Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul 3. havalimanı için yeni ÇED raporu

        Şükran ÖZÇAKMAK/AHT

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından yürütmesi durdurulan 3. havalimanı projesi için yeni bir ÇED raporu hazırlattı. Mahkemenin kesin hükmünü beklemeden yenisi hazırlanan ÇED raporunun, 13 Mart 2014 Perşembe günü, ÇED İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısına sunulacağı öğrenildi.

        Mahkeme kararı beklenmeden hazırlanan yeni ÇED raporunun da geçersiz olacağını belirten TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, “Mahkeme kararında, ‘bilirkişi incelemesi’nin ardından karar vermek üzere geçici olarak yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Dolayısıyla, yeni hazırlanan ÇED raporu hukuken geçersizdir. Bu raporu esas kabul eden tüm bürokratlar suç işlemektedir” dedi.

        Mahkemenin yürütmesini durdurduğu 753 sayfalık nihai ÇED raporuna eklemelerin yapıldığı yeni ÇED raporu, bin 347 sayfa. Raporda jeolojik yapıya dair eklemeler de yer alıyor. Eklemelerden bazıları şöyle:

        ISI ADASI: Havalimanı, enerji ihtiyacının bir kısmını kendisinin üreteceği ve verimliliğin sağlandığı çevre dostu sertifikalı yeşil bina olarak tasarlanacak ve sürdürülebilir peyzaj tasarımları uygulanacaktır. Bu sayede enerji ve su verimliliği elde edilecek ve ısı adası oluşumu engellenecektir.

        ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK GÖZ ARDI EDİLEBİLİR: Kentleşmenin olduğu her yerde görülen elektromanyetik kirlilik, havaalanları için de kaçınılmaz bir sonuç olup teknolojinin daha da gelişeceği göz önüne alındığında söz konusu elektromanyetik dalgalar göz ardı edilebilecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ