Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sigorta Bireysel Emeklilik Yabancı fonları çekmek için birleştiler - Sigorta Haberleri

        Global Yatırım Holding iştiraki Actus Portföy Yönetimi ile İstanbul Portföy, geçtiğimiz günlerde açıkladıkları birleşme ile 3 milyar TL’yi aşan büyüklüğe sahip olacak Türkiye’nin en büyük yerli sermayeye sahip bağımsız portföy yönetim şirketinin hedeflerini paylaştı. Actus Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, portföy büyüklüğü olarak kendilerinden büyük şirketler var gibigörünse de portföy çeşitliliği konusunda en özel şirket olduklarını kaydetti.Birleşmenin ardından 7 farklı emeklilik fonunu yöneteceklerini vurgulayan Hocaoğlu,Girişimsermayesi olarak baktığınızda sektörün yatırım yapmış girişim sermayesinin sanırım yüzde 60- 70’i bizde olacak. Özel portföy yönetimi dediğimiz taraftahem kurumsal hem de bireysel sözleşmelerde adetlerde çok büyük oluyoruz.Yatırımcı bazında ise yabancı yatırımcıların portföylerini yönetme konusunda bankalardahil Türkiye’nin en büyük şirketi oluyoruz. 3milyar TL’lik portföyün 1.5 milyar TL’si yabancı yatırımcıların” dedi.

        REKLAM

        YENİ FONLAR KURULACAK

        Hocaoğlu,birleşmenin tamamlanmasının ardından yeni fonların kurulacağını da ifade etti. Hocaoğlu, Türkiye’de bankaların sorunlu kredi satışlarının daha çok kredi kartı ve bireysel kredi alacaklarının tahsilatına yönelik olduğuna dikkat çekti. Hocaoğlu, şöyle devam etti: “Bizise kredisi verilmiş, değerli ama ödeme zorluğuna düşmüş şirketlerin yeniden yapılandırılmasına,onlara sermaye katkısı, yeni kredi sağlanması ve mevcut kredilerinin yapılandırılması yoluyla değer yaratılmasına odaklanacağız. Türkiye’nin büyümesi yavaşladığında, faizler yükseldiğinde belli kredilerin ödenmesinde güçlükler yaşanabiliyor. Bankalarınkredilendirdiği ama dönüşünde sorun yaşadığı yerlerde, şirketin bir kısımhissesinin satın alınması, fona devri, borç yapılandırması yoluyla finansman sağlamayı hedefliyoruz.Bu yolla şirketin sorunlu alanın dışına çıkarılması hedefleniyor. Yurt dışındanda bu alana yatırımcı gelecek.”

        REKLAM

        Portföyyönetim işinin belli bir ölçeğe ulaşmasıyla birlikte bu alandaki en büyükşirketlerin dünya örneklerindeki gibi bağımsız şirketler olacağını savunan Hocaoğlu, bu birleşmeyle enbüyük şirketi yaratmak için önemli bir adım attıklarını belirtti.

        START-UP'LAR DESTEKLENECEK

        Birleşmeylebirlikte ortaya çıkacak yeni şirket, start-uplara, büyüme yolunda eşlik etmeyi hedefliyor. İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Alpaslan Ensari, TÜBİTAK’ın 1514Investtech-Tr Programı kapsamında hem Actus’un hem de İstanbul Portföy’ün birer fonkurmasının onaylandığını kaydetti. Toplam 10 fonun kurulmasına onay verildiğibelirten Ensari, şunları kaydetti:

        “TÜBİTAK çok ciddi bütçeli bir kurum. Teknoloji gelişimi için yılda2- 3 milyar TL’lik destek veriyor. Bugüne kadar bu desteği çoğunlukla girişimciyeverdiler. Bu şekilde projeler ticarileşmiyordu. Şimdi üniversitelere destekverip, onların girişim sermayesi fonlarına yatırım yapmalarının önünü açtı. O teknoloji yatırımınıfon yapsın dediler. Çünkü fonlar yatırım yapmasını ve yaptığı yatırımın nasıl takip edileceğini biliyor. Bu Fonları bir tarafınıda Hazine destekliyor. Onlar da fona destek olacaklar. Üniversiteler bu fonlardan parakazanırsa yine fona yatırım yapmak zorunda. Actus’un onaylanan fonu üniversite-sanayi işbirliği sağlamaya dönük projelere destek sağlayacakken, İstanbul Portföy’ün fonu ise ilaç ve medikal teknolojiler konusunda. İki fonun toplambüyüklüğü 250- 300 milyon liraya ulaşacak.”

        REKLAM

        ORTAK HEDEFLER

        Toplantıdasöz alan İstanbul Portföy Ortak ve Yönetim Kurulu ÜyesiTufan Deriner ise, birleşme konusundaiki şirketin 3 yıldır görüşme halinde olduğunu söyledi. Bugünkü koşullarınbirleşmeyi sağladığını ifade eden Deriner, ortak hedeflerde buluştuklarını dile getirdi. Türkiye gibi tasarruf oranlarının düşük olduğu bir ülkede büyümedentasarrufları çekmenin çok zor olduğuna işaret eden Deriner, bu birleşmeyle aynızamanda kendi işlerine yatırım yapmalarının önünün açıldığını belirtti. Girişim sermayesitarafında iki şirketin toplam 500 milyon TL’lik yatırım yaptığınısöyleyen Deriner, sektörün toplam büyüklüğünün 700- 800 milyon lira olduğunuanlattı. 2014 yılına kadar risk alarak hızlı büyüdüklerini dile getirenDeriner,2014’ten sonra ise riskleri görerek onlara uygun stratejiler geliştirdiklerineişaret etti.

        REKLAM

        SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

        Actus veİstanbul Portföy birleşme konusunda imzaları attı. Sürecin sonunda iki şirketresmen İstanbul Portföy çatısı altında birleşmiş olacak. Şirketin Genel MüdürüBarış Hocaoğlu olacak.Birleşmesonrasında Actus Portföy Yönetimi ortaklarıyeni yapıda yüzde 33,25 pay sahibiolacak. Global Yatırım Holding’in ise ayrıca şirketin yüzde 40 hissesini almaküzere opsiyonu bulunacak.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ