Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Devlet Bahçeli, öncelikle AKP-HDP koalisyonunun denenmesi gerektiğini söyledi

        Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, MHP Başkanlık Divanı’nda olası senaryolar ve kırmızı çizgiler konusundaki konuşmasının satır aralarından, MHP’nin bundan sonra izleyeceği yol konusunda önemli işaretler çıktı. Bahçeli, öncelikle AKP-HDP koalisyonunun denenmesi gerektiğini söyledi ve bunu modada renk ve model uyumu açısından en uygun seçeneği anlatan ‘kombin’ ifadesiyle açıkladı. MHP Lideri, birbirine siyaseten yakışacak en uygun renklerin, en uygun kombinin AKP ile HDP arasında olacağını vurguladı.

        AK PARTİ-MHP KOŞULLARI

        Bahçeli, ikinci olarak AKP-CHP ve HDP koalisyonunun denenmesi gerektiğini ifade etti. Bahçeli, bu seçenek üzerinde anlaşma sağlanamaması durumunda AK Parti’nin “MHP ile hükümet kurmak istiyorum” yönünde bir niyet ortaya koyması ve hassasiyetleri de dikkate alması durumunda MHP-AK Parti koalisyonunun kurulabileceğini belirtti.

        MİLLİ MUTABAKAT ÇIKIŞI

        Bu hassasiyetler üzerinde anlaşma sağlanamazsa AK Parti’nin azınlık hükümetini de deneyebileceğini kaydeden Bahçeli, bu aşamadan sonra, “Hükümet kurulamıyor” denilerek erken seçime gidilmesinin ise doğru olmayacağını dile getirdi. Bahçeli, başka yol kalmaması, ülkenin hükümet krizi ile karşı karşıya kalması olasılığına işaret ederek, bu aşamada kaos senaryolarının sahnelenmemesi için Meclis’teki bütün partilerin içinde yer alacağı bir milli mutabakat hükümetinin kurulması gerektiğini söyledi. MHP Lideri, böylece ‘en kötü senaryo’ olarak ortaya koyduğu erken seçim karşısında son çıkış olarak, dışarıdan desteğine bile karşı çıktıkları HDP ile milli mutabakat hükümeti çatısı altında yer almayı kabul edebileceklerinin ilk işaretini verdi. Bahçeli, ülkenin milli menfaatleri için bir hükümet krizi yaşanmasına karşı her zaman olumlu tavır içinde olacaklarını vurgularken, bu süreçte MHP’nin “80 milletvekiliyle koalisyon arayışlarını tıkayan taraf” olarak gösterilme gayretlerine dikkati çekti.

        YENİ MAĞDURİYET SENARYOSU

        MHP Lideri, AK Parti’nin 45 günlük süreyi ‘hükümeti kurmama’ planı üzerinde sonuna kadar tüketip muhalefete de hükümeti kurma görevi verilmeden ülkeyi seçime götürebileceğini ifade etti. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, hükümetin kurulmamasından muhalefeti sorumlu tutup yeni bir mağduriyet üretebileceğini, buradan oy devşirip başkanlık sistemi de çıkarabilecek bir çoğunluğa ulaşmayı yeniden deneyebileceğini kaydetti. Bahçeli, yarın MYK ve yeni seçilen milletvekillerini, pazar günü de il başkanları ve belediye başkanlarını toplayarak seçim ve koalisyon senaryoları üzerine görüşme yapacak.

        ‘GÜNEŞ MOTEL’ UYARISI

        MHP Lideri, AK Parti’nin 18 milletvekili transfer ederek tek başına hükümet kurabileceğini belirterek, ‘Güneş Motel’ olayını da anımsattı. Bahçeli, 18 milletvekili transferi için AK Parti’nin MHP üzerinde de deneme yapabileceğini savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ