Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Evde bakım maaşları yeni tutarı açıklandı! 2022 Evde bakım maaşı ne kadar ve kaç TL oldu? Evde bakım maaşı ne zaman yatacak, bayramdan önce verilecek mi? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Evde bakım maaşları bilindiği gibi her ayın 15'inde ve takip eden günlerde yatmaktadır. Kurban Bayramı vesilesi ile erkene çekilmesi gündeme gelirken konuya ilişkin ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Temmuz ayı itibarı ile asgari ücrete zam gelmesinin ardından evde bakım maaşının ne kadar zam geldiği merak konusu oldu. Peki Evde bakım maaşı Temmuz zammı ile ne kadar oldu? İşte detaylar...

        2

        EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

        Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşlarına yapılacak zam oranı, asgari ücret ara zammıyla birlikte netlik kazandı.

        Buna göre, Temmuz ayı itibarı ile evde bakım maaşı 2706'dan 3340'a yükseldi.

        3

        EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ NE ZAMAN YATACAK?

        Evde bakım maaşları normalde her ayın 15'inde ve takip eden günlerinde yatıyor. Temmuz ayında ise maaşlar beklenenden erken yatacak. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan evde bakım maaşlarının bayram öncesinde ödeneceği bilgisini verdi. Buna göre bayramın 9 Temmuz'da başlayacağı göz önüne alındığında evde bakım maaşları en geç 8 Temmuz Cuma günü hesaplarda olacak.

        4

        EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

        Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

        1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

        2) Bakıma muhtaçlık kriteri,

        3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

        Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapılıyor.

        5

        Evde bakım maaşı engellinin kendisine değil, bakımını yürüten akrabası veya vasisi gibi üçüncü kişilere veriliyor. Evde bakım desteği için üç koşul aranıyor. Birincisi, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin net asgari ücretin 3’te 2’sinden az olması gerekiyor.

        6

        Hane içinde birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, ikinci engelli iki kişi sayılıyor. Örneğin bir anne ve iki engelli çocuğunun yaşadığı ailenin kişi başına geliri hesaplanırken toplam gelirler 3’e değil, 4’e bölünerek kişi başına gelir hesaplanıyor.

        Haberi Hazırlayan: Türker Üner

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ