Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerikan Spor Hekimleri Birliği, son beş yıldır yaptığı anketlerle, izleyen yılın fitness eğilimlerini belirliyor. Böylece, yalnız egzersiz yapmak isteyenlere değil, sektöre de (fitness merkezleri, yatırımcılar, eğitmenler, fitness ekipmanı ve giyimi üreticileri) ışık tutuyor. 2011 eğilimleri, altı kıtadan 2200 uzman eğitmenin görüşleri değerlendirilerek belirlenmiş.

        1- İyi eğitimli/deneyimli eğitmenler. Sağlıklı yaşam ve egzersiz konusunda toplumsal bilincin yükselmesi, eğitmenlerin donanımlı olmasını gerektiriyor.

        2- İleri yaşa özel egzersiz programları. Sağlıklı yaşam bilinciyle yetişen ilk kuşaklar orta yaşı geçtiğinden ve ortalama yaşam süresi uzadığından, bu yüksek gelirli ve zamanı bol gurup, fitness kulüpleri için önemli bir üye potansiyeli oluşturuyor.

        3- Kuvvet çalışmaları. Kadın ve erkeklerin egzersiz rutinlerinin bir bölümü olarak ağırlık çalışmaları, listede yükseliyor. Vücut geliştirme/şekillendirme yanında, yaşla oluşabilecek kas kaybı ve osteoporozdan korunmada da kuvvet çalışmalarından yararlanılıyor.

        4- Çocukları obeziteden koruma programları. Bugünün obez çocukları geleceğin obez bireyleri anlamına geldiğinden, gerek ticari gerekse toplum yararına ücretsiz fitness hizmetlerinde bu programlara yer veriliyor.

        5- Bireysel antrenman (personal training). Kişiye özel program ve birebir uygulamalar güncelliğini sürdürürken, fitness kulübü dizaynında bireysel antrenman için özel odalar ayrılıyor.

        6- Gövde çalışmaları. Yer egzersizleri yanında, stabilite topu, bosu, denge tahtası gibi ekipman da kullanılarak karın ve sırt kuvvetlendiriliyor. Böylece günlük yaşam aktiviteleri ve birçok spor dalının performansı artıyor. Omurgadan kol ve bacaklara kuvvet transferi sağlıklı olarak gerçekleşiyor.

        7- Kilo kaybetme programlarının parçası olarak egzersiz.

        8- Postal kampı. Listeye geçen yıl girip hızla yükselen bu yeni akımda, askeri usul zorlu kuvvet, dayanıklılık ve esneklik egzersizleri iç ve dış ortamda uygulanıyor.

        9- Fonksiyonel fitness. Günlük yaşam aktivitelerini simüle eden denge, koordinasyon, kuvvet ve dayanıklılık programlarından oluşuyor.

        10- Hekim reçetesiyle egzersiz.

        11- Yoga.

        12- İşyeri egzersiz birimleri.

        13- Egzersiz etkisinin ölçülmesi. Vücut kompozisyonu, kuvvet, dayanıklılık ve esneklik değişimleri ölçülerek bireylerin sağlıklı yaşam programlarına yüksek motivasyonla devam etmesi sağlanıyor..

        14- Grupla bireysel antrenman. 2 veya 3 kişiyle yapılan bireysel antrenman seansları, ekonomik kriz döneminin çözümü gibi duruyor.

        15- Spinning. Özel salonlarda, eğitmen önderliğinde, yüksek sesli müzik eşliğinde, farklı çevre koşullarını simüle edebilen özel bisikletlerle toplu olarak yapılan koreografili egzersizlerdir.

        16 -Çalışanları teşvik programları. Listeye bu yıl giren eğilim, küçük-büyük tüm işyerlerinde egzersizi teşvik etmeyi ve bu yolla sağlık harcamaları ve raporlu gün sayısını azaltmayı hedefliyor.

        17 -Klinikle entegre tıbbi fitness programları. Koruyucu ve tedavi edici egzersizlere güçlü vurgu yapılıyor.

        18 -Yeni pazarlara ulaşma. Toplumda çoğunluğu oluşturan, daha önce hiç fitness deneyimi olmayan kişileri “bir şekilde” salonlara, kulüplere çekme arayışı listede ilk kez yer alıyor.

        19- Sağlıklı yaşam koçluğu. Amerikan Egzersiz Konseyi’nin yıllık anketi de, sayılanlara ek olarak fitness ile stres kontrolü ve Facebook gibi sosyal ağları kullanarak bireysel antrenman yapanlara motivasyon desteğinin yükselen değerler olacağını bildiriyor.

        Pilates’in keskin bir düşüşle her iki listede de ilk yirmiye girememesi ise modasının geçtiğini açıkça ortaya koyuyor.

        Diğer Yazılar