Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Dolmabahçe'de nöbet tutan polislere silahlı saldırı

        Nihat ULUDAĞ-Yusuf DOĞAN-Erdem ŞAHİN-Akıncan ABADAN / İSTANBUL

        Dolmabahçe Sarayı önündeki nöbetçi kulubesine otomatik silahlarla ateş açıp bomba atan iki saldırgan silahlarıyla birlikte yakalandı. Saldırıda bir polis memuru hafif yaralandı. Olayda kullanılan otomatik silahın, daha önce DHKP-C’nin eylemlerinde kullanılan silahlarla aynı olduğu belirlendi.Sarayın aynı kapısına yönelik 2 Ocak’ta da saldırı olmuş, teröristin attığı bomba patlamamış, polisler zırhlı cam sayesinde yara almamıştı. Yakalanan DHKP-C’li saldırgan tutuklanmıştı.

        2 Ocak’ta Dolmabahçe Sarayı kapısında nöbet tutan polislere yönelik saldırıdan yaklaşık 7 ay sonra benzer bir saldırı daha gerçekleştirildi.Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı’nda nöbet tutan polislere yönelik iki terörist tarafından uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunuldu. Saat 14.30 sıralarında meydana gelen saldırıda teröristler kapıya bir de ses bombası attı. Olayda bir polis memuru hafif yaralanırken saldırganlar yaya olarak kaçtı. Polis ekipleri bölgeye sevkedildi. Çırağan Caddesi, bir süre trafiğe kapatıldı.Yaşanan kovalamacanın ardından Gümüşsuyu’ndaki Alman Konsolosluğu arkasında saklanmaya çalışan iki terörist kıskıvrak yakalandı. Saldırganlarla birlikte bir adet Sten marka otomatik tüfek, bir adet tabanca, iki adet el bombası ele geçirildi. Saldırganlar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.Saldırganlardan birinin, el bombasının pimini çekip ateşlemek üzereyken son anda yakalandığı öğrenildi.

        SALDIRGANLARININ KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı'nda nöbet tutan polislere yönelik el bombalı ve silahlı saldırı gerçekleştiren ve olaydan kısa süre sonra yakalanan 2 teröristin kimliği belli oldu.

        Saldırıyı, Ayberk Demirdöğen ile Güven Usta adlı teröristlerin yaptığı öğrenildi.

        Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, şüphelilerin geçtiğimiz yıllarda çeşitli suçlardan DHKP-C eylemlerinde gözaltına alındığı ve tutuklanıp bir süre sonra serbest bırakıldıkları öğrenildi.

        İŞTE ÇATIŞMA ANI!

        AK PARTİ BİNASINA SALDIRMIŞLAR

        Teröristlerin son olarak, 8 Ağustos’ta gece 22.00 sıralarında AK Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına yönelik silahlı saldırıyı gerçekleştiren kişiler oldukları belirlendi. Saldırıda 1 koruma görevlisi hafif yaralanmış, saldırganlar kaçmıştı.

        İŞTE ELE GEÇİRİLEN SİLAH VE BOMBALAR

        İŞTE YAKALANAN SALDIRGANLARDAN BİRİ

        VALİLİK'TEN AÇIKLAMA

        İstanbul Valiliği, Dolmabahçe'deki silahlı saldırı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, "Yapılan ön incelemede yakalanan şahısların aynı zamanda 8 Ağustos 2015 tarihinde AK Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına yönelik silahlı saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü mensupları olduğu anlaşılmıştır" denildi.

        Valilik açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

        "19.08.2015 Çarşamba Günü saat 14:30 sıralarında Dolmabahçe Sarayı'ndaki saygı nöbeti tutan polislerin bulunduğu noktaya yönelik terör örgütü mensuplarınca el bombalı ve silahlı bir saldırı gerçekleştirilmiştir.

        Güvenlik güçlerimiz tarafından anında karşılık verilmesi üzerine olay yerinden kaçmaya çalışan teröristlere yönelik bölgede yapılan operasyonlar sonucunda; 2 terörist üzerlerinde 2 adet el bombası, 1 adet otomatik silah, 1 adet tabanca ve bu silahlara ait bol miktarda mühimmat ile birlikte ele geçirilmiştir.

        Yapılan ön incelemede yakalanan şahısların aynı zamanda 8 Ağustos 2015 tarihinde AK Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına yönelik silahlı saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü mensupları olduğu anlaşılmıştır.

        Güvenlik güçlerimizin herhangi bir kayıp vermediği saldırı ile ilgili ayrıntılı inceleme ve operasyonel çalışmalar devam etmektedir."

        SALTANAT KAPISINDAKİ KURŞUN GEÇİRMEZ CAM KULÜBELERPOLİSİN HAYATINI KURTARDI

        Saldırıda kapı önünde bulunan nöbet kulübesindeki polisleri kurşun geçirmez camların kurtardığı ortaya çıktı.Emniyet yetkilileri, 2 teröristin önce bomba attığını, patlamayınca silahlarını ateşlediğini belirterek, kurşun geçirmez camların polisleri kurşunlardan koruduğu söylediler.

        AYNI NOKTAYA AYNI YÖNTEMLE İKİNCİ SALDIRI

        1 Ocak 2015'te de, Dolmabahçe'de aynı yere yine bombalı ve silahlı saldırı yapılmış, el bombasının patlamaması üzerine silahla ateş eden ve 2003-2006 yılları arasında yasadışı örgüt suçlaması ile cezaevinde yattığı ortaya çıkan Fırat Özçelik görevli polislerce gözaltına alınmıştı.İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok da, o tarihte, bombalı saldırı girişiminin olduğu Dolmabahçe Sarayı'na gelerek gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve Sarayın girişindeki nizamiyede görev yapan polis arkadaşlara yönelik bir saldırı girişimi. Personelimizde Allah'a şükür bir yaralanma yok. El bombasının pimini çekerek atıyor, ama patlamıyor. Arkadaşlarımız iki el bombasını da imha etti. Tabanca ve uzun namlulu eski bir silahı var şeklinde açıklama yapmıştı.(DHA)

        DOLMABAHÇE SARAYI ÖNÜNDE BİR GÖZALTI DAHA

        Teröristlerin silahlı saldırı düzenlediği Dolmabahçe Sarayı önünde polisin çektiği güvenlik şeridini geçmek isteyen bir kişi gözaltına alındı.

        Polisin saldırı sonrası emniyet şeridi çekerek yaya geçişlerine kapattığı yerde bir kişi şeridi aşmak istedi. "Ben işe gidiyorum" diye bağıran şüpheli, polis tarafından yere yatırılarak kelepçelendi. Ayhan A. adlı kişinin "terör propagandası yapmak" ve 30 çeşit suçtan Emniyet'te kaydının bulunduğu, ayrıca uyuşturucudan arandığı öğrenildi.

        Polisin olay yeri inceleme çalışmaları da sona erdi. Yayaların geçişine kapatılan Dolmabahçe Caddesi de emniyet şeritleri kaldırılarak normale döndü.

        (DHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ