Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Güntay Şimşek Karadeniz gazı kesintisiz olarak sistemde!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Karadeniz gazının ilk defa sisteme verilmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iştirakiyle 20 Nisan 2023’te, Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni ile gerçekleşmişti. Öncesinde sistem test edildi ve gaz basılmaya başlandı. Peki kesintisiz olarak Karadeniz doğal gazı ne zaman ve hangi miktarda sisteme verilmeye başlandı?

        Yaptığım araştırmaların neticesi şöyle: 30-31 Ağustos’ta TPAO yetkilileri 4-5 kuyudan temin ettikleri doğal gazı kesintisiz olarak sisteme vermeye başlamışlar. Sisteme verilen günlük doğal gaz miktarı ise duruma göre 1,6 milyon ile 2 milyon metreküp arasında değişiyormuş. Miktarın kuyularda yapılan çalışmaların paralelinde giderek artacağı ifade ediliyor.

        Sondaj çalışmaları sonrasında TUNA-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük rezerv olduğu belirtilmiş sonra ilave sondajlarla rezerv miktarı 405 milyar metreküpe yükseltilmişti. Fatih ve Kanuni sondaj gemilerinin çalışmalarıyla rezerv miktarı 540 milyar metreküpe çıkmış, Yavuz gemisinin katılımıyla Sakarya sahasındaki gaz miktarı 652 milyar metreküp olarak duyurulmuştu. ÇAYCUMA-1 kuyusunda 58 milyar metreküp rezerv keşfi sonrası Karadeniz’deki gaz rezervi 710 milyar metreküpe yükselmişti.

        Sondaj çalışmaları sonrasında keşfedilen gazın 2023’te sisteme verileceğinin açıklanmasına bazı çevrelerin mesafeli durduğu dönemde, bu köşede küresel ölçekte şartların Türkiye’nin lehine olduğuna dikkat çekerek 2023’te gazın sisteme verilebileceğini yazmıştım. Nitekim öyle oldu? Dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan gaz ancak 6-7 yılda sisteme verilebiliyor. Türkiye’nin bu zamanı 3 yıl indirmesi tartışılmıştı. Fakat o tarihlerde dünyada keşfi yapılan gaz sahası yok gibiydi. Bu alanda çalışan teknik firmalar da iş kolluyordu. İşte bu tablo ve Türkiye’nin proaktif tutumu süreci hızlandırdı.

        Bir not; Sakarya Sahası’ndan ilk etapta günde 10 milyon metreküp gazın sisteme verileceği açıklanmıştı. Henüz o miktara yaklaşmış değiliz. Yılsonu itibariyle Aralık gibi 10 milyon metreküpe ulaşılacağı bekleniyor. Karadeniz’deki tüm sahalar hazır hale geldiğine ise günde 40 milyon metreküp doğal gazın sisteme verilmesi planlanıyor.