Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İhsanoğlu: Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmeli,Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu: Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitmeli

        Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İzmit'teki bir otelde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki vatandaşların birçok münevverden daha düzgün ferasete sahip olduğunu söyledi.

        Devşirme güçlerle doldurulan otobüslerin ve paralarla fotoğraflara getirilen insanların kendileri için ölçü olmadığını ifade eden İhsanoğlu, ölçünün halk arasında yürünüldüğünde kendilerine söylenen söz olduğunu kaydetti.

        İhsanoğlu, kendilerini destekleyen 9 partinin halk tabanında çalışmalarını başlattığı zaman Türkiye'nin manzarasının değişeceğini dilegetirerek, "Türkiye'de en sağdaki partiden en soldaki partiye uzlaşma noktasında birleşiyor. Öyle bir oldu ki onun adı İhsanoğlu oldu. Bu Türkiye'nin projesi. Bu büyük Türkiye'nin projesidir" diye konuştu.

        "FİLİSTİN HÜKÜMETİ ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NE GİTMELİDİR"

        İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları değerlendiren İhsanoğlu, İsrail saldırılarının hunharca ve gaddarca olduğunu ve bunu ilk defa yapmadığını bildirdi.

        İhsanoğlu, "Saldırı karşısında buna 'dur' diyecek uluslararası güç, Güvenlik Konseyi'dir" diyerek, şunları kaydetti:

        "Güvenlik Konseyi'nin Birleşmiş Milletler şartının 7. faslına göre, dünyada güç kullanma yetkisine sahip tek uluslararası kuruluştur. Hukuken yok ama bu güvenlik meclisi 5 üyenin vetosu var. Bu 5 üyeden birisi 'hayır' derse oradan geçmez. Onun için sizin orada barış gücü gönderme imkanı yok. Yeter ki 5 ülkeyi kabul ettireceksiniz. Bu tecrübeyle sabittir ki olmuyor. Orada ABD, İsrail'e dokunacak her şeyi önlüyor. Bunun karşısında ne yapmak lazım. Uluslararası sistemi iyi bilmek lazım. Ben görevdeyken 2 defa Beyt Hanun'a yapılan saldırıda ve 2008 sonu, 2009'un ilk günlerinde bu o gün yaşadığımız tecavüze benzeyen karadan, havadan ve denizden sivillere, çocuk, yaşlı denemeden insanlar öldürüldü. Ne yapmak lazım yeni bir şey bulmak lazım. Bulduk ve uyguladık. Herkes bağırdığı ve çağırdığı için herkes Filistinlileri zorla atmak istediği için karşı tarafa kimse bunun bu yolunu denemek istemiyor. Bunun yolu yine Birleşmiş Milletlere bağlı olan İnsan Hakları Konseyi'dir. Cenevre'de var olan ve bizim İslam İşbirliği Teşkilatı'nın orada üye sayısı önemli."

        Orada çok defa istedikleri kararları çıkardıklarını ve o yola gitmek gerektiğini belirten İhsanoğlu, "Filistin'nin BM'de gözlemci üye olması sebebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gitme hakkı doğmuştur, 2012'den sonra. O sene hakkı yoktu onların BM'ye kabulünü de biz yaptık. 54-55 oy sağladık, istenilen oyların neredeyse yarısını sağladık, öbürü zaten dost devletlerdi. Bugün Filistin hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidebilir ve gitmelidir. Başta bizim ülkemiz olmak üzere Filistin dostları, İslam dünyası dışında olanlar bu desteği vermelidir. İsrail bugüne kadar işlediği suçlarda hiçbir zaman muhatap olmamıştır ve sorulmamıştır. Hiçbir mahkemeye gelinmemiştir ve bütün yolları kapatmıştır."

        İhsanoğlu, Filistin hükümetinin BM'ye üye olması ve Golden Stone Raporu gibi bir raporun yapılması gerektiğini vurgulayarak, o zaman durumun ceza mahkemesine gidebileceğini ve muhakemenin olabileceğini söyledi.

        İsrail'in yaptıklarının yanına kar kalması durumunda bunu bir daha gerçekleştireceğini ifade eden İhsanoğlu, bunu birkaç defa gördüklerini kaydetti.

        İhsanoğlu, Gazze'ye çok defa gittiğini dile getirerek, Türk halkının her zaman Filistin'in yanında olduğunu vurguladı.

        "ORTADOĞU'DA BARIŞ VE GÜVENİN TAHSİSİ İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPILMALI"

        Bir gazetecinin "Ortadoğu'daki İslam ülkeleri arasındaki kaosun sona ermesi konusunda sizin ümidiniz var mı" sorusu üzerine İhsanoğlu, Allah'tan ümidin kesilemeyeceğini bildirdi.

        Ortadoğu'daki ülkelerin kuruluş sürecini anlatan İhsanoğlu, bu bölgelerde barış ve güvenin tahsisi için işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.

        İhsanoğlu, bu bölgede mevcut ülkelerin uluslararası aktörleriyle çalışılmasını vurgulayarak, şöyle konuştu:

        "Taraf tutmamak lazım. Kardeş kavgasında taraf tuttuğunuz zaman sonunda siz zararlı çıkıyorsunuz ve bu haritanın değişmemesini sağlamak lazım. Bölünmelerin önüne geçmek lazım. 'Falan yerde bölünme benim işime yarar, ben oradan biraz kazanırım' derseniz yarın bu bizim başımıza gelir. Onun için biz burada dikkatli olmamız lazım. İtilafların çözümünde yardımcı olmamız lazım. Olgun, büyük, tarihi sorumluluğu olan bir devlet, güçlü bir devlet olarak biz bunu yapma imkanına sahibiz. Yeter ki yanlış tavırların yerine doğru tavırları koyalım."

        "BİZİM 2023 HEDEFİMİZ, ATATÜRK'ÜN 'MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNE ULAŞMAK' HEDEFİDİR"

        Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Bizim 2023 hedefimiz, Atatürk'ün 'Muasır medeniyet seviyesine ulaşmak' hedefidir. Bunun somut örneği ilk 10 arasında arasında olmaktır. Bu hedef, milli bir hedeftir ve bu konuda çalışmamız lazım ve ulaşmamız lazım" dedi.

        İhsanoğlu, İzmit'te düzenlediği toplantıda, Kocaeli'nin vasıflarını tanımlayarak, büyümenin sürdürülebilir olması için Türkiye'nin önündeki engellerin kalkması gerektiğini söyledi.

        Türkiye'nin 12 yıl önce dünyanın 18. büyük ekonomisi olarak G-20'nin içinde yer aldığını ifade eden İhsanoğlu, bugün Türkiye'nin G-19 olduğunu, 18'incilikten bugün 19'unculuğa düştüğünü savundu.

        İhsanoğlu, bu şekilde devam edilmesi durumda 21'inciliğe düşülmesi halinde Türkiye'nin G-20 içinde yer alamayacağını dile getirerek, "Bizim 2023 hedefimiz, Atatürk'ün 'Muasır medeniyet seviyesine ulaşmak' hedefidir. Bunun somut örneği ilk 10 arasında olmaktır. Bu hedef, milli bir hedeftir ve bu konuda çalışmamız lazım ve ulaşmamız lazım. Doğruyu kim söylerse söylesin bunu kabul etmemiz lazım. Milli hedefler söyleyenlere göre değişmez" diye konuştu.

        İhsanoğlu, 5 yıldır Türkiye'nin 10 bin doların üzerine çıkmadığını belirterek, bazı mukayeselerle insanların avutulmaması gerektiğini söyledi.

        "OYA SAHİP ÇIKACAKSINIZ"

        10 Ağustos'ta Türkiye'nin önemli bir seçim yapacağını ifade eden İhsanoğlu, "Bu seçimde eğer biz demokrasinin önündeki engelleri kaldırırsak Türkiye demokratikleşme sürecinde daha iyi bir hale gelirse o zaman bu hedeflere ulaşabiliriz. Eğer biz demokrasiden yana geri adım atarsak, eğer bütün yetkileri tek bir kişinin eline toplanmasına göz yumarsak o zaman biz 19. değil, 20. değil, 21. ve 22. de olabiliriz. Onun için buna dikkat etmek lazım" şeklinde konuştu.

        İhsanoğlu, İzmit Gazi Anadolu Lisesi'ndeki Işıtan Önder'in mezuniyet konuşmasında Berkin Elvan ve İsmail Korkmaz'ı andığı için disipline verildiğini ifade ederek, öğrencinin okul birinciliğinin elinden alındığını savundu.

        "Bu demokrasi mi?" diyen İhsanoğlu, şöyle konuştu:

        "O çocuk bir insanı ve vicdani bir dayanışma içerisinde bu 2 insanın aziz hatırasını anıyor. Siz onun birincilik hakkını alıyorsunuz. Bunların insanlıkla alakası var mı? Bunu yapanların yaptıkları ellerinde kalmaması lazım. Bunların bu sorumluluğu taşıması lazım ve bu çocuğun hakkını iade etmeleri lazım. Bunun gibi neler görüyoruz. Bana ne iftiralar attılar. Hepsi yalan. Yalancının mumu akşama kadar yanarmış. Bir gün, iki gün birşey söylüyorlar sonra tersi çıkıyor. Bir de bana isnat ettiklerinin daniskası başkasına ait olup çıkıyor. Sağ olsun sosyal medya ve gençlerimizi bulup buluşturuyorlar ve milletin gözü önüne koyuyorlar."

        İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 adayın bulunduğunu ifade ederek, "Siz bu adaylardan birisini seçeceksiniz ve oyunuzu kullanacaksınız. Şimdi o oyunuzu atarken o gün mutlaka sandık başında olmamız lazım. Aman tatile gittim işte bir nefes alayım falan ben 10 senedir tatil almıyorum. 10 Ağustos'ta, tatilimizi ona göre ayarlayacağız ama oy attınız yetmiyor o oyun o sandıktan düzgün çıkması sayılması lazım. O oya sahip çıkacaksınız. Çünkü Türkiye demokrasi tarihi boyunca bu konuda kötü tecrübelere sahibiz" şeklinde konuştu.

        Kendisinin bir partiye mensup olmadığını dile getiren İhsanoğlu, "Rahmetli Turgut ağabey bana 'Gel beraber olalım' dedi. Ben teşekkür ettim. Ben bir kariyere başlamıştım ve o kariyerde devam etmek istiyordum. AK Parti kurulurken teklif geldi dedim ki 'Eğer Turgut ağabey gibi yapacak olursanız biz yolda devam ederiz' ama Turgut ağabey Allah rahmet etsin bambaşka bir insandı. O 4 eylemi birleştirdi. Türkiye'nin yeniden 4 eylemi birleştirmeye ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

        Konuşmanın ardından İhsanoğlu, partisinin Kocaeli İl Başkanlığında basın toplantısı yapacak olan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'yi ziyaret etti.

        İhsanoğlu, ziyaretinin ardından Yürüyüş Yolu'nda halkı selamladı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ