Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para SON DAKİKA HABERi! Fed'den koronavirüs nedeniyle flaş faiz indirimi - Para Haberleri

        Koranavirüse ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) finansal aşı geldi. Fed, 18 Mart'ta yapılacak toplantıyı beklemeden 50 baz puan faiz indirdi. Faiz indirimi oy birliğiyle alındı. Fed'in politika faizi yüzde 1 - 1.25 aralığına indi. Fed, 2008 ekonomik krizinden bu yana ilk kez acil toplanarak faiz indirdi.

        ABD Başkanı Trump, gün içerisinde Fed'in büyük bir faiz indirimine gitmesi gerektiğini belirtmişti.

        ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik yavaşlamaya karşı bu ayki toplantısında 50 baz puan indirim bekleniyordu. 50 baz puan indirimini önceki gün Goldman Sachs açıklamıştı. Son olarak bir başka finans devi JP Morgan da dün, martta Fed'den 50 baz puanlık faiz indirimi beklediğini açıkladı.

        REKLAM

        DOLAR SERT DÜŞTÜ

        Fed'in 50 baz puan faiz indirimi sonrası dolar/TL geri çekildi. gün içerisinde 6.21 TL seviyesine çıkan ve aşağı yönlü hareketle kapanışta 6.15'i gören kur, Fed'in faiz indirimi sonrası dolar kuru 6.10'un altına geriledi ve 6.03'e dek çekildi.

        Fed'den yapılan açıklamada, "ABD ekonomisinin temelleri sağlam ancak koronavirüs ekonomik aktivite için risk oluşturuyor. Bu doğrultuda, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için Federal Açık Piyasa Komitesi politika faizi için hedef aralığı düşürme kararı almıştır." denildi.

        "DİĞER G7 ÜLKELERİNDEN DE BEKLİYORUZ"

        Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısı diğer G7 merkez bankalarından da adım atmalarını beklediklerini söyledi. "Fed risklerin görünümü önemli derecede değiştirdiğine karar verdi" diyen Powell şunları kaydetti:

        "KORONAVİRÜSÜN EKONOMİK ETKİLERİ HENÜZ ÇOK ERKEN SAFHADA"

        REKLAM

        Salgın çok boyutlu yanıt gerektirebilir. Virüse karşı mali otoritelerden de destek gelmeli. FOMC görünümün kayda değer şekilde değiştiği yargısına vardı. Fed ekonomiyi desteklemek için uygun hareket etmeye devam edecek. Diğer merkez bankalarıyla görüşüyoruz bu devam edecek. Ekonomiyi desteklemek için uygun araçları kullanacağız. Bu karar bizim gerçeklerimizi içeriyor. Virüsün ekonomik görünüme risk teşkil ettiğini gördük. G-7 açıklaması koordinasyonun yüksek seviyede olduğunu gösteriyor.

        "FAİZ İNDİRİMİ DIŞINDA ARAÇ KULLANMAYI DEĞERLENDİRMİYORUZ"

        Sağlam büyüme ve istihdam piyasasına tekrar döneceğimize eminim. Mevcut para politikamız hedeflerimize ulaşmak için uygun. Her G-7 ülkesinin virüsün etkilerine karşı aksiyon aldığı görülecek. Merkez bankaları kendi politika bağlamlarında doğru adımlar atıyor. Faiz indirimi dışında araç kullanmayı değerlendirmiyoruz. Kararımız finansal daralmanın önüne geçmek için alındı. Para politikası genel olarak aktiviteyi destekleyebilir. Faiz indiriminin tedarik zinciri sorunlarını çözemeyeceğini biliyoruz. Fed gerektiğinde para politikasını değiştirmekte tereddüt etmeyecektir. Kararlarımızda siyasi söylem ve çıkarlarıgöz önüne almayacağız. Faiz indirimi finansal koşullardaki sıkılaşmayı engelleyebilir."

        OECD BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

        Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) dün koronavirüs dolayısıyla bu yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 2.9'dan yüzde 2.4'e düşürmüştü.

        REKLAM
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ