Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda brifing aldı. Merkez Bankası Başçı'dan faiz açıklaması - Para Haberleri

        Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 130 sayfalık sunum yaptığı öğrenildi. Görüşme sonrası konuşan Başçı,"Faizi düşürmek için kamu borç yükü hafifletilmeli. Faizi düşürmenin yolu mali disiplinden geçiyor, istikrar ve güven arttırıcı adımlar gerekli" dedi.

        Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın, Erdoğan'a yaptığı 130 sayfalık "Ekonomik Gelişmeler" başlıklı sunum, Merkez Bankasının internet sitesinde yayınlandı.

        İŞTE 130 SAYFALIK SUNUMUN TAMAMI!

        Sunumda, para politikası duruşunun enflasyon beklentilerinin en önemli belirleyicilerinden biri olduğu kaydedildi.

        Piyasa faizlerini düşürmenin yolunun, istikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi) ve fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşunun olduğu aktarılan sunumda, "Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir" ifadeleri kullanıldı.

        Yapısal reformların tasarrufları, geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı daha da artıracağı aktarılan sunumda, bu yolla yatırım eğiliminde ilave bir artış sağlanabileceği belirtildi.

        Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından Yiğit Bulut ve Cemil Ertem'in de hazır bulunduğu belirtildi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz indiriminde geç kaldığı eleştirisinde bulunduğu Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı bugün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul ederek brifing aldı. Brifinge Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı. Erdoğan, uzun süredir sert ifadelerle eleştirdiği Başçı ile bugün ilk kez yüz yüze görüştü.

        Erdoğan, şubat ayındaki 0.25 puanlık faiz indiriminin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda esnaf heyetini kabulünde sert bir açıklama yapmıştı. Erdoğan, “Dün Merkez Bankası lütfetti, politika faizinde çeyrek puanlık indirim yaptı, yıl boyunca hepsinin toplamı 2.5 puan. Bize karşı bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da acaba başka yerlere bağımlılık sözün mü var” demişti.

        Erdoğan, Süleyman Şah operasyonunun tartışıldığı günlerde de valilere seslenirken, “Vatan satmak yüksek faizle, enflasyonla, kötü yönetimle, ülke kaynaklarını heba etmekle olur” diye konuşmuştu.

        Bu süreç içerisinde Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın istifa ettiği ancak istifalarının kabul edilmediği iddiaları dile getirilmişti.

        Bugün yapılan brifingde Başçı’ya, aynı zamanda Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi de olan başkan yardımcılarıyla ilgili genel müdürler eşlik etti.

        KRİTİK GÖRÜŞME SONRASI CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan aldığı brifingin ardından Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı yazılı açıklama yaptı.

        Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

        Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Sayın Erdem Başçı'yı kabul etmiş ve ekonomik gelişmelerle ilgili bilgi almıştır.

        Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından Yiğit Bulut ve Cemil Ertem'in de hazır bulundukları görüşmede, küresel piyasalardaki gelişmeler ve bunların etkileri değerlendirilmiştir.

        Türkiye'de ekonominin temellerinin son derece sağlam olduğuna işaret edilen görüşmede, güçlü ve dengeli büyüme hedefleri doğrultusunda uygulanmakta olan politikalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın faiz ve üretime yönelik hassasiyetleri üzerinde durulmuştur.

        Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda mevcut güven ve istikrar ortamının titizlikle muhafaza edilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

        Tüm ekonomik birimler tarafından, sürecin yakından izlendiği, gerekli tedbirlerin alınmakta olduğu ifade edilmiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ