Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 6. GÜN | Ukrayna Rusya savaşı: Rusya resti çekti! 70'tn fazla asker öldürüldü, 36 ülkeye hava sahası kapandı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları altıncı gününde devam ederken, Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov'da çatışmalar devam ediyor.

        Sosyal medyadan paylaşılan videoda, Rus güçlerinin Harkov'da Belediye Binasının bombalanma anını paylaştı.

        Harkov kentinde bulunan Belediye Binası'nın vurulma anı da görüntülendi.

        Ukraynalı yetkililerin açıkladığına göre, Harkov'da 10 kişi öldü, 35 kişi yaralandı.

        RUSYA TELEVİZYON KULESİNİ VURDU

        Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev’deki televizyon kulesini hedef aldı. Saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken, 5 kişi de yaralandı.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın "Kiev halkı iletişim kulelerinden uzak dursun" açıklamasından hemen sonra Rusya, başkent Kiev’deki televizyon kulesini hedef aldı. Baz istasyonları, televizyon ve radyo vericilerinin yanı sıra internet ve teknolojik altyapıların bulunduğu televizyon kulesine düzenlenen saldırı sonrası bölgedeki siviller panik kaçmaya başladı.

        Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin de ağır yaralandığı ifade edildi.

        Öte yandan saldırıdan saatler önce Rusya Savunma Bakanlığı, provokasyon içerikli yayınların sosyal medya üzerinden yayıldığını savunarak, Kiev'deki istihbarat binasının ve teknoloji üslerinin vurularak imha edileceğini duyurmuştu.

        İLK MÜZAKEREDEN SONUÇ ÇIKMADI

        İki ülke dün Belarus-Ukrayna sınırında görüşme yaptı. Görüşmede sonuç çıkmadığı ve heyetlerin ikinci kez görüşeceği kaydedildi. Rus heyetinden yapılan açıklamada ise, "Genel konumu tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik. Beş saat süren müzakerede tüm gündem maddelerini detaylı olarak görüştük. Müzakerelere devam etme konusunda anlaştık. Bir sonraki toplantı Polonya-Belarus sınırında önümüzdeki günlerde gerçekleşecek." denildi.

        Ukrayna heyeti ise Rus tarafının hala 'fazlasıyla önyargılı' olduğunu söylerken, görüşmelerin zorlu geçtiğini belirtti.

        70'TEN FAZLA UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

        Ohtirka Bölge Valisi, Rus bombardımanında 70’ten fazlaUkrayna askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

         Rusya Ukrayna'nın ikinci büyük kentini bombaladı!
        Rusya Ukrayna'nın ikinci büyük kentini bombaladı! Haberi Görüntüle

        RUSYA'NIN 5 BİN 300 KAYBI

        Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın işgal harekatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Son 4 günde Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank ile 816 zırhlı araç, 74 top ve 2 geminin imha edildiği ifade edildi.

        Rus birliklerinin moralinin düşük olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Düşman personelinin kaybı yaklaşık 5 bin 300'e yaklaştı" denildi.

        ZELENSKIY: RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

        Ukrayna lideri Zelenskiy, Harkov bombardımanının ardından Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi seçeneğinin düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

        Son beş günde Rusya'nın 56 roket saldırısı gerçekleştirdiğini, 113 seyir füzesi gönderdiğini söyleyen Zelenskiy, 'Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını' belirtti.

        Zelenskiy, Rusya'nın savaş suçu işlediğini ifade ederek, "Böyle bir ülke BM Güvenlik Konseyi'nin üyesi olmamalı" dedi.

        RUSYA: RUS NÜKLEER GÜCÜ TEYAKKUZDA

        Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında Putin'in emriyle özel savaş durumu alındığını belirtti ve "Rusya nükleer gücü teyakkuzda" dedi.

        RUSYA'DAN YAPTIRIM MİSİLLEMESİ

        Yaptırımlara misilleme yapan Rusya ise ambargo uygulayan 36 ülkeye hava sahasını kapadıklarını açıkladı.

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ise Avrupa Birliği'nin hava sahası yasağı nedeniyle Cenevre'deki Birleşmiş Milletler ziyaretini iptal ettiği duyuruldu.

        AB: UKRAYNA'DA ÇOK SİVİL ÖLÜM

        AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell "Ukrayna'da çok sivil ölüm var" dedi. Borrell ayrıca "Ukrayna destek istiyor özellikle de istihbarat açısından biz de uydu merkezlerimizi bu konuda devreye alıyoruz. Kaynakların mobilize edilmesi açısından her şeyi takip ediyoruz. Bizim vereceğimiz yanıtın ve zorlukları aşmamızın da hızlı olması gerekiyor. Dolayısıyla bu da Rusya ile ilişkilerimizde yeni bir çağ yeni bir dönem anlamına geliyor."

        "AMACIMIZ PUTİN REJİMİNE ZARAR VERMEK"

        "Putin finansal kaynaklarla orduyu finanse ediyor dolayısıyla amacımız Putin rejimine zarar vermek. Ancak Rus halkının bu savaşı istemediğine eminiz. Bize göre yolsuzluktan kazanılan para ile mücadele etmemiz gerekiyor. Putin'e destek verenlerin para kaynaklarını kesmemiz gerekiyor. Amacımız bu oligarşinin bankamızda bulunan paralarının akışını engelleyebilmek. Rusya gazına bağımlılık azalmalı böylece Putin rejimi zarar görecek." dedi.

        ALMANYA: UKRAYNA HAYATTA KALMAK İÇİN SAVAŞIYOR

        Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ile basın toplantısı düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e askerlerini çekmesi için bir kez daha çağrıda bulunan Scholz saldırıların daha da tırmanmasını beklediğini ifade ederek, "Dökülen kan sona ermeli. Vladimir Putin, Ukrayna halkını taciz ediyor. Dramatik bir duruma geldik. Ukrayna hayatta kalmak için savaşıyor" dedi.

        Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu öncesi saldırıyı önlemek için elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Scholz, "Putin ile saatlerce telefonda görüştüm. Ancak Rusya Devlet Başkanı Putin kararını verdi. Avrupa olarak, demokrasi hakkında aynı fikirlere sahip olduğumuz için birlikteyiz. İlişkiler gelecekte de iyi işlemeye devam edecektir. Enerji ithalatı ve alternatif enerji kaynakları konusunda da birlik olarak ortak hareket edeceğiz. Putin’e ve destekçilerine sert yaptırımlar uyguladık. Yaptırımlar konusunda birlikte hareket etmeye devam edeceğiz" dedi.

        BELARUS UKRAYNA'YA SALDIRACAK MI?

        Belarus'un Ukrayna'ya saldırıp saldırmayacağı konusunda açıklamalarda bulunan Belarus lideri Lukaşenko "Rus operasyonunun parçası olma planımız yok" dedi. Daha sonra yaptığı açıklamada Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Putin'den Belarus'un başkenti Minsk'in batısına ek S-400 hava savunma sistemi konuşlandırmasını istedi.

        "RUSYA SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR"

        İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğini belirterek, bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu bildirdi.

        Coveney, İrlanda'nın kamu yayın kuruluşu RTE'ye yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki durumu "son derece kötü” olarak niteledi ve çok sayıda sivil can kaybının beklenebileceğini kaydetti.

        UKRAYNA: DÜNYA PUTIN'DEN ARINIYOR

        Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise "Dünya Putin'den arınıyor" derken "Anti Putin koalisyonu Rusya'ya darbe üstüne darbe vuruyor" diye ekledi.

         ABD Savunma Bakanlığı'ndan Montrö açıklaması
        ABD Savunma Bakanlığı'ndan Montrö açıklaması Haberi Görüntüle
         Zelenskiy'den kritik Rusya açıklaması
        Zelenskiy'den kritik Rusya açıklaması Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ