Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı HSYK Kozmik oda savcısı Mustafa Bilgili hakkında soruşturma başlattı

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, ‘kozmik oda savcısı’ olarak bilinen Mustafa Bilgili’ye ilişkin inceleme dosyasında, çarpıcı iddialara yer verdi. HABERTÜRK’ün ulaştığı dosyada, Savcı Bilgili hakkında, “gizlilik derecesi önem arz eden ve kozmik odada yer alan bilgi- belgelerin, TÜBİ- TAK’ta görev yapan paralelciler tarafından ele geçirilerek kullanılmasına ve başka yerlere transfer edilmesine neden olmak” suçlaması yer aldı. Dosyada Bilgili’nin, “paralel polislerin sahte delilleriyle, devletin en mahrem bilgilerinin yer aldığı kozmik odaya girmeye karar verdiği” de belirtildi.

        5 YIL SONRA TAKİPSİZLİK

        Kozmik oda soruşturmasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 5 yıl 3 ay sonra verdiği takipsizlik kararı, tartışmaları da beraberinde getirmişti. Kararda, soruşturmaya neden olarak öne sürülen Bülent Arınç’a suikast ihbarının gerçek olmadığı belirtilerek, sahte ihbar tutanağı hazırlayan polisler hakkında soruşturma başlatıldığı ifade edilmişti. HSYK 3. Dairesi, soruşturma ile devlet sırlarının deşifre edildiği iddiaları üzerine, suç duyurusunu beklemeden resen harekete geçti. Dünkü oturumda konuyu görüşen daire, soruşturmayı başlatan Savcı Mustafa Bilgili ve kozmik odanın aranmasına karar veren dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır, üyeler Selahattin Türkeli ve Halit Dönmez hakkında inceleme başlatılmasına karar verdi.

        MAHKEME HEYETİ DE SUÇLANIYOR

        HSYK, dönemin 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında da “Genelkurmay’ın devlet sırrı itirazlarını haksız şekilde reddedip aramanın devamına karar vermek” iddiasıyla inceleme izni verdi.

        SÜRPRİZ KARARNAME

        HSYK 1. Dairesi, dün sürpriz bir kararnameye imza attı. Kararname ile 10 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi. Kararname ile Yargıtay Tetkik Hâkimi Necip Cem İşçimen Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirilirken, Nazilli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ali Ramazan Bilgisiçok Ankara Hâkimliği’ne atandı. HSYK’nın Bilgisiçok’u boş bulunan sulh ceza hâkimliğine getirebileceği belirtiliyor. Kararname ile Zile Hâkimi Tijen Özay Yahyalı Hâkimliği’ne, Kozaklı Hâkimi Sema Öztürk Taşova Hâkimliği’ne, Hınıs Hâkimi Ayşe Serpil Yıldırımer Tefenni Hâkimliği’ne, Sarıveliler Hâkimi Zerrin Çelebi Eraslan Akyazı Hâkimliği’ne, Yığılca Savcısı Tolgay Döger Buldan Savcılığı’na, Mersin Hâkimi İzzet Durak İstanbul Anadolu Hâkimliği’ne, Yargıtay Tetkik Hâkimi Seyithan Öztürk Yargıtay Savcılığı’na, Şemdinli Savcısı Mustafa Ekim ise Iğdır Savcılığı’na atandı.

        İŞTE O İDDİALAR

        HABERTÜRK’ün ulaştığı dosyada Savcı Bilgili ile ilgili iddialar şunlar:

        PARALEL YAPININ MERKEZİ: Gizli belgelerin, 17 Aralık döneminde cemaatin merkez üssü olan TÜBİTAK’ta görev yapan paraleller tarafından ele geçirilerek kullanılmasına ve başka yerlere transfer edilmesine neden olmak. S

        AHTE İHBAR: Kozmik odaya girebilmek için sahte bir ihbar telefonu ve soyut gerekçelerle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla soruşturma başlatmak.

        PARALEL POLİSLER VE SAHTE DELİL: Paralel yapıya yakın polislerle sahte olarak delil üreterek, soruşturmayı genişletip devletin en mahrem bilgilerinin yer aldığı kozmik odaya girmek

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ