Süper Mario rekora yaklaştırdı!
İstanbul Borsası, ECB Başkanı'nın açıklamaları sonrası kayıplarını telafi etti
Dünya piyasalarının merakla beklediği Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısından sürpriz karar çıkmadı. ECB Başkanı Mario Draghi, politika faizinin yüzde 0.75'te bırakılması kararının alındığı toplantının ardından yeni tahvil alım programının ayrıntılarını açıkladı. Yeni program, Draghi'nin daha önce yaptığı 'Euro'yu kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız' açıklamasına paralel bir şekilde Euro Bölgesi ülkelerinden 3 yıl vadeli sınırsız tahvil alımını öngörüyor.
Bu alımlar kısa vadeli tahvillerin yanında, vadesinin dolmasına 3 yıl kalmış 10 yıllık tahvilleri de kapsıyor. Devlet tahvillerinidolayısıyla borçlanma maliyetlerini 'temelsiz korkulara' karşı korumak için böyle bir karar aldıklarını belirten Draghi yapısal reformların da kararlılıkla devam etmesi gerektiğini vurguladı
PİYASA İLK ANDA NASIL TEPKİ VERDİ?
Ancak Draghi'nin konuşması devam ederken Euro dolar karşısında değer yitirdi, Euro /Dolar paritesi 1.2645'ten 1.2577'ye kadar geriledi. Draghi, Euro'yu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı mesajını üstüne basarak tekrarladı. Draghi'nin konuşmasının ardından 10 yıllık İtalya tahvilleri yüzde 5.34 ile 5 ayın, 10 yıllık İspanya tahvilleri yüzde 6.03 ile 3 ayın en düşük seviyesini gördü. Sabah güne 1.8185 liranın biraz üzerinde başlayan dolarda ise Draghi'nin konuşması sırasında bir değişim yaşanmadı.
AVRUPA ÇOŞTU, İMKB TOPARLADI
Bu ilk anlık tepkiden sonra piyasaların Draghi'nin açıklamalarına reaksiyonu daha net ortaya çıktı. Avrupa borsaları, ECB planlarının önceden basına sızmasına rağmen temkinli bir yükselişle Draghi'nin basın toplantısına odaklanmıştı. 'Süper Mario' piyasaların beklentilerini karşılayınca ise alımlar hızlandı. İspanya'daki yükseliş yüzde 5'e yaklaşırken, Almanya ve Fransa'da da yüzde 2'yi aştı.
FAİZ 21 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Dünü 67.559 puandan kapayan İMKB-100 endeksi ise güne satışlarla başlamıştı. Draghi'nin açıklamalarından önce 67.069 puana kadar gerileyen endeks daha sonra Avrupa borsalarına paralel bir biçimde yükselişe geçti ve günü yüzde 0.23 artışla 67.714 puandan yani 2012'nin en yüksek seviyesinde kapadı. Böylece 71.543 puanlık tarihi rekoruna ufakta olsa bir adım daha yaklaştı. Bu arada gösterge faiz oranı da yüzde 7.38'e gerileyerek 21 ayın en düşük seviyesini gördü.