Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Güntay Şimşek Bir de 'DELİ'miz oldu, Pars da sırada…
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türk savunma sanayisi kamikaze insansız hava aracı (İHA) alanında önemli bir başarıya daha imza attı. Bu alan çok bilinen, öne çıkan bir alan değil. Ancak yeni nesil savaşlarda, barışın devamlılığında çok ciddi rol üstleniyor.

        Daha önce küçük detaylar verdiğim Titra Teknoloji tarafından özgün ve milli olarak geliştirilen “DELİ” kamikaze İHA artık rüştünü ispat etti. Harp başlığıyla yapılan atış testlerini başarıyla tamamlayarak göreve hazır hale geldi. Yanılmıyorsam bu büyüklükte ve etkinlikte kamikaze İHA’ya sahip 3 veya dördüncü ülke Türkiye olacak.

        Titra’nın üzerinde çalıştığı 3 önemli proje var; Alpin İnsansız Helikopter (döner kanatlı İHA), DELİ kamikaze İHA ve PARS bulut altı sabit kanatlı İHA. Pars projesi önümüzdeki İDEF fuarında tüm detaylarıyla duyurulacak. Pars bu segmentte öncü olan ABD'nin Puma'sı ile Anadolu Arslanı olarak yarışacak. Türkiye’nin bu alandaki boşluğunu etkin bir şekilde Titra doldurup, Baykar Teknoloji’yi örnek alarak ilerlemek istiyor. Kendi alanında etkin ikinci bir Baykar olabilir.

        Daha önce bu projeleri birkaç kez yazma girişiminde bulundum, ama Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz beklememiz gerektiğini, birincisi tam başarıya ulaşmadan, diğeri ilgili yerlerin onayı olmadan, üçüncüsü de açıklanacak hale gelmeden yazılmasını istemedi. Yılmaz, daha önce de STM Genel Müdürü olarak döner kanat Kargu İHA ile Türkiye’yi tanıştıran isim olduğu için geliştirdiği projeler önemli. DELİ kamikaze İHA da zaten onun eseri.

        Neden “Deli” ismi konmuş? Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Deliler Birliği isminden esinlenmiş. Deliler Birliği savaşlarda en önde giden, üstün cesaretli, düşmana korku salan ve farklı giyinen insanlardan oluşuyormuş. DELİ’de bu rolü üstlenmek üzere isimlendirilmiş.

        “Dünyada kamikaze alanında kimler, neler yapıyor?” Diye bakıldığında en öne çıkan ülkenin İsrail olduğunu söylemek mümkün. Amerika, Rusya, İran, Çin ve Polonya ile birlikte Türkiye de bu alanda var. Gündemdeki ülke Ukrayna, ağırlıklı olarak Polonya ürünü Warmate’i kullandı ama Amerikalıların Switchblade ürününü de almışlar.

        Türkiye’nin DELİ’sine gelince… Şu anki versiyonuyla doğrudan Rusların Lancet’ine ve Amerikalıların büyük kamikaze İHA’sı Switchblade 600’e rakip olarak dikkat çekiyor. Menzili 85km, maksimum kalkış ağırlığı 17kg. Otonom özelliği de var. Bu durumda “seçilen alanda” düşmanı kendisi belirleyip, komut beklemeden intihar dalışı yapabiliyor. Kısacası geliştirilen ürün kendi sınıfında dünyanın en iyisi olmaya aday.

        Otonom ve manuel operasyonel yeteneklerine sahip, modüler yapısıyla kolayca taşınıp, 15 dakikadan kısa sürede kullanıma hazır hale gelebiliyor. Karıştırma önleyicilerle güvenlik seviyesi arttırılan DELİ, saatte 80 kilometre seyir hızına, 180 kilometre maksimum hıza ulaşabiliyor. 3 bin 500 metre maksimum irtifa, 150 ila 500 metre operasyonel irtifa ile muharebe sahasına çıkabiliyor.