Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Diyarbakır'da hedef 1 milyon turist

        Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu'nun en önemli kültür ve inanç turizmi merkezlerinden... Kentte, hendek ve barikat terörünün açtığı yaralar sarılmaya devam ediliyor. UNESCO Kültür Mirası Listesi'ndeki tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile ünlü, peygamberler ve sahabeler şehri diyarbakır eski günlerine dönüyor. tarihi kentte hedef 1 milyon turist. Turist bekleyen Diyarbakır'ın nabzını Habertürk'ten Veysi İpek tuttu. İşte ayrıntılar... 

        Diyarbakır'daki hendek ve barikat terörü bölge turizmine büyük darbe vurmuştu. Operasyonların ardından yaralarının sarılması için başlatılan hummalı çalışma sürüyor. Amaç, bölgenin yeniden turizm potansiyelini yakalayabilmesi... Çalışmalar sürerken, sur dışında, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen 3 peygamber ve 27 sahabe türbesine ziyaretçi akın var. 

        Hendek çatışmalarının başlamasından bir yıl önce, yani 2014 yılında 28 bini yabancı olmak üzere 260 bin turist Diyarbakır'ı ziyaret etti. Çatışmaların başlamasıyla bu sayı 3 bini yabancı olmak üzere 100 bine düştü. Çatışmaların sürdüğü dönemde kente gidenlerin büyük bir bölümü de iş ve tedavi için seyahat etti. Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp, "Hendek terörü nedeniyle 2015 yılında turizm bitme noktasına geldi. Bakanlık, tarihi eserleri yeniden restore etti. 2017 yılında 276 bin turist, kenti ziyaret etti. Bu yılın ilk 6 ayında 189 bin turist kentimizi ziyaret etti. Diyarbakır Ergani ve Eğil'de 3 peygamber ile sahabe kabirleri, yine UNESCO Kültür Mirası surlar ve Hevsel Bahçeleri'ne bu yıl ilgi çok fazla. Bu yıl sonunda hedefimiz 1 milyon turisti misafir etmek" açıklamasında bulundu.

        Kent merkezinin yanısıra bölgedeki diğer turistik alanlara da ziyaretçi bekleniyor. Çınar ilçesinde yalnızca Mitras Tapınağı'nın bulunduğu Zerzevan Kalesi kazı alanını 33 bin yabancı turist gezdi. Turistler, sıcaklar nedeniyle Diyarbakır'ı ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret etmeyi tercih ediyor. Tarihi kentte eylül ayı itibariyle 4 bin yatak kapasiteli 28'i turizm belgeli ile 92 otelin yüzde 60'ı için rezervasyon yapıldı. Turizmci Özgür Çözgener, "Bir önceki yıla göre büyük bir artış var. Çin ve Japon turist getirtmek için çalışmalarımız sürmekte. Ayrıca İran'dan da turist gelmek istiyor. 3 bin kişilik ilk tur önümüzdeki ay gelmeye başlayacak" dedi.

        Sağlık turizminde Diyarbakır'ı, kamu ve özel hastaneler sayesinde bölgenin yanı sıra Iraklılar da tercih ediyor. Surlar ve 657 tescilli eseriyle hedeflenen 1 milyon turist yakalanırsa Diyarbakır'da yüzler gülecek.

        BAKMADAN GEÇME