Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fitch'ten ne bekleniyor? - Para Haberleri

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesini bu gece açıklaması bekleniyor. Habertürk'ten Naime Sert'in haberine göre Fitch, Türkiye için 2018’deki ilk degerlendirmesini 19 Ocak’ta yapmış ve notu 'BB+'da görünümü ise durağan olarak teyit etmişti. Kuruluş ikinci degerlendirmesini ise 13 Temmuz’da yapmış, ekonominin makro istikrarını bozucu risklerin artmasını gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürmüş ve BB+'dan BB'ye indirmişti. Görünümü ise durağan'dan negatif'e çevirmişti. Gece yarısından sonra açıklanacak kararda, değerlendirmede ise not tarafında bir değişiklik beklenmiyor.

        REKLAM

        MOODY'S VE S&P SON DEĞERLENDİRMESİNİ 17 AĞUSTOS'TA YAPTI

        Fitch'in yanı sıra diğer derecelendirme kuruluşları Moody's ve S&P de Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notluyor. Moody's ve S&P, Dolar/TL'nin 13 Ağustos'ta 7.24 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından, Türkiye'nin notunu düşürmüştü.

        Moody's 7 Mart'ta sürpriz bir kararla Türkiye'nin kredi notunu bir basamak indirerek Ba1'den Ba2'ye çekmiş, not görünümünü ise negatiften durağana revize etmişti. Kuruluş 2 Haziran'da da Türkiye'nin kredi notunu, gelecek dönemdeki makroekonomik politikalara yönelik belirsizlik gerekçesiyle izlemeye almıştı. Kuruluş 17 Ağustos'ta yaptığı değerlendirmede ise notu Ba2'den Ba3'e indirmiş, görünümü Negatif olarak belirlemişti.

        S&P de 1 Mayıs'ta Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun BB'den BB-'ye indirmiş, görünümü negatiften durağan'a revize etmişti. Kuruluş 17 Ağustos'taki değerlendirmesinde ise notu BB-'den B+'ya indirmiş, görünümü durağan olarak bırakmıştı.

        HAZİNE'NİN İKİ KURUMLA SÖZLEŞMESİ VAR

        Hazine Müsteşarlığı'nın resmi olarak çalıştığı iki derecelendirme kuruluşu Moody's ve Fitch. S&P ise Hazine ile bir derecelendirme anlaşması olmaksızın değerlendirme yapıyor. Hazine 2013 yılında S&P şirketiyle sözleşmesini bitirmiş, yerine Fitch ile anlaşmıştı.

        TÜRKİYE'DE OFİSLERİ YOK

        Fitch, 19 Ocak'ta İstanbul Levent'te bulunan ofislerini kapatma kararı aldığını duyurmuştu. Böylece dünyanın önde gelen üç kredi derecelendirme kuruluşunun da Türkiye'de ofisi kalmadı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ