Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? 2019 Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama - Merak Edilenler Haberleri

        Kıdem tazminatı son günlerin en çok konuşulan gündem maddesi oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni ekonomi paketinin en çok tartışılan başlığı olan kıdem tazminatı konusunda da şunları söyledi:

        "Verilen mesajların doğru okunması lazım. Tüm paydaşların mutabakatıyla bir süreç işleyecek. Daha ortada bir şey yok. Kıdem tazminatı çok sorunlu bir alan. İşçi, işveren, sendika mutsuz. Öyle bir formül üreteceğiz ki tüm paydaşlar mutlu olacak. Sabırlı olalım. Tüm paydaşlarla adım atılacak."

        Peki kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?2019 yılı kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Yeni kıdem tazminatı fonu nasıl olacak? İşte ayrıntılar...

        REKLAM

        KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

        İşe başlama tarihinden itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren, işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ödenecek tutardan sadece damga vergisi (%0,759) kesintisi yapılmaktadır.

        Örneğin, çalıştığınız işyerinde son aldığınız brüt ücret 3 bin 500 liraysa, ve işyerinde 5 yıldır çalışıyorsanız ve işten çıkartıldıysanız; kıdeminiz 17 bin 500 bin lira tutuyor. Ücretin içinde yer alan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılıyor.

        ÖRNEK HESAPLAMA TABLOSU

        Giydirilmiş brüt ücret nedir?

        İşçiye verilen aylık brüt maaşa ikramiye, prim, yol, yemek, yakacak yardımı vb. gibi maddi olanakların eklenmesiyle elde edilen toplam brüt aylık gelirdir.

        REKLAM

        2019 yılında uygulanan kıdem tazminatı tavanı nedir?

        Hesaplamaya esas ücreti belirlerken kullanılabilecek maksimum bir tutar vardır. Bu değer her sene devlet tarafından belirlenir. 2019 yılınun ilk 6 ayı için kıdem tazminatı tavanı 6.017,60 TL'dir.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ