Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Apple'ın yeni işletim sistemi iOS 6, bu kez takip sistemiyle çok tartışılacak - Teknoloji Haberleri

        NECDET ÇALIŞKAN/HABERTÜRK

        Apple'ın geçtiğimiz ay çıkardığı yeni işletim sistemi iOS 6 ile birlikte iPhone kullanıcıları takibe alındı. Hedefe yönelik reklam yapmak isteyen şirketlerin, iOS 6 ile UDID adı verilen ve her Apple ürünü için tek olan seri numarası üzerinden mobil cihaz verisini takip edebildiği belirlendi.

        Business Insider'ın haberine göre Apple, iOS 6 işletim sistemiyle reklamverenler için kimlik niteliğindeki IFA adı verilen yeni takip teknolojiye geçti.

        iPhone'da bir uygulama açıldığında veya yine iPhone üzerinden internette arama yapıldığında çalışan bu teknoloji, kulllanıcının ziyaret ettiği sitenin bilgisini reklamverene iletiyor. Çerez gibi çalışan IFA teknolojisi ile reklamverenler hangi iPhone kullanıcısının internette neti aradığını veya ne ile ilgilendiğini öğrenip, hedef kitlesini daha net bir şekilde belirleyebiliyor.

        REKLAM VERENİ CEPTE TAŞIYORUZ

        Eğer mobil internette sık sık otomobil ile ilgili aramalar yapıyorsanız, bu izleme teknolojisi sizin bu ilginizi reklamverenlere iletiyor ve siz iPhone'unuzda daha fazla otomobil reklamı görmeye başlıyorsunuz. Veya tatille ilgili aramalar yapıyorsanız, birden e-posta hesabınıza daha sık havayolu şirketleri ve tur paketleriyle ilgili e-postalar gelmeye başlayabiliyor. IFA benzeri izleme teknolojileri yeni veya sadece iPhone'a özel değil; e-posta ve Facebook gibi sosyal ağlar başta olmak üzere internette oturum açılarak girilen her hesap kullanıcının izini takibe alıyor. Ancak, Apple'ın yeni işletim sistemi iOS 6 ile birlikte "yüklü/açık" olarak kullanıcıya sunulması, milyonlarca kullanıcının bu teknolojiden habersiz reklamverenleri cebinde taşıması anlamına geliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ