Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İftarda yapılan beslenme hataları | İftarda nasıl beslenmek gerekir, oruç açarken nelere dikkat edilmek gerek?
        1

        DENGELİ PORSİYONLAR TÜKETİN

        Vücudumuzun görevlerini yeine getiremesi için tüm besin türlerine ihtiyacı vardır. Bu yüzden iftar vaktinde protein, karbonhidrat, lif ve yağ gibi maddeleri içeren dengeli besinler tüketmeye özen gösterin.

        Örneğin; akşam yemeğinde bir et yemeği tercih edecekseniz, bunu yeşillikler ve baklagiller ile destekleyebilirsiniz.

        2

        BAĞIRSAK DOSTU BESİNLER TÜKETİN

        Ramazan boyunca vücut, alıştığından daha farklı şekilde beslenir. Bu durum, sindirim sisteminin düzenini değiştirerek hazımsızlık, kabızlık ve gaz problemleri gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun için iftar masanızda başta yoğurt ve kefir olmak üzere bağırsak dostu besinlere yer verin.

        3

        KARBONHİDRATLAR ARASINDA TERCİH YAPIN

        İftarda yoğun bir karbonhidrat tüketimi sağlıksız olduğu kadar şişkinlik hissi vererek doğru beslenmenin de önüne geçer. Bunu engellemek için pilav, börek, pide gibi besinlerin arasında bir tercih yapın.

        Özellikle Ramazan pidesi, bu dönemin vazgeçilmez besinlerindendir. Avuç içi kadar bir pidenin, bir dilim ekmeğe eşit olduğu unutulmamalıdır.

        4

        SAHURA KADAR SU TÜKETMEYE ÇALIŞIN

        En sık yapılan hatalardan biri de su tüketimini iftar masasında sınırlandırmaktır. Halbuki uzun süre susuz kalan vücudun su dengesini korumak için daha fazla su tüketmek gerekir. İftardan sonra susamadığınız zamanlarda bile su içmek, ertesi gün için vücudunuzun su depolamasını sağlar. Birçok sporcu, büyük yarıştan günler önce su tüketimini artırır böylece yarış sırasında ciddi bir susuzluk hissetmez.

        Suya alternatif olarak; bitki çayları, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu gibi içecekler tercih edilebilir.

        5

        YEMEĞE SU VE ÇORBA İLE BAŞLAYIN

        Uzun süren açlıktan sonra iftarınızı yoğun bir beslenmeyle açmayın. Bunun yerine midenizi hazırlamak için bir bardak su ve arkasından bir kase çorba içmek daha sağlıklı bir başlangıç olacaktır. Çorbanın arkasından ana yemeğe geçilmelidir.

        Diyetisyenler ayrıca iftardan hemen sonra tatlı tüketimi konusunda da uyarıyor. Eğer tatlı tüketeceksiniz bile bunu yemekten bir müddet sonra ve mümkün olduğu kadar şerbetli tatlılardan uzak durarak yapabilirsiniz. Şerbetli ve ağır tatlılar, kişilerde şeker yüklemesine neden olabilir.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ