Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para SON DAKİKA! TCMB Başkanı Uysal enflasyon raporunu açıkladı - Haberler - Para Haberleri

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Uysal, “Enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceği, 2021 yılı sonunda yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir” dedi.

        Uysal'ın sunumundan satırbaşları şöyle:

        - Küresel iktisadi faaliyetteki zayıflama yılın son çeyreğinde de sürdü. Önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerde büyümenin olumluya döneceğini, gelişmekte olan ülkelerde ise kırılganlıklara bağlı olarak büyüme görünümü etkilenebilir.

        -Net ihracatın büyümeye katkısının azaldığını görüyoruz. Cari işlemler dengesinin ılımlı bir seviyede gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz

        - Gelişmekte olanülkelere yönelik portföy akımlarında toparlanma gözledik. Türkiye'dekredi büyümesi hız kazandı. İktisadi faaliyette toparlanma eğilimi sürdü. Orta vadeli enflasyon belirsizliği önemli ölçüde azaldı.

        REKLAM

        - Ocak ayında 75 baz puanlık ölçülü bir indirim yaptık. Enflasyon beklentileri ve risk primindeki düşüşün de katkısıyla TL'deki getirisi tüm vadelerde geriledi. Enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme sağladık. TL'nin kısa vadeli oynaklığı diğer gelişmekte olan ülkeler ortalamasına geriledi.

        - Kredi kanalının büyümeye desteği arttı. Zorunlu karşılıklardaki adımlar kredilerdeki canlanmaya katkıda bulundu.

        - İktisadi faaliyet ekim enflasyon raporuna uyumlu olarak toparlanmaya devam etti. 3. çeyrekte büyümenin temel belirleyicisi yurtiçi talep oldu. Belirsizliklerdeki azalmayla birlikte yurtiçi talebin güçlenmeye devam etmesini bekliyoruz. İş gücü piyasasında toparlanma eğilimleri gözlendi. Net ihracat uzun bir aradan sonra büyümeye negatif katkı var.

        - İthalatta gözlenen toparlanmayla birlikte net ihracatın büyümeye katkısı azalmaya devam ediyor. Cari işlemler dengesinin önümüzdeki dönemde ılımlı bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz.

        TAHMİNLER ve PARA POLİTİKASI

        - 2020 ve 2021 yıl sonu enflasyon tahmininde değişiklik yapmadı. 2020 yıl sonu gıda enflasyonunu tahminini yüzde 11, 2021 yıl sonu gıda enflasyonunu tahminini yüzde 7, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 5.4 olarak koruduk.

        - Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasını bekliyoruz. Toplam talep koşulları enflasyonist olmayacaktır.

        - Enflasyon görünümdeki iyileşmeyle oluşan manevra alanını temmuz ayından itibaren güçlü faiz indirimleri yaparak kullandık.

        KORONAVİRÜSÜN ETKİLERİ

        - Öncelikle Çin'de yaşanan koronavirüsü etkilerini konuşmak için çok erken. Geçmiş dönemdeki olaylarnasıl etkiledi bunu da takip etmeye başladık. Son dönemde yaşanan gelişmenin ne yönde etkisi olacağı belirsiz bir şey söylemekiçin çok erken. Çin'in Büyüme rakamları üzerinde çok ciddi etkisi olabilir. Net bir değerlendirme için çok erken.Piyasalarda riskten kaçış için bir etki yarattı

        - Geçtiğimiz yılın geneline baktığımızda işlenmemiş gıda fiyatlarında pozitif bir gelişme yaşanmıştı. Bu yıl için gıda enflasyonu tahminimizi yüzde 11 seviyesinde koruduk.

        - Gerçekleşen reel getiri oldukça yüksek oldu 2019 yılı itibariyle. Gelişmekte olan ülkeler bizim sınıfımızda olan ülkeler para politikalarında aşağı yönlü ayarlama oldu. Geldiğimiz noktada bir beklenen enflasyona odaklanarak bir miktar daha reel faizin öne çıktığını söyleyebilirim. Enflasyon görünümüne baktığımızda reel tarafta pozitif olduğumuzu söyleyebilirim. Geçtiğimiz son bir yıl içinde reel sektörün borç azalttığınıgörüyoruz.

        - Dolarizasyonda mevcut seviye nispeten yüksek ama yüzde 51'lere indi.

        - Reel getiride pozitif tarafta olduğumuzu söyleyebilirim

        - 2019 yılında belirsizlikalgısı yüksekti, dalgalanmalar yüksekti bu anlamda dolarizasyon yüksek seyretti. Yatırımcıların TL tercihini arttığını söyleyebiliriz. TL mevduatındaki artış yüzde 20-21 civarında, yabancı para mevduatlarda artış yüzde 5'lerde kaldı. Burada kritik olan risk primlerindeki azalma. Dolarizasyonda yavaş yavaş iyileşme noktasına gideceğini düşünüyoruz

        - Altın yatırımcılaraçısından son dönemdetercih edilen bir enstrümanolmaya başladı. Merkez bankası olarak toplam rezervlerimizdealtın kompozisyonunu da bu çerçevede değerlendirip gerekli adımları attığımızı söyleyebilirim

        - TCMB'nin herhangi bir kur hedefi yoktur ama kurdaki istikrarı önemsiyoruz. Geçtiğimiz dönemler kıyasladığımızda ortalama reel kur geldiğimiz nokta yüzde 76-76 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Kurda mevcut seviyelerin rekabetçi olduğunu tespitini yapıyoruz. Para politikası duruşumuzu finansal istikrar ve hedef istikrarı doğrultusunda şekillendirmeye devam edeceğiz.

        - Kredi büyümesi iyileşiyor. Tüketici kredilerinde başlayan bir hızlanma oldu. Faiz indirimi fiyatlanmalara yansıdı. İlk etapta hane halkı tarafında başladı. Ciddi bir kredi ivmelenmesi gördük. Bireysel tarafta başlayan hareketlenme ticari tarafa yansımaya başladı TL ağırlıklı olarak olarak. Yabancı yatırımlar yabancı paralarla kredi finanse ediliyor.

        - Borç oranı ciddi oranda azaldı. Döviz kurundaki istikrarlı seyrin 2020'de devam etmesini bekliyoruz. Zaten enflasyon tahminlerimizde bunun etkisi önemli.

        - Elimizde belli bir miktarda tahvil portföyü bulundurmak zorundayız. Toplamda yıl sonu 32-33 milyarlık bir rakama denk geliyor. Ölçülü bir şekilde bu işlemlerimize devam edeceğiz. Bir kısmı itfa oluyor. İtfa olanların yerine yeni portföyleri koymamız gerekiyor. Alımlarımızda özellikle şu bölge uzun vade kısa vade yok. Tahvil portföyü alımlarımızı devam ettiriyoruz

        - Euro tahvillerin getirilerinde de ciddi bir aşağı geliş gördük. Pozisyonlanmalar düşük. Önümüzdeki dönemde bir giriş alanının olduğunu gösteriyor.

        Merkez Bankası olarak rezervlerimizi artırma stratejimiz devam ediyor. Rezervlerimiz yaklaşık 100 milyar doların üzerinde. Daha rahat hissettiğimiz bir konumdayız. Arttırmak için adımlarımız devam edecek. Döviz kurundaki istikrarı önemsiyoruz.

        - Bizim açımızdan önemli olan döviz kurundaki istikrar. Aşırı oynaklığın olmaması bizim için önemli. Rezervler konusunda yeterince şeffaf olduğumuzu ve bilgilendirici olduğumuzu söyleyebilirim

        - TCMB politikaları 2020'de veri odaklı olarak belirlenecek. Yıl sonu enflasyon hedefine odaklanmış durumdayız.

        - Vergi ayarlamalarının bir miktar pozitif katkısına değinmiştik. Son dönemde yapılan vergi ayarlamaları ertelenmesi söz konusu oldu. Enflasyon görünümünü olumlu yönde etkiledi bu. geçtiğimiz yıllar ortalamalarıyla kıyasladığımızda enflasyonüzerinde güçlü etkisi vardı.

        - 2019 yılında oluşan manevra alanını büyük ölçüde kullandık. Buna imkan vardı. Politika duruşumuzda hedeflenen dezenflasyon politikasıyla uyumlu. Swap işlemleri günlük veri yayınlama kanallarıyla piyasaya açık bir şekilde ilan ediliyor.

        - Maliye ve para politikası koordinasyonu güçlü şekilde devam edecektir

        - TCMB'nin herhangi bir kar hedefi bulunmamaktadır. Değerleme hesabının akışıyla ilgili herhangi bir olağanüstü durum şu an için bulunmuyor.

        - TL'nin direncinin artması şoklara karşı daha dirençli durumda. Daha iyi ve dirençli hissediyoruz. Yıl sonu hedefimiz noktasında daha da güçlü bir noktaya doğru ilerlediğini söyleyebilirim TL'deki direncin artmasıyla birlikte

        - Geçtiğimiz yıl yüksek reel faizigördük. Mevcut seviyeler hala yüksek sayılır ama mevcut seviyelerde bir miktar yatay seyredeceğini yılın ikinci, çeyreğinden itibaren kademeli düşüşe geçeceğini tahmin ediyoruz. Para politikası duruşumuzu enflasyon görünümüyle uyumlu bir şekilde belirliyoruz

        - TLREF endeksli ürünlere negatif bakış olacağını düşünmüyoruz. TLREF endeksli ihraçların ve diğer enstrümanlarınartacağını düşünüyoruz

        - Toplantı sayısını 12'ye çıkarmıştık 2020 yılı için. Son dönemdeki küresel gelişmeleri kısa arkalıklarladeğerlendirme imkanı sağlıyor.

        - Hazineye yapılan aktarımlar aktarılan tutar yaklaşık 35 milyar. Toplam da ise 40 milyar civarında bir aktarım oldu hazineye. Bu konuda geçen sene de kardan bir miktar aktarım yapmıştık.

        - merkez Bankası taşınma konusu finans merkezindeyerimiz var. Bu bir süreç öncesinde bazı birimlerimiz önden İstanbul'daki bir binaya çalışmamızdevam ediyor. Bu bir geçiş süreci.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ