Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İzmir Kuş Cenneti, göçmen kuşları ağırlıyor
        1

        Dünyanın en önemli sulak alanlarından Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti, baharın müjdecisi göçmen kuşları ağırlamaya başladı.

        2

        İzmir Kuş Cenneti'nde konaklayan kuşlar arasında başı çeken flamingoların büyük kısmı ise Tuz Gölü, İspanya, Fransa ve İtalya'daki üreme alanlarına göç etti.

        3

        Dünyanın en önemli sulak alanlarından Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti'nde, baharın gelmesiyle birlikte göç hareketliliği yaşanıyor.

        4

        Baharla birlikte yaz göçmeni kuş türleri Afrika’dan gelmeye, kış göçmeni türler ise Kuzey Avrupa’ya doğru göç etmeye başladı.

        5

        Türkiye'de kuş göç hareketlerinin en yoğun gözlendiği alanlardan biri olan İzmir Kuş Cenneti, Afrika’dan yaklaşık 10 bin kilometre yol katedip gelen kırlangıç, leylek, ibibik, mahmuzlu kızkuşu, ebabil, çıkrıkçın, Akdeniz martısı gibi pek çok kuş türünü ağırlıyor.

        6

        Kış boyunca bölgede konaklayan çamurcun, kaşıkgaga, kılkuyruk, fiyu, elmabaş patka ve tarakdişler ise yavaş yavaş İzmir Kuş Cenneti'nden ayrılıp kuzey yönündeki yolculuklarına koyuldu.

        7

        İzmir Kuş Cenneti'nde konaklayan kuşlar arasında başı çeken flamingoların büyük kısmı ise Tuz Gölü, İspanya, Fransa ve İtalya'daki üreme alanlarına göç etmeye başladı.

        8

        Geri kalan 7-10 bin flamingonun ise yapay olarak oluşturulan flamingo adasında önümüzdeki ay kuluçkaya yatması bekleniyor. Bu arada yapılan son sayımda, İzmir Kuş Cenneti'nde 51 türden toplam 43 bin 434 su kuşunun bulunduğu belirlendi.

        9

        Gediz Deltası’nda kuşların en fazla yoğunlaştıkları bölgelerin, güneyde Degaj, orta kesimlerde Homa Dalyanı ve sazlıklar civarı, kuzeyde ise Gediz Nehri ağzı olduğu tespit edildi. Tür çeşitliliği açısından ise sazlıklar, Homa Dalyanı ve Degaj mevkisi ön planda yer aldı.

        10

        "KUŞ SESLERİ AT SESLER"

        İzmir Kuş Cenneti, kuşların yanı sıra memeliler, sürüngenler, iç su balıkları ile tatlı su, tuzlu su ve acı su ekosistemleri, kumullar, lagünler, tuzcul kıyı çayırları, sazlık alanlar, geçici sulak çayırlar gibi birçok önemli kaynağı bünyesinde barındırıyor.

        11

        Yaklaşık 15 bin hektarlık alana sahip İzmir Kuş Cenneti'nin 8 bin hektarlık kısmı ise yaban hayatını koruma sahası konumunda bulunuyor.İzmir Kuş Cenneti, aynı zamanda yaklaşık 100-150 civarında yılkı atına da ev sahipliği yapıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ