Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Son dakika deprem haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde! - Öne çıkan haberler

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 ili etkileyen depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a ve Şanlıurfa'ya gitti.

        8 Şubat Çarşamba günü Kahramanmaraş ve Pazarcık ilçesi, Hatay ve İskenderun ilçesi ile Adana'da, perşembe günü Gaziantep, Kilis ve Osmaniye'de depremzedelerle bir araya gelen Erdoğan, dün de Adıyaman ve Malatya'da deprem sonrası çalışmalarla ilgili bilgi aldı, incelemelerde bulundu ve depremzedelere geçmiş olsun dileklerini iletti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de Esenboğa Havalimanı'ndan önce Diyarbakır'a ardından da Şanlıurfa'yı da ziyaret etti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır'da şunları söyledi:

        REKLAM

        "1999 depreminden 3 kat daha büyük ve 3 kat daha yıkıcı bir deprem. Arazilerde oluşan yarıklar karayollarını ve demiryollarını büken kaymalar depremin şiddetinin işaretidir. İkinci deprem gündüz yaşanması nedeniyle nispeten daha az can kaybına yol açtı. Yıkılan binaların yanı sıra yüz binlerce bina oturulamaz hale gelmiştir.

        CAN KAYBI ARTIYOR

        Deprem bölgesinde can kaybı 21 bin 43'e ulaşmıştır. 80 bin 97 insanımız yaralanmıştır. Şehirlerimizin bir kısmında arama kurtarma faaliyetleri tamamlandı, bir kısmında çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Çalışmaların sonlandığı yerlerdeki ekipleri yıkımın ağır olduğu yerlere aktarıyoruz.

        Aksaklıkları tespit edip, gereken talimatları verdik. Buradaki çalışmaları bitirerek enkaz altında hiçbir vatandaşımızı bırakmayacağız. Ardından hızla enkaz kaldırma ve inşa faaliyetlerine başlayacağız.

        Yüz binlerce konutu altyapısı ve üstyapısıyla inşa edecek, şehirlerimizi yeni baştan kuracak planlamaları yapıyoruz. Van, Elazığ, Malatya ve İzmir'deki depremlerde, sel felaketlerinde, yangınlarda tüm felaketlerde nasıl insanımızın yanında olduysak buralardaki yaraları da halledeceğiz. 1 yıl süre bekliyorum, 1 yıl içinde inşa ve ihya çalışmalarını halledeceğiz.

        REKLAM

        Devletimizin tüm imkanlarını seferber etmiş durumdayız. 100 milyar ayırmış durumdayız. bize güvenin, bize inanın. Biz vatandaşımızı darda, yoklukta bırakmadık. AFAD'ımızla, Kızılay'ımızla, sivil toplumumuzla topyekun deprem seferberliği içindeyiz.

        160 bin personel 10 ilimizde bilfiil çalışıyor. Kurumlarımız ve hayırseverlerimiz depremzedeler ile yardım ekiplerine sıcak yemek sağlıyor. Askerimiz, polisimiz, jandarmamız güvenliğin yanında yardımların dağıtılması için çalışıyor.

        Maalesef bazı odaklar; siyasi parti, STK'lar, ahlaksızca, edepsizce hala bunlar saldırının peşinde. An birlik olma anıdır. Bugüne kadar birçok deprem, sel, yangın felaketlerini hâletiysek bugün de bunları halletme iradesine bu iktidar sahiptir.

        TSK'mız, gemiler, uçaklar, İHA'lar, iş makinesi faaliyet yürütüyor. Tüm kamu kurumlarımızdan binlerce personel hizmet ediyor. Reklam, çıkar, gündem peşinde olmayan gizli kahramanların hakkını ödeyemeyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Tüm dost ve kardeş ülkelere şükranlarımı sunuyorum.

         Üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitim
        Üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitim Haberi Görüntüle

        ÜNİVERSİTELER UZAKTAN EĞİTİME GEÇİYOR

        Devlet-millet sırt sırta vererek bu sıkıntıların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Çadır kentlerimizin yanı sıra konteyner ve prefabrik yapıların kurulumuna başladık. Başka illere gitmek isteyen depremzedeleri otellere, yurtlara, misafirhanelere yerleştiriyoruz. Üniversitelerimizin tamamının KYK'ya ait yurtlarını bu işler için kullanacağız. Yaz mevsimine kadar üniversiteleri tatil ediyoruz, uzaktan eğitimle yoluna devam edecekler.

        CELPLER ERTELENDİ

        Deprem bölgesinde ikamet eden veya bu illerin nüfusuna kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerimizin mart ve nisan celpleri mayısa ertelenmiştir.

        Nakdi yardımda bulunmak isteyenlerin bunu AFAD üzerinden gerçekleştirmeleri en isabetlisidir. Milletimizi dolandırmaya teşebbüs edecek kadar alçaklar çıkabiliyor.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ŞANLIURFA'DA

        Cumhurbaşkanı Erdoğan Şanlıurfa'da şunları söyledi:

        "Şu ana kadar 21 bin 848 vatandaşımız hayatını kaybetti, 80 bin 104 insanımız yaralandı.

        Bu deprem 13,5 milyon insanımızın yaşadığı alanda yıkım etkisi yapmıştır. Böyle bir deprem eşine az rastlanır bir felakettir. Bu felaketin derin izlerini tüm çıplaklığıyla görmek mümkündür. 1939 Erzincan ve 1999 Marmara depremlerinden bile katbekat fazla olduğu ortadadır.

        Bu süreçte afetin büyüklüğünün ve çetin kış şartları sebebiyle insan iradesini aşan pek çok sıkıntıyla karşılaştık. Hiçbir engelin bizi vatandaşımızın yardımına koşmasına engel olmadı. Elbette bazı alanlarda eksiklikler yaşanmıştır. Ama devletimizin verdiği samimi mücadeleyi kimse inkar edemez.

        Ziyaret ettiğimiz vatandaşlarımızın metanetini görünce ne kadar büyük bir milletin evladı olduğunu iyi anlıyoruz. Bu zor günlerin de üstesinden geleceğiz. Şanlıurfa'mızda perşembe günü arama kurtarma çalışmalarını tamamladık. Enkaz kaldırma çalışmalarını da tamamlayarak yeniden inşa ve ihya çalışmalarına başlayacağız.

        Ev sahibi ve kiracıların tamamını kapsayacak şekilde kira destek programı oluşturduk. Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçları ve taşınmaları için hane başı 15'er bin lira ödeme yapacağız. En zor gününde inanımızı aç, açıkta bırakmamak adına gereken neyse yapıyoruz.

        Bazı şehirlerimizi yeni baştan inşa edecek, bazılarının ihyasının yolunu arayacağız. Bu süreci kısa sürede tamamlayacağımıza inanıyorum. Ben sizlerden 1 yıl süre istiyorum. 1 yılında inşaatını yapacağız, ihyasını gerçekleştireceğiz. OHAL, afet bölgesi ve mücbir sebep uygulamasıyla bölgenin ve vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılayacak mekanizmaları kurduk."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ