Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'de parti içi muhalefetin ilk hedefi "A takımı"

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        CHP’de seçimlerin ardından başlayan olağanüstü kurultay talepleri artıyor. Umut Oran’ın ardından eski il başkanlarının bugün, son kurultayda Kılıçdaroğlu’na rakip olan Muharrem İnce’nin ise pazartesi günü olağanüstü kurultay talebinde bulunacağı öğrenildi.

        Ankara’da toplanacak olan eski il başkanlarının, olağanüstü kurultay için imza toplanması kararı almaları bekleniyor. CHP kulislerinden sızan bilgilere göre il başkanları, herhangi bir genel başkan adayına desteğini açıklamayacak.

        CHP’de, seçimli olağanüstü kurultayın toplanması için en az 613 delegenin noter kanalıyla 15 gün içinde imza vermesi gerekiyor.

        Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin ise pazartesi, kendisini destekleyen milletvekili ve belediye başkanlarıyla basın toplantısı düzenleyerek, seçimli olağanüstü kurultay talebinde bulunacağı belirtiliyor. Parti içi muhalefet, mevcut delegelerle olağanüstü kurultay yapılması durumunda, yönetimin değişeceğine inanıyor. Bu yüzden olağan kurultay süreci işletilmeden hemen kurultaya gidilmesini istiyorlar. Zira ocak ayında yapılacak bir kurultayda mevcut delegeler değişeceği için görevdeki yönetimin rahatlıkla zaferini ilan edebileceği düşünülüyor.

        İPLER KILIÇDAROĞLU’NUN ELİNDE

        Parti tüzüğü, olağanüstü kurultay için yeterli imza toplansa bile, Kılıçdaroğlu’na 45 gün sonraya, yani ocak ayında kurultayı toplama yetkisi veriyor. CHP yönetimi, zaten 3 Ocak tarihinde bütün il, ilçe kongrelerini tamamlamış olacak. Dolayısıyla ocak ayında yapılacak olağanüstü bir kurultayda parti yönetiminin zaferini ilan etmesi bekleniyor.

        Parti içi muhalefet, olağanüstü kurultay toplanırsa, Kılıçdaroğlu’nun birinci turda seçilmek için gerekli olan “üye tam sayısının salt çoğunluğu”, diğer deyişle yaklaşık 650’nin üzerinde oya ulaşamaması için çaba harcayacak. Bu hedefe ulaşılırsa ve liderlik yarışı ikinci tura kalırsa, Kılıçdaroğlu’na “A takımı”nı tamamen değiştirmesi baskısı yapılacak. Yani muhalefet önce Kılıçdaroğlu’nun “etrafını temizleyecek”, ardından da olağan kurultayda güçlü bir adayla bu kez “lider değişimi” talep edilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ