Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en çok vergi ödeyen ülke olduğu ortaya çıkt - Para Haberleri

        Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en çok vergi ödeyen ülke olduğu ortaya çıktı. Gıdadan telefona, otodan su, gaz ve elektriğe her alanda vatandaşın faturasını kabartan dolaylı vergiler, %69'la AB ortalamasının 3 katına ulaştı.

        Büro-Sen'in yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de vatandaşlar uçan kuşa bile vergi ödeniyor.Vergi mükellefi olan ya da olmayan herkes tüm harcamalarında çeşitli adlar altında vergi ödüyor. Türkiye, kazancının yüzde 87'sini zaman zaman Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de dikkat çektiği bu dolaylı vergilerden kazanıyor.

        Araştırma'da hükümetin bütçe açıklarını vergileri arttırarak kapattığı altı çizilirken “Bu nedenle de tabiri caizse ‘uçan kuştan’ vergi almaktadır. Kaynağından vergi toplamakta oldukça zorlanan siyasi iktidar, dolaylı vergileri daha çok artırarak, başta memur ve işçiler olmak üzere, emeğiyle üretenlerden peşin vergi alarak cezalandırmaktadır. Sık sık çıkartılan vergi affı yasaları ve her geçen gün sayıları artırılarak çeşitlendirilen vergi kalemleri, ülkemizde büyük bir vergi adaletsizliğinin yaşandığının göstergesidir. Bu nedenle de en büyük vergi adaletsizliği olan dolaylı vergilerin, vergi gelirleri içindeki oranı her yıl artmaktadır.” dendi.

        BİZDE % 69, AB’DE % 27

        Araştırmada, Türkiye’de dolaylı vergilerin, genel vergiler içindeki yüzde 69 oranıyla rekor seviyeye ulaştığı 2013 yılında, AB ülkelerinde dolaylı vergilerin ortalamasının sadece yüzde 27 olduğu belirtiliyor. Son olarak Avrupa ülkeleri içinde en yüksek oranda vergi ödeyenlerin Türkler olduğu ifade ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ