Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Putin Avrupa'da barışı yok etti - Güncel Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Putin Avrupa'da barışı yok etmiştir" dedi.

        Polonya'daki NATO Üssü'nde Stoltenberg'in açıklamalarından öne çıkanlar;

        "Putin barışı yok etti, Belarus işgale yardım etti, NATO Ukrayna'nın yanındadır.

        "TÜM DÜNYA BARIŞ İÇİN UKRAYNA'NIN YANINDA"

        Geçtiğimiz hafta içerisinde biz ittifakımızın doğu kısmındaki mevcudiyetimizi güçlendirdik. Fransız birlikleri Romanya'dan da geliyorlar. Bizim savunma yönündeki taahhütlerimiz tartışılmazdır, NATO topraklarını savunmaya devam edeceğiz.

        Rusya ile çatışma niyetimiz yok, iyi niyetli diplomatik yollara başvurmalıdır. Tüm dünya barış için Ukrayna'nın yanındadır.

        Polonya'nın ittifakımıza verdiği güçlü destekten dolayı teşekkür ederim."

         Rusya'dan peş peşe açıklamalar
        Rusya'dan peş peşe açıklamalar Haberi Görüntüle
        REKLAM
         Zelenskiy'den yeni açıklama!
        Zelenskiy'den yeni açıklama! Haberi Görüntüle

        BORIS JOHNSON'DAN KRİTİK AÇIKLAMA

        NATO'nun üyesi Birleşik Krallık'ın başbakanı Boris Johnson da Estonya'daki NATO üssünde Polonya'dan buraya geçen Stoltenberg'le beraber kameraların karşısına geçti.

        Johnson'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

        "Ukrayna'ya desteğimiz sürecek. Ukraynalıların verdiği bu mücadeleyle Başkan Putin'in ne kadar yanlış karar verdiği görülüyor. Bizler de elimizden geleni yapmalıyız. İngiltere, Ukrayna askerlerinin 22 bin tanesine eğitim vermiştir, aynı zamanda savunma desteği veriyoruz. Askeri lojistik uzmanlarımız da Ukraynalılara yardım için koştular. Onlara özel insani rota da oluşturuyoruz İngiltere'ye gelmeleri için.

        İngiltere çok büyük bir yaptırım paketi uyguladı. Herhangi bir ülkeye uygulanan en büyük yaptırım paketi. Şarkı yarışmalarına kadar yaptırım uygulandı. Bir yandan da bu ortak dirayetimizi sürdürmeliyiz. 70 seneyi aşkın süredir NATO'nun özünde olan değerler bunlar. Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşmayacağız.Bizim şu anda NATO üyeleri olarak her türlü savunma desteğini Ukrayna'ya sunduğumuzu görebiliyorsunuz."

        REKLAM

        STOLTENBERG: RUSYA İLE ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ, PUTİN'E 'SAVAŞI DURDUR' DİYORUZ

        Tekrar sözü alan Jens Stoltenberg ise şunları söyledi:

        "Müttefikler yaptırımlarla Rusya üzerinde baskısını artırıyor. Ukrayna'nın da kendini savunmasına destek oluyoruz. NATO müttefikleri Ukrayna'ya tanksavarlar, hava savunma füzeleri ve milyonlarca Euro değerinde finansal ve insani yardım yapılıyor. Estonya ve İngiltere'ye teşekkür etmek istiyorum. Ukrayna'ya sunduğunuz bu direnç desteği için.

        NATO olarak Ukrayna'ya savunmalarına destek veriyoruz. Ukrayna cesurca mücadele veriyor. İngiltere, ABD ve diğer müttefikler de ittifakımızın doğu tarafına doğru takviyelerini gönderiyorlar. Belki de ilk defa NATO mukabele kuvvetlerini de buna dahil ediyoruz. Bizim için 5. madde son derece önemlidir. Her şekilde çatışmayı önlemek ve barışı korumak isteriz. Biz Rusya ile çatışma içinde olmak istemiyoruz. Başkan Putin'e 'Savaşı durdur, iyi niyetli şekilde diplomatik çabalara dahil ol' diyoruz."

        JOHNSON: HİÇBİR NATO ÜYESİ RUSYA İLE ÇATIŞMAYI DÜŞÜNMÜYOR

        Stoltenberg'den sonra açıklama yapan Johnson, şu ifadeleri kullandı:

        "Elbette insanların duygusal olarak bu çatışmayla ilgili çok yoğun şeyler hissettiklerini anlayabiliyorum. Uluslararası ilişkilerde iyi, kötü, doğru ve yanlış farkının bu kadar açık olduğu başka örnek hatırlamıyorum. Bizim ülkemizde uluslararası çatışmalarla ilgili kanunlar var. NATO savunma ittifakıdır. Herhangi bir NATO üyesinin Rusya ile aktif şekilde çatışmaya girmeyi düşünmesi çok büyük adım olur ve hiçbir üye devlet böyle bir şey düşünmüyor. Bunun için parlamentonun kararları, halkın görüşlerini almak lazım.

        Bizim gündemimizde insani yardım, lojistik, askeri yardım sunmak var. Artan miktarlarda yardımlar yapıyoruz. Batının şu anda ekonomik bir baskı uyguladığını görüyoruz Putin rejimi üzerinde. Putin iki şeyi yanlış hesapladı. Bir Ukrayna'nın direnç gücünü yanlış hesapladı, ikinci olarak da Batı birliğinin gücünü yanlış hesapladı. Neler yapılabileceklerini hesaplayamadı.

        ESTONYA BAŞBAKANI: UKRAYNALILAR ŞEHİRLERİNİ KORUYOR

        Ev sahibi Estonya'nın başbakanı Kaja Kallas sözü alarak şunları söyledi:

        "Bizim şu anda Ukrayna'da gördüğümüz hakikaten çok korkunç bir tablo. Attıkları adımları görüyoruz ve gitgide bu krizin gerilimini artırıyorlar. Şehirler düşer mi, düşmez mi ile ilgili sorunuz. Burada Ukraynalıların motivasyonunu göz ardı etmiş oluyoruz. Şehirlerini korumak için güçlü motivasyonları var. Bir taraf şehirleri ele geçirmek istiyor.

        Ukraynalılar bence çok büyük direniş gösterecekler. Rusya geçici olarak şehirlerin kontrolünü eline geçirse bile bunu sürdürmesi çok zor olur Ukraynalılar tarafından destek görmedikleri sürece. Bence Ukraynalılar herkesi çok şaşırttı herkesi. Bütün ülke kendilerini koruyor, çok ciddi bir direniş oluşturuluyor ülke genelinde."

        "HERKES RUSYA'YA KARŞI DURMAK GEREKTİĞİNİ GÖRÜYOR"

        Estonya liderinden sonra konuşan Johnson, "Güvenlik Konseyi'nde bir veto olduğunda bir karara varılamıyor. Rusya'nın oyunu değiştiremeyiz sonuçta. BM bunun ne kadar korkunç olduğunu fark ediyor. Ukrayna direnişinin kahramanlığını gördükçe Ukrayna'da olanları fark ediyorlar. Oradaki sivil halka yapılanları fark ediyorlar. Artık herkes Rusya'nın bu agresyonuna karşı ayakta durmak gerektiğini görüyor" dedi.

        NATO lideri Stoltenberg ise, "Ukrayna'ya karşı yeni bir saldırı dalgası görüyoruz. Rus birlikleri Kiev'e doğru gidiyor. Bu daha fazla acı, daha fazla ölüm, daha fazla sivil kayıp anlamına gelir. Rusya'ya bu kanlı savaşa son verme çağrımızı tekrarlamamız gerekiyor. Ukrayna halkının ortaya koyduğu cesareti tebrik etmek istiyorum. Devlet Başkanı Zelenskiy'in ortaya koyduğu mücadele takdire şayan gerçekten."

        "ÖNCELİĞİMİZ DOĞU CEPHESİNDEKİ DOSTLARIMIZIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK"

        Birleşik Krallık Başbakanı Johnson: "Burada dostlarımızla birlikte çalışmaktan çok mutluyuz. Fransız, Danimarkalı dostlarımız ve tabii ki değerli ev sahibi Estonya ile çalışmaktan çok mutluyuz. Bizim önceliğimiz şu anda dostlarımızın bu doğu cephesindeki dostlarımızın güvenliğini sağlamak. Estonya, Polonya, Romanya, Doğu Akdeniz, Karadeniz bütün bölgelerde İngiltere mevcudiyetini artırıyor. Vladimir Putin, NATO'yu geriye doğru iteceğini düşünüyorsa yanlış düşünüyor. Çok daha güçlendirilmiş bir NATO ile karşılaşır batı kanadında, daha az değil.

        Danimarka Başbakanı ile çok güzel bir konuşma yaptık. Çok da sağlam durduğunu anladık. Konuyu çok iyi anlamış. Danimarkalı dostlarımızla her zaman çok güzel çalışıyoruz."

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ