.

        A 180 CDI'ı daha güçlü ve atak bir otomobil haline dönüştürmek istiyorsanız ECO moddan çıkıp spor moda geçmeniz yeterli. Bu durumda ise yakıt tüketimi 6 litrenin üzerine doğru yükseliyor.

        Güvenlik açısından dünyanın en az tartışılan otomobillerinden biri olan Mercedes'in A 180 CDI 7G-DCT versiyonu da elbette ağabeylerinin önemli özelliklerine sahip. Özellikle ESP'nin öndeki hafif kaymayla birlikte başlayan manevraları hızla otomobili hizaya sokuveriyor.

        Bu modelin ABS özelliği ise daha muhafazakar. Hızla devreye giren ABS, risk almayı hiç sevmeyen türden. Fren pedalına basıncı biraz sertçe arttırdığınızda hemen devreye girerek güvenli bir duruşa geçiriyor.

        Süspansiyonlar ise kullanıcının tercihine göre değişmekle birlikte bence biraz sert. Fakat hisli denebilecek direksiyonla birlikte, bu süspansiyon sürücünün taleplerini gecikmeden yerine getiriyor.

        260 newton metre tork üreten A 180 CDI'ın motor gücü 109 PS. 190 km maksimum hıza ulaşabilen araç sıfırdan 100 kilometreye ise 11.6 saniyede ulaşıyor. Bu oranın ikiz kardeşi B180'de ve CLA 180 CDI versiyonunda 11.9 saniye olduğunu hatırlatalım.

        Test ettiğimiz otomobil bir Style paketi ve standart donanım olarak:

        Çarpışma önleme yardımcısı

        Perde hava yastıkları

        Diz hava yastığı

        Çok fonksiyonlu direksiyon

        Lastik basınç kaybı uyarı sistemi

        Yarı otomatik klima sistemi

        ECO start/stop fonksiyonu

        Adaptif fren lambaları

        Yaya koruma

        özelliklerine sahip.

        Style Paketi kapsamında olan özellikler ise

        Geri görüş kamerası

        Çok fonksiyonlu nappa deri direksiyon simidi

        7G-DCT çift kavramalı otomatik şanzıman

        Audio 20 CD müzik sistemi

        Yangın söndürücü

        16 inç vanadyum grisi 10 kollu hafif alaşım jant

        Run-flat lastikler

        Işık ve görüş paketi

        Yağmur sensörlü ön silecekler

        Aydınlatmalı makyaj aynaları

        Aydınlatmalı kapı eşikleri

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ